Social-media si dorinta de a fi acceptat dau nastere unei generatii cu stima de sine scazuta
social mediafacebookinstagramstima de sineretele sociale
Miliarde de oameni din intreaga lume au conturi pe retelele de socializare, unde posteaza fotografii si asteapta aprecieri de la prietenii virtuali. La un simplu click avem acces la o infinitate de imagini care mai de care mai surprinzatoare, mai frumoase, mai wow. Insa, in spatele perfectiunii pe care vor toti utilizatorii sa o afiseze se afla de multe ori persoane cu stima de sine scazuta care simt nevoia sa fie acceptate in societate, apreciate pentru ceea ce vor sa fie, nu pentru ceea ce sunt de fapt.
In general, oamenii posteaza in social-media ceea ce vor altii sa stie despre ei: ca sunt bine, ca merg in vacante, ca isi permit anumite lucruri, ca fac cumparaturi, gatesc sau au o viata perfecta, o relatie amoroasa de invidiat, petreceri traznet si momente unice, care ii fac invidiosi pe cei care privesc.
Ei bine, in realitate, nimeni nu are o viata perfecta si, in general, postam in spatiul public doar lucrurile despre care credem ca ne completeaza o imagine de invidiat.
In fapt, lucrurile nu stau chiar asa si e normal sa se intample astfel. Suntem oameni, cu bune si rele, avem o viata cu suisuri, coborasuri, esecuri, succese, tradari, dezamagiri.
Ceea ce nu e normal insa este sa traim prin prisma imaginii pe care o proiecta. Sa ajungem sa ne modificam fotografiile, sa cautam acceptarea a ceea ce nu suntem, considerand ca imaginea noastra reala nu e suficient de buna pentru a primi ''like-uri'' si pentru a fi apreciata de ceilalti.
Un studiu recent din Marea Britanie reflecta fix aceasta problema: jumatate dintre femei isi modifica forografiile in care apar, astfel incat sa isi imbunatateasca imaginea: folosesc filtre sau chiar photoshop.
Toate acestea pentru ca vor sa arate mai bine, pur si simplu sau pentru ca au o stima de sine scazuta. Din pacate, cred ca e vorba de a doua varianta pentru ca o persoana impacata cu ea, mandra de aspectul ei (chiar daca imperfect), nu ar simti nevoia sa pozeze in altceva decat este, decat daca nu ar fi multumita de ea si ar avea o stima de sine scazuta.
Citeste si:
Ziua decisiva: Motiunea de cenzura va fi votata luni
Studiul citat de The Guardian 34% dintre tinerii de 11 pana la 21 de ani au spus ca nu vor posta o fotografie online singuri fara sa foloseasca un filtru sau o aplicatie pentru a o imbunatati mai intai.
O treime dintre fete si femei tinere nu vor posta selfie-uri online fara sa foloseasca un filtru sau o aplicatie pentru a-si schimba aspectul, mai arata studiul.
De asemenea, 33% au spus ca au sters imagini care nu au atras suficienta atentie.
In cadrul acestui studiu au fost chestionate 2.186 de fete si femei tinere cu varste cuprinse intre sapte si 21 de ani in toata Marea Britanie.
Avocatul conducatorului de fete, Phoebe Kent, de la Reading, a declarat ca cultura influencerului este unul dintre cele mai daunatoare fenomene care au aparut pe social media.
Oamenii sunt vulnerabili si nu se simt suficient de buni in comparatie cu imaginile perfecte afiaste pe conturile de socializare ale celorlalti.
Un respondent al studiului a spus: ''Mi-e greu sa trec prin Insta, deoarece toata lumea pare perfecta si scade increderea in sine”.