Regatul meu pentru un ministru
criza politica
Ultimele zile au fost incarcate de tensiuni in coalitia de guvernare. E tot mai evident ca mariajul de patru luni dintre USR-PLUS si PNL e pe punctul de a se rupe dintr-o clipa in alta.
Practic, situatia legata de Vlad Voiculescu a fost doar un catalizator, fix picatura care a umplut paharul coalitiei si a grabit iminentul sfarsit al unui mariaj politic construit pe compromis, pe orgolii politice si in cele din urma pe meritul de a-si asuma guvernarea intr-o perioada critica.
Deciziile luate unilateral de liberali atat de transant si fara drept de apel arata ca furia unui parinte care si-a lasat copilul sa se joace cu telefonul si l-a stricat. Asta e sentimentul pe care ni-l transmite revocarea din functie a ministrului Sanatatii. De voie, de nevoie, Ministerul Sanatatii a ajuns la USR-PLUS, insa se pare ca politica si managementul situatiilor de criza sunt diferite atunci cand esti pe bara, pe Facebook sau in opozitie, de momentul in care esti in pozitia de a decide pentru vietile a 20 de milioane de oameni.
Culpa liberalilor ar fi ca, intr-o coalitie, oricum ar fi ea, deciziile mari trebuie discutate. Din multe motive, insa principalele sunt: semnalele care ajung la popor si in baza carora cetatenii isi construiesc indicatorii de incredere pentru acea alianta, precum si pericolul de a-ti destrama "imperiul" din interior si a permite opozantilor sa iti dea lovitura de gratie, fiindca stim ca atunci cand doi se cearta, al treilea castiga intotdeauna.
Ceea ce a scos insa aceasta criza politica la suprafata sunt orgoliile mari din USR-PLUS, dificil de gestionat in cea mai profunda criza politica pe care o traverseaza o alianta de partide crescute pe retelele sociale, in frunte cu liderii lor urcati pe piedestaluri de like-uri si share-uri.
In fapt, iata ca politica aia adevarata e greu de facut, mult mai greu decat sa scrii un slogan care sa prinda la public, mult mai greu decat sa candidezi si sa promiti, mult mai greu decat sa creezi electoratului impresia ca esti acea schimbare de care are Romania nevoie.
Romania are nevoie, intr-adevar, de o schimbare, insa de una la nivel de actiune, nu de declaratii care suna frumos, dar raman utopii, pentru ca tu insuti nu le poti infaptui atunci cand ai sansa sa o faci. Asta ar fi lectia pe care USR-PLUS ar trebui sa o invete din acest moment.
Surse din alianta celor doua formatiuni, dar si voci oficiale iau in calcul la aceasta ora ba sa boicoteze sedinta de guvern, ba sa rupa coalitia.
O astfel de decizie ar insemna o lovitura dura si iremediabila de imagine pentru ambele formatiuni politice, pentru ca ar genera o dezamagire crunta cetatenilor care le-au acrodat votul, exceptandu-i pe cei care vor considera USR-PLUS o victima in fata batranilor ciocoi din politica, cei care nu i-au lasat sa faca si sa dreaga.
De altfel, tensiunile din prezent denota ca orgoliile politice cantaresc mai mult decat grija pentru gestionarea crizei pandemice, iar acest lucru va fi decontat electoral scump pentru toti actorii implicati.
Nu poti intr-un moment de cumpana, precum cel pe care il traversam, pe fondul pandemiei, sa iti doresti anumite functii doar pentru ca le-ai negociat sau sa vrei sa iti tii anumiti oameni in functie doar pentru ca sunt ai tai. Nu faci asta cand miza e viata a milioane de oameni.
Nu e loc de jocuri si calcule politice intr-un moment atat de delicat, pentru ca ele vor eroda si mai mult capitalul electoral, decat o face insasi guvernarea intr-un moment de criza, care impune asumarea unor decizii mai putin populare.
Nu poti sa pui in pericol tot regatul pentru un cal, nici o tara pentru o functie in care iti doresti mai presus decat sa fie ocupata de cineva competent, sa fie ocupata de unul de-al tau, doar pentru ca are aceeasi coloratura politica cu tine.