Romanii declara mai putini bani catre Fisc. Cu 3,5 miliarde de euro mai putin
baniromanieurodeclaratii fiscalefiscvenituriangajatichiriidobanzi
Ancheta trimestriala asupra veniturilor realizata de Institutul National de Statistica (INS) in perioada iulie-septembrie 2010 a aratat ca, in realitate, romanii castiga mai mult decat declara.
S-a facut o comparatie cu statisticile Fiscului si s-a descoperit ca 14,5 miliarde de lei reprezinta suma anuala totala pe care angajatii romani au declarat ca o incaseaza in plus fata de salariul mediu pe economie.
In perioada avuta in vedere, fiecare gospodarie din Romania a beneficiat de un venit mediu de 1.909 lei pe luna. In total, este vorba de aproximativ 15,7 miliarde de lei (la care se adauga venituri in natura echivaland cu 2,6 miliarde de lei).
Tot potrivit INS, cele 4,2 milioane de salariati castigau in vara anului trecut, in medie, 1.850 de lei brut. Adica, in total, 7,8 miliarde de lei pe luna. Comparand cele doua statistici, rezulta ca lipsesc 1,2 miliarde de lei.
Diferenta este de 3,5 miliarde de euro pe an, adica de 70 de euro in plus pe luna pentru fiecare salariat sau 20% din salariul mediu net. Nu se cunoaste inca daca diferenta provine din bonusuri, prime sau din bani incasati la negru.
In ultimele decenii, au existat multe venituri nefiscalizate, incasarile veritabile fiind mai mari decat cele declarate. Sinceritatea fata de autoritati nu poate fi stimulata decat prin reducerea fiscalitatii, dar si prin mijloace de control mai eficiente.
Banii romanilor din strainatate - fara numar
Nu se pot cuantifica exact banii trimisi familiilor de cei care muncesc in strainatate. Potrivit Bancii Mondiale, ar fi vorba de 3,5 miliarde de euro in 2010. Banca Nationala, in schimb, vorbeste de aproximativ sase miliarde de euro. Pe luna, suma se incadreaza intre 1,2 pana la doua miliarde de lei pe luna. Dar studiul INS include, la categoria "alte venituri“, 600 de milioane de lei pe luna, adica de doua-trei ori mai putin.
Banii din chirii si dobanzi
Datele oficiale spun ca 3-4% din imobilele din Romania sunt inchiriate, aproximativ 250.000-300.000 de locuinte. Porivit anchetei INS, romanii au obtinut din veniturile din prorietate (care subsumeaza arende, chirii, dividende, dobanzi) 36 de milioane de lei pe luna.
Datele BNR arata insa ca , in perioada iulie-septembrie 2010, depozitele la termen insumau 47 de miliarde de lei in moneda nationala si 32 de miliarde de lei in alte valute. Conform unei rate medii a dobanzii (7% pe an pentru lei si 3% pe an in valuta), lunar, castigurile s-ar ridica la 350 de milioane de lei, numai de pe urma banilor din conturi.