Comportamentul personalului HoReCa este adesea adus in discutie si criticat sau laudat, insa conduita oaspetilor este deseori trecuta cu vederea. Bookingham si-a propus sa evalueze manierele romanilor la restaurant, printr-un chestionar in care respondentii au descris comportamentul celor din jur (pentru a evita rezultatele subiective).
Datele obtinute au fost analizate si in functie de regiunea de provenienta. Au fost luate in calcul si regulile de baza, dar si chestiunile moderne, care tin de folosirea telefonului cand esti la masa, fumarea tigarilor electronice, sau localurile pet-friendly si kid-friendly.
Transilvania e cea mai manierata regiune din tara. Dobrogea se afla la polul opus
Topul reflecta comportamentul romanilor in ceea ce priveste bunele maniere la restaurant, in general: cat e permis sa intarzii, sa nu vorbesti cu gura plina, sa tii usa deschisa pentru alte persoane, sau cum ar trebui sa te comporti cu personalul.
Conform datelor, Transilvania se situeaza pe primul loc in topul bunelor maniere la restaurant, 52% dintre respondentii din aceasta regiune ii descriu pe cei care iau masa in oras ca fiind manierati sau foarte manierati. Aceasta e urmata de Banat (50%) si Crisana (45%), ultimele locuri fiind ocupate de Dobrogea, Maramures, si Bucovina.
In Maramures si Bucovina, se vorbeste tare si cu gura plina
Unul dintre cele mai nepoliticoase lucruri pe care le poti face la masa e sa vorbesti cu gura plina. Desigur, asta e considerat lipsit de respect indiferent de locul in care te afli – acasa ori intr-un spatiu public -, dar cu atat mai mult la restaurant, unde exista si alte persoane care ar putea fi deranjate de comportamentul tau. Datele arata ca maramuresenii (67%) si bucovinenii (67%) intalnesc cel mai frecvent persoane care vorbesc cu gura plina la restaurant.
Un alt aspect analizat a fost tonul si nivelul de zgomot provocat de romani, cand ies in oras. Conform codului bunelor maniere la restaurant, a vorbi tare nu e politicos. La fel ca in cazul vorbitului cu gura plina, si aici se remarca negativ Maramures (100%) si Bucovina (100%). Banatenii se afla, in schimb, la polul opus. Datele arata ca in Banat se remarca cel mai putin astfel de comportamente, fapt care ii sustine locul 2 in topul celor mai politicoase zone din tara.
Punctualitatea e un alt lucru discutabil in codul bunelor maniere la restaurant. Unele persoane considera esential sa ajungi la timp, altele prefera sa ajunga inainte de ora stabilita, pe cand altii iau in calcul sfertul academic.
Rezultatele arata ca majoritatea romanilor (58,5%) sunt punctuali, ba chiar 32% ajung mai repede, si numai 9,5% intarzie in jur de 15 minute. Uitandu-ne strict pe regiuni, Dobrogea se remarca drept cea mai nepunctuala regiune din tara, unde 33% dintre respondenti obisnuiesc sa intarzie.
Intrebati daca tin usa deschisa pentru alte persoane la intrarea in restaurant, 92,5% dintre romani afirma ca fac asta. Analizand datele pe regiuni, se remarca in mod negativ Maramuresul, unde numai 33% dintre ei tin usa deschisa pentru altcineva.
Bucovinenii sunt cei mai nerespectuosi cu ospatarii
In urma pandemiei, romanii au observat schimbari negative in comportamentul angajatilor din mediul HoReCa. Totusi, discutiile cu ospatarii arata faptul ca nici clientii nu sunt cei mai politicosi cu personalul localurilor pe care le frecventeaza.
Pe langa faptul ca sunt galagiosi si vorbesc cu gura plina la masa, datele arata ca bucovinenii sunt si cei mai nepoliticosi cu ospatarii, chelnerii sau ceilalti membri din personal. Banatul, una dintre cele mai manierate regiuni din tara, se remarca pozitiv si in ceea ce priveste atitudinea fata de angajatii restaurantelor.
Ce ii deranjeaza pe romani cand ies la restaurant?
Localurile pet-friendly sau kid-friendly sunt tot mai des intalnite. Restaurantele s-au adaptat cerintelor publicului, oferind locuri de joaca pentru copii si snack-uri pentru animalele de companie. Intrebati daca sunt deranjati de localurile pet-friendly, datele arata ca 37% dintre romani le evita.
Iar cand vine vorba de copii in restaurante, 29% dintre romani se declara deranjati, iar dintre acestia, 9% evita localurile kid-friendly. In luna iulie, s-a starnit o adevarata polemica pe aceasta tema. Totul a inceput cu o postare pe Facebook, prin care localul bucurestean J’ai Bistrot isi ruga clientii sa-si supravegheze copiii pe parcursul vizitei la restaurant. Comentariile aparute ulterior au aratat faptul ca exista doua tabere: cei care nu au nicio problema cu cei mici in localuri, indiferent de comportament, si cei care sunt deranjati si aleg sa nu mai treaca pragul restaurantelor kid-friendly.
Cat de deranjati sunt romanii de fumul tigarilor electronice? Datele arata ca lucrurile sunt destul de echilibrate, doar 1 din 3 romani se declara foarte deranjati de acest obicei.
Un alt lucru considerat nepoliticos e daca cineva de la masa sta pe telefon. In proportie de 49%, romanii vad asta ca o lipsa de respect si, drept urmare, nici ei n-o fac, decat daca au o urgenta. Totusi, il mai folosesc si pentru a face poze dish-ului (55%), mai ales daca acesta arata foarte bine si mai sunt si intr-un local instagramabil.
31% dintre romani ciocnesc paharele la restaurant. Traditie sau lipsa de bun simt?
Codul bunelor maniere la restaurant cuprinde reguli evidente, asumate de majoritatea oamenilor ca fiind de bun simt, dar si aspecte mai putin cunoscute, care pot parea exagerate sau nepotrivite pentru o comunitate anume. De exemplu, codul bunelor maniere spune ca e lipsit de respect sa ciocnesti paharele la masa. Teoretic, paharele se ridica si se inchina doar la nivelul ochilor, fara a se atinge. Aceasta regula nu poate fi aplicata si in cazul romanilor, care – dimpotriva – percep ciocnitul drept un gest festiv.
Cat de des incalca romanii regulile impuse de codul bunelor maniere, in necunostinta de cauza?
In materialul de fata, echipa Bookingham, si-a propus sa afle cat de manierati sunt romanii, cand merg la restaurant. Pe baza unui chestionar la care au raspuns peste 200 de persoane, datele obtinute au fost analizate in raport cu regiunea fiecarui participant la studiu.