Schimbarea paradigmei in politica globala de utilizare a datelor digitale: O noua perspectiva a SUA
suapolitica globaladate digitale
In ultimele trei decenii, Statele Unite ale Americii au fost pionieri in promovarea unui internet global, liber si interoperabil.
Aceasta abordare s-a bazat pe principiul unei conectivitati globale fara restrictii, o idee care a prins contur de la sfarsitul anilor 1990, pe masura ce retelele traditionale de telecomunicatii evoluau in internetul modern pe care il cunoastem astazi. SUA au sustinut constant comertul digital si libera circulatie a informatiilor, opunandu-se mentinerii strict locale a datelor, prin intermediul organismelor internationale precum Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica si Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor.
Totusi, recent, aceasta politica a SUA pare sa fie pe cale sa se schimbe. In discutiile cu OMC, SUA au renuntat, pentru prima data, la cererile de lunga durata privind mentinerea regulilor actuale ale comertului digital. Aceasta decizie marcheaza o posibila victorie pentru statele autoritare, precum China, care militeaza de mult timp pentru controlul exclusiv asupra datelor digitale proprii.
Aceasta schimbare de optica a fost facuta publica de biroul reprezentantului comercial al SUA, Katherine Tai, spre sfarsitul anului trecut. Ea a intampinat critici pe scara larga din partea industriei americane si sesizari din partea parlamentarilor de la Washington, indiferent de afilierea politica. Nemultumiri au aparut chiar si in interiorul administratiei Biden, ceea ce a starnit ingrijorari legate de coerenta politicilor SUA in domeniul digital.
Unul dintre cei mai vocali critici ai acestei schimbari a fost senatorul democrat Ron Wyden, seful Comisiei de finante a Senatului american. Wyden a numit aceasta miscare „o victorie usoara si simpla pentru China”, subliniind ca ar intari modelul chinez de cenzura a Internetului si supraveghere guvernamentala. El a deplans modul in care Washington s-a opus „politicilor sustinute de aliati precum Australia, Japonia, Marea Britanie si Coreea”.
Cu toate acestea, Katherine Tai sustine ferm aceasta „retragere” a SUA, vazand-o ca pe o modalitate de a permite consolidarea reglementarilor activitatilor in mediul digital, in special pentru marile companii din domeniul tehnologiilor. Biroul sau a declarat ca decizia ar permite Congresului „dreptul de a reglementa activitatea in interesul public”, raspunzand astfel nevoii de a gestiona comportamentul anticoncurential in economia digitala.
Aceasta decizie aparent unilaterala este vazuta de multi ca depasind atributiile lui Katherine Tai ca lider pe probleme comerciale al SUA. Faptul ca parlamentarii si societatea civila nu au fost consultati sau notificati inainte de aceasta schimbare majora a starnit ingrijorari. Mai mult, exista temeri ca aceasta miscare deschide usa Chinei si altor state autoritare sa umple vidul de politica globala in acest domeniu.
In acest context, se pune intrebarea daca aceasta schimbare de politica reflecta o reconsiderare strategica a rolului SUA in gestionarea datelor digitale la nivel global sau este mai degraba un raspuns la presiuni interne si externe. Pe de o parte, aceasta poate fi interpretata ca o incercare a SUA de a se adapta la o lume digitala in continua schimbare, unde controlul datelor devine din ce in ce mai important. Pe de alta parte, unii analisti considera ca aceasta reprezinta un pas inapoi in promovarea unui internet liber si deschis, ceea ce ar putea avea implicatii profunde asupra viitorului comertului digital si a libertatii de exprimare pe internet.
In concluzie, aceasta schimbare in politica SUA referitoare la utilizarea datelor digitale ridica intrebari importante despre viitorul internetului si al comertului digital la nivel global. Ramane de vazut cum vor reactiona alti actori internationali la aceasta schimbare de directie si ce impact va avea ea asupra echilibrului puterii in cibernetica si pe piata digitala mondiala.
Sursa foto: freepik.com