Omenirea, in pragul celui de-al Treilea Razboi Mondial?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Omenirea, in pragul celui de-al Treilea Razboi Mondial?
Omenirea, in pragul celui de-al Treilea Razboi Mondial?
de Magda Florea la 08 Ian. 2020 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
conflict militariransuadonald trumpqasem soleimanimilitari americanirazboi

Omenirea sta pe un butoi de pulbere in acest moment. Tensiunile si atacurile armate dintre Statele Unite ale Americii si Iran au degenerat in ultimele zile, iar liderii celor doua puteri par a-si fi declarat razboi, un razboi care, daca nu va fi aplanat prin diplomatie, va implica intreaga omenire in al treila conflict mondial armat, din ultimii 150 de ani.

Update: Asa cum promisese inca de la primele ore ale diminetii, presedintele SUA, Donald Trump, a revenit cu o declaratie asupra atacurilor iranienilor de marti noaptea. 
 
Iata principalele declaratii ale sale, oferite intr-o conferinta de presa care s-a incheiat recent: "Atata timp cat voi fi presedintele SUA, Iranul nu va avea voie sa aiba arme nucleare. Nu au fost victime si niciun american nu a fost ranit aseara. Saptamana trecuta am luat masuri pentru a impiedca un terorist nemilos sa ameninte omenirea. Qasem Soleimani a antrenat teroristi, inclsuiv Hezbollah, sa atace tinte civile. A ranit si a ucis mii de militari americani, inclusiv prin instalarea minelor artizanale care mutileaza si distruge victimele. Planuia atacuri asupra unor tinte americane dar l-am oprit. Ar fi trebuit sa fie eliminat cu mult timp in urma. Vom impune sanctiuni economice dure impotriva Iranului. Aceste sanctiuni puternice vor fi mentinute pana cand Iranul isi schimba comportamentul. Doar in ultimele luni, Iranul a capturat nave in apele internationale, a lansat un atac neprovocat asupra Arabiei Saudite si a doborat doua drone americane. Fortele americane sunt mai puternice ca niciodata. Suntem puternici, rapizi si letali. Avem in fabricatie rachete hipersonice. Nu inseamna ca vrem sa le folosim. Nu vrem sa le folosim. Forta economica si militara a SUA este cea mai mare. Am distrus organizatia terorista Stat Islamic si l-am ucis pe liderul acestei grupari, al Baghdadi, care era responsabil pentru atatea morti. Numerosi luptatori SI au fost ucisi sau capturati in timpul mandatului meu. Anihilarea Stat Islamic este buna si pentru Iran si ar trebui sa colaboram acolo unde avem intentii comune", a spus Donald Trump.

Update: Ddirectorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale "Ion I.C. Bratianu" al Academiei Romane (ISPRI), a vorbit despre conflictul din Orientul Mijlociu. Potrivit lui  Dan Dungaciu, Donald Trump este pe cale sa obtina o victorie politica fara precedent.
 
"Eu cred ca Donald Trump este pe cale sa obtina o victorie politica fara precedent, daca lucrurile merg pe directia pe care au pornit. Spun asta pentru ca una dintre mizele episodului (sau episoadelor) din Iran tinea evident si de soarta alegerilor prezidentiale din SUA (noiembrie 2020) o miza enorma, nu doar pentru americani", a spus an Dungaciu.
 
"Ceea ce s-a intamplat, de fapt, in Iran (sau in Orientul Mijlociu) poate fi inteles in felul urmator: A fost un razboi prin proxy.
 
Razboiul prin proxy este ca o confruntare intr-un joc de sah: vedem calul care ia pionul, regina care ia tura, dar, de fapt, cei care muta piesele sunt in spate. Razboiul prin proxy niciodata nu este un razboi declarat, ci totdeauna se duce prin intermediari. Toata lumea stie cine este, de fapt, in spatele pieselor de sah care se muta, dar nimeni nu spune explicit. Iar cei care sunt in spatele pieselor, indiferent de mutarea celuilalt, nu or sa scoata pistolul sa se impuste reciproc sau n-o sa ia bata sa ii dea in cap adversarului pentru ca tura a fost luata de regina.
 
Ce s-a intamplat cu Ambasada americana din Irak si implicarea evidenta a iranienilor a depasit o linie rosie a razboiului prin proxy. A fost, de fapt, un atac frontal la o institutie oficiala (America insasi, ca sa spun asa), o lovitura in nucleul dur al politicii externe americane, pentru ca, dupa 16 ani de la invazia irakiana, s-a vadit ca SUA nu isi pot apara nici macar ambasada in Irak. A fost o lovitura teribila pentru intreaga politica externa americana de ani buni incoace. Sigur, nu a fost citita din acest unghi, dar in realitate asta a fost semnalul.
 
America a iesit si ea, la randul ei, din logica razboiului proxy si a eliminat din joc jucatorul de sah. Nu s-a mai uitat nici la cai, nici la pioni, nici la regina, pur si simplu, a eliminat jucatorul de sah atunci cand au aruncat o drona in vehiculul care il purta pe gen. Soleimani. Deci s-a iesit din logica razboiului proxy si s-a intrat intr-o logica a unei confruntari directe, aproape nemijlocite", afirma Dan Dungaciu.

Update:  Ministrul roman de Externe Bogdan Aurescu a anuntat ca militarii romani care sunt parte din coalitia anti-Daesh din Irak nu au fost afectati de atacul cu rachete de marti noaptea, iar cei  180 de cetateni romani care traiesc in zonele de conflict limitrofe atacurilor sunt in siguranta.

Update:  Ministrul de Externe iranian Javad Zarif a transmis un nou mesaj. Initial, oficialul iranian a spus, intr-o postare pe Twitter, ca atacul a reprezentat o legitima aparare si ca a Iranul respectat prevederile ONU. De data aceasta, Zarif a transmis: "Am aratat intregii lumi ca nu suntem ca SUA. Noi nu vrem razboi"

Update: Traficul aerian international este perturbat miercuri. Mai multe avioane au fost nevoite sa isi schimbe rutele. Pe de-o parte, Administratia Federala americana in domeniul Aviatiei a instituit restrictii de zbor. Aviatia civila americana nu mai are permisiunea de a efectua zboruri deasupra apelor Golfului Persic si Golfului Oman, si nici deasupra Iranului si Irakului. Pe de alta parte, probleme au fost create si de prabusirea avionului care a decolat in dimineata zilei de miercuri de la Teheran, cu destinatia Kiev, insa s-a prabusit la scurt timp, cu 80 de persoane la bord. Cauzele ar fi de ordin tehnic, conform informatiilor aparute pana la aceasta ora.

Update: Guvernul din Filipine le-a transmis cetatenilor sai sa paraseasca Irakul, in timp ce - Ambasada Americii in Iordan a transmis oamenilor sa evite sa paraseasca locuinta miercuri, iar americanii au fost si ei avertizati sa fie revervati in deplasari, sa evite zonele aglomerate si deplasarile pe cat posibil. Autoritatile indiene si cele din Pakistan cer si ele cetatenilor sai sa evite deplasarile in zonele de conflict.
 

Stirea initiala: 

Situatia conflictului SUA-Iran, miercuri dimineata


Iranul cere trupelor americane sa se retraga din Orientul Mijlociu. Moartea generalului Qasem Soleimani a detonat tensiunea dintre Iran si SUA, Iranul lansand mai multe rachete asupra a doua baze militare din Irak.

Conform presei internationale, cel putin 22 rachete au lovit marti noapte baza aeriana al-Asad si baza miliara din Erbil, din vestul Irakului, care gazduiesc soldati americani. 17 dintre ele au vizat baza Al Asad, din vest, iar restul baza Erbil, din nord. Conflictul poate escalada in orice moment, intr-unul de cote mondiale, iar Teheranul si-a revendicat atacul, spunand ca este o razbunare, in numele lui Soleimani, care a fost inmormantat marti.

Mai mult decat atat, iranienii nu si-au ales deloc intamplator momentul atacului. Ei au lansat rachetele asupra bazelor americane la ora 1:20 dimineata, ora la care ar fi fost ucis si generalul. Mai mult decat atat, operatiunea de atac armat a fost denumita "Soleimani Martirul",  iar codul de atac a fost "O Zahra”, care face trimite la fiica profetului Mahomed.

"Acum ar trebui sa vada puterea noastra, e timpul ca Statele Unite sa-si retraga trupele din Orientul Mijlociu”, a declarat seful de stat major al armatei iraniene, generalul Mohammad Baqeri, intr-o declaratie pentru televiziunea de stat.
 

"Este un act de razboi"


Senatorul republican Lindsey Graham a catalogat atacurile de miercuri dimineata drept un "act de razboi” asupra Statelor Unite.
 
"Presedintele are toata autoritatea de care are nevoie in temeiul Articolului II pentru a raspunde si cum va raspunde inca nu este hotarat, dar are toata autoritatea sa o faca”, a declarat Graham pentru Fox News.

Totusi, ministrul de Externe al Iranului, Javad Zarif transmite faptul ca Iranul nu vrea sa declanseze un razboi, ci doar se apara si actioneaza conform prevederilor ONU.
 
"Iranul a luat si a incheiat masurile proportionale, de autoaparare, conform Articolului 51 al Cartei ONU, tintind baza de la care a fost lansat atacul las impotriva cetatenilor nostri si a unor oficiali cu rang inalt”, afirma seful diplomatiei iraniene, inainte de a transmite: "Nu cautam o escaladare sau razboiul, dar ne vom apara impotriva oricarei agresiuni”, a afirmat ministrul de externe iranian.
 

Trump isi pregateste riposta


In prezent, mai multi oficiali americani au declarat ca SUA isi evalueaza pagubele. De asemenea, si Donald Trump a spus ca americanii analizeaza situatia si efectele atacului armatei iraniene, iar miercuri va transmite o pozitie oficiala. 

"Totul este in regula! Rachete lansate din Iran asupra a doua baze din Irak. Acum are loc evaluarea victimelor si a daunelor. Pana acum, totul este in regula! Avem cea mai puternica si bine echipata armata din lume, de departe! Voi face o declaratie oficiala maine dimineata!”, a scris Trump pe Twitter.


Dubai, Emiratele Arabe Unite, si Haifa, urmatoarele tinte ale iranienilor


Pana cand Trump va oferi o pozitie oficiala referitor la conflictul armat, americanii au dat alarma si si-au intarit securitatea, in punctele cheie ale administratiei lui Trump. La Casa Alba au fost luate masuri sporite de securitate, a fost intarita paza, iar personalul este in alerta. "Pe masura ce evaluam situatia si raspunsul nostru, vom lua toate masurile necesare pentru a proteja si apara personalul american, partenerii si aliatii din regiune”, a declarat Pentagonul.
 
Gardienii Revolutiei, trupa de elita a Iranului care a revendicat atacul cu rachete, au avertizat ca, daca americanii vor riposta la aceste atacuri, va urma un atac asupra populatiei americane. "Pentagonul spune ca SUA vor raspunde atacului iranian. De data aceasta, va vom raspunde in America” – este mesajul postat de Garzile Revolutionare pe reteaua Telegram. Mai mult decat atat, nici baza militara  al-Asad  nu a fost aleasa intamplator. Iranienii sustin ca din acel punct a plecat atacul care l-a ucis vineri pe generalul Soleimani.

De asemenea, Corpul Gardienilor Revolutiei din Iran a mai amenintat ca va ataca orasele Dubai, Emiratele Arabe Unite, si Haifa, Israel.

Iranul anunta ca a ucis 80 de "teroristi americani"

 
Miercuri dimineata, televiziunea de stat iraniana a anuntat ca cel putin 80 de "teroristi americani”, in atacurile cu rachete de marti noaptea. Totusi, chiar daca iranienii spun ca niciuna dintre cele mai bine de 20 de rachete nu a fost interceptata, americanii sustin contrariul. Americanii spun ca militarii au fost avertizati din timp si ca s-au adapostit in buncare.
 
Mai mult decat atat, un oficial al Gardienilor Revolutiei a spus ca iranienii au in vedere alte 100 de tinte americane. 
 
De asemenea, in urma atacurilor, mai multe avioane militare americane, au fost distruse. "Unul din avioanele militare a fost distrus pe pista de aterizare a bazei aeriene”, relateaza televiziunile locale.


Avion prabusit in Teheran, la cateva ore dupa atacul armat de marti noaptea

 
 Un avion ucrainean, care transporta 80 de persoane, s-a prabusit la cateva ore de la atacul armat asupra bazelor americane din Irak. Avionul decola de pe o pista din Teheran, insa se pare ca acesta s-a prabusit din cauza unor probleme tehnice, chiar daca la inceput, se credea ca ar fi vorba despre o razbunare din partea Statelor Unite.  Aeronava este un Boeing 737 apartinand companiei Ukraine International Airlines si avea ca destinatie Kievul.
 
Administratia Federala americana in domeniul Aviatiei a instituit restrictii de zbor. Aviatia civila americana nu mai are permisiunea de a efectua zboruri deasupra apelor Golfului Persic si Golfului Oman, si nici deasupra Iranului si Irakului.
 

Pozitia Romaniei in conflictul Iran-SUA. PSD trage semnalul de alarma

 
Partidul Social Democrat trage un semnal de alarma cu privire la consecintele pe care conflictul armat Iran-SUA le-ar putea avea asupra economiei mondiale. De asemenea, social-democratii fac un apel la reafirmarea angajamentelor tarii noastre fata de NATO si SUA.
 
Nu in ultimul rand, social-democratii subliniaza pericolul pe care il presupune aceasta situatie conflictuala dintre cele doua puteri armate si sugereaza institutiilor implicate sa depuna toate eforturile necesare, astfel incat efectele acestei situatii sa nu fie unele devastatoare.
 
"Partidul Social Democrat considera ca Romania trebuie sa trateze cu responsabilitate escaladarea tensiunilor din Orientul Mijlociu si sa isi reafirme angajamentele sale fata de partenerii sai din NATO si fata de Statele Unite. Situatia trebuie analizata cu maxima seriozitate si presupune un efort consolidat din partea tuturor institutiilor cu responsabilitati in domeniu, astfel incat criza politica internationala sa nu se transforme si intr-o criza economica cu efecte interne.
 
Romania trebuie sa isi evalueze rolul in regiune si in interiorul NATO, iar in acest sens, Partidul Social Democrat, care a contribuit decisiv la integrarea Romaniei in interiorul aliantei euroatlantice, isi reafirma sprijinul pentru orice demers coerent de consolidare a securitatii tarii noastre”, a transmis PSD.

Klaus Iohannis: O parte dintre militarii nostri din Irak au fost deja relocati

 
Si presedintele Klaus Iohannis a facut declaratii pe aceasta tema. El a spus ca Romania are militari in Irak, dar ca multi dintre acestia au fost deja relocati. Presedintele a cerut oamenilor sa isi pastreze calmul, spunand de asemenea ca Romania "lua toate masurile pentru a fi un sprijin real daca este nevoie".
 
"Parteneriatul Strategic cu Statele Unite este solid si functioneaza foarte bine, iar scutul de la Deveselu este o parte a sistemului defensiv NATO si este foarte bine ca functioneaza optimal. Aici nu vad niciun fel de probleme, insa trebuie sa fim realisti. Situatia din Irak ne priveste, fiindca noi avem foarte multi cetateni romani care traiesc si muncesc in zona Orientului Mijlociu, avem oameni si in Irak, avem oameni si in alte tari din zona, stiti foarte bine. Avem reprezentante si, in acest sens, sunt o serie de cetateni romani expusi in zona. Ne preocupa si vom lua toate masurile pentru a fi un sprijin real daca este nevoie. Pe de alta parte, avem si noi militari in Irak, stationati, care fac parte din fortele NATO care participa in diferite proiecte de pregatire. Sunt instructori care sunt din partea noastra acolo si, evident, siguranta lor ne preocupa. O parte din militarii nostri au fost deja relocati. Deci tema este foarte importanta pentru noi. Eu personal ii acord foarte multa atentie. Sunt in contact permanent cu Guvernul si in special cu ministrii care se ocupa de aceste chestiuni, in speta Externele si Apararea, si sunt convins ca singura solutie pentru aceasta criza care a aparut – nu putem sa ii spunem altfel – este o abordare calma, diplomatica, o descaladare, cum se numeste, si revenirea la un calm in aceasta zona", a spus presedintele.

 
Stire in curs de actualizare ...

 

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x