ANALIZA: Bernie Madoff, Regele Tepar
bernie madoffbernard madoffescrocregeinvestitiirobert de niro
"Eram suparat ca nu fac parte din elita de pe Wall Street. Eram evreul neinsemnat din Brooklyn", povesteste Bernie Madoff intr-un interviu acordat celor de la New York Magazine, in urma cu trei ani. Bernard Lawrence "Bernie" Madoff s-a nascut in aprilie 1938 si in prezent se afla la inchisoare, fiind condamnat pentru frauda financiara. Caracterizarea sa ar fi simpla: escroc, actionar, consilier financiar, "jucator". In prezent, Detinut. Madoff a condus in trecut NASDAQ-ul si a recunoscut ca a desfasurat o schema Ponzi de mare anvergura, considerata drept una din cele mai importante fraude financiare din istoria SUA.
Madoff a infiintat firma Bernard L. Madoff Investment Securities LLC in 1960 si a fost presedintele acesteia pana la arestarea sa, in data de 11 decembrie 2008. Afacerea mergea ca pe roate si Madoff trecea peste controlul "firmelor specializate" prin executarea directa a comenzilor OTC (over the counter) din partea brokerilor din retail. OTC se refera la tranzactiile efectuate intre doua parti, fara supravegherea bursei. Madoff l-a angajat pe fratele sau, Peter, in companie, in calitate de Senior Managing Director si CCO (Chief Compliance Officer); fiica lui Peter, Shana Madoff, a devenit avocata firmei; fiii sai, Andrew si Mark, au fost, de asemenea, recrutati. Peter a fost condamnat la zece ani de inchisoare, iar Mark s-a spanzurat la doi ani de la arestarea tatalui sau.
In data de 10 decembrie 2008, copiii lui Madoff au declarat in fata autoritatilor ca tatal lor s-a confesat in fata lor - unitatea de management al activelor era o schema Ponzi uriasa, "o mare minciuna", dupa cum a spus Madoff. A doua zi, agentii FBI l-au arestat pe Madoff. SEC-ul il investigase in trecut pe Madoff, dar nu reusise sa dezvaluie adevarata dimensiune a fraudei.
In data de 12 martie 2009, Madoff a pledat "vinovat" pentru 11 capete de acuzare si a recunoscut ca a transformat compania intr-o schema Ponzi de mari dimensiuni, in urma careia mii de investitori au pierdut miliarde de dolari. Madoff a spus ca a demarat schema Ponzi la inceputul anilor '90. Investigatorii cred insa ca schema dateaza de la mijlocul anilor '80 sau chiar '70; de fapt, business-ul lui Madoff "nu ar fi fost niciodata legal". Clientii au fost pagubiti cu 65 MILIARDE DE DOLARI. Investitorii au pierdut 18 MILIARDE DE DOLARI. In data de 29 iunie 2009, Madoff a primit 150 de ani de inchisoare, maximum admis.
Bunicii micului Madoff, emigranti din Romania
Madoff s-a nascut la 29 aprilie 1938 in Queens, New York City, New York, din parinti evrei; tatal sau era instalator si broker pe bursa. Bunicii lui Madoff au emigrat din Polonia, Romania si Austria. El a fost al doilea copil al parintilor sai, alaturi de Peter (fratele) si Sondra (sora). Madoff a absolvit liceul Far Rockaway in 1956. A urmat cursurile Universitatii din Alabama timp de un an, unde a devenit membru al Tau Chapter, care facea parte din "fratia Sigma Alpha Mu". In 1960, a absolvit Holfstra University, cu o diploma in stiintele politice. Madoff a urmat apoi, pentru scurta vreme, cursurile Brooklyn Law School; in aceasta perioada, a infiintat compania Bernard L. Madoff Investment Securities LLC si a preferat sa lucreze, decat sa mai mearga la scoala.
Madoff, salvamar de serviciu
Madoff a devenit presedintele companiei amintite. Firma a inceput sa lucreze ca trader de actiuni "de un penny", avand un capital de 5.000 de dolari (39.000 dolari in banii zilelor noastre), pe care Madoff ii castigase de pe urma activitatii sale ca salvamar si instalator de dozatoare pentru bauturi. A imprumutat apoi 50.000 de dolari de la socrul sau, contabilul Saul Alpern, pe care i-a investit in companie. Madoff a folosit inca de la inceput tehnologiile informatiilor computerizate, aflate intr-o faza de pionierat. Firma a dezvoltat tehnologia electronica din spatele NASDAQ-ului.
La un moment dat, Madoff Securities era cel mai mare market maker de pe Wall Street. Firma avea si o divizie de consultanta si management al activelor, despre care nu se stia nimic - aceasta a facut obiectul investigatiei privind escrocheriile lui Bernie.
Madoff a fost unul dintre pionierii POF-ului (payment for order flow) - compensatia pe care un broker o primeste nu de la clientul sau, ci de la o terta parte, care doreste sa influenteze modul in care acesta "canalizeaza" ordinele clientului. Unii economisti au pus la indoiala practicile amintite. Madoff a spus ca aceste plati nu influenteaza pretul primit de client. El considera ca activitatea este legala: "Daca prietena ta merge la supermarket ca sa-si cumpere ciorapi, manechinii pe care sunt prezentate produsele sunt platiti de obicei de compania care produce acele dresuri de dama... Order flow-ul este o problema care atrage multa atentie, un element supraapreciat", a spus Madoff, la un moment dat.
Madoff era extrem de activ in NASD (National Association of Securities Dealers), o organizatie de reglementare a industriei financiare si a fost presedintele boardului director NASD.
Madoff, finantatorul politicienilor din SUA
Incepand cu 1991, Madoff si nevasta sa au contribuit cu aproximativ 240.000 de dolari la campaniile si fondurile unor candidati, partide si comitete, inclusiv cu 25.000 dolari pe an intre 2005-2008 la DSCC (Democratic Senatorial Campaign Committee). Comitetul a inapoiat 100.000 din banii primiti de la Madoff catre pagubitul Irving Picard. Senatorul Charles E. Schumer a returnat 30.000 de dolari din suma primita de la Madoff si senatorul Christopher J. Dodd a donat 1.500 dolari catre Fundatia Elie Wiesel, una din victimele escrocului.
Familia Madoff a obtinut acces la cei mai importanti legiuitori de la Casa Alba. Fratele sau, Peter, a avut un mandat de doi ani in cadrul SIFMA (Securities Industry and Financial Markets Association). Intre 2000 si 2008, cei doi frati au finantat SIFMA cu 56.000 dolari.
Numele lui Madoff a iesit la iveala in urma unei investigatii financiare din 1992, cand doua persoane s-au plans la SEC cu privire la investitiile pe care le-au facut cu ajutorul firmei Avellino & Bienes. Madoff a returnat banii respectivilor investitori si SEC a inchis cazul. In 2004, Geneviette Walker-Lightfoot, un avocat al SEC OCIE, si-a informat seful cu privire la un raport despre Madoff, care a scos la suprafata numeroase nereguli, recomandand o ancheta.
Femeia a fost sfatuita insa sa renunte la investigatia asupra lui Madoff si sa trimita rezultatele catre conducere. Unul dintre sefii care s-au opus investigatiei a fost Eric Swanson; acesta s-ar fi intalnit cu Shana Madoff in 2003, in timpul anchetarii "unchiului Bernie". In 2006, Swanson a parasit SEC-ul si s-a logodit cu Shana Madoff; in 2007, cei doi s-au casatorit. Un purtator de cuvant al lui Swanson a spus ca "acesta nu a participat la anchetarea lui Madoff in timpul relatiei cu Shana Madoff".
In timp ce-si astepta sentinta, Madoff s-a vazut cu inspectorul general al SEC, H. David Kotz, caruia i-a spus ca ar fi putut ajunge pe mainile autoritatilor inca din 2003, daca acestea nu ar fi actionat ca "Detectivul Columbo"... "Am fost uimit. Nu au analizat nici macar documentele financiare. Daca anchetatorii ar fi verificat "contabilitatea", ar fi vazut ce era de vazut. E primul lucru pe care-l faci, atunci cand suspectezi o Schema Ponzi", explica Madoff.
Madoff a declarat in data de 17 iunie 2009 ca presedinta SEC, Mary Schapiro, era o buna prietena de a sa si comisarul SEC, Elisse Walter, era o doamna extraordinara, "pe care a cunoscut-o foarte bine".
Dupa arestarea lui Madoff, SEC-ul a fost acuzat de lipsa implicarii in acest caz, desi investitorii au lansat numeroase reclamatii. Inspectorul Kotz a descoperit ca, incepnd cu 1992, au existat SASE investigatii abandonate in cazul Madoff, din cauza staff-ului incompetent sau a ignorarii audierii unor experti financiari si informatori. Cel putin unul dintre anchetatorii SEC aveau suspiciuni asupra practicilor lui Madoff.
Marele Scandal Financiar
Suspiciunile privind business-ul lui Madoff au tronat inca din 1999, cand analistul financiar Harry Markopolos a informat SEC-ul in legatura cu castigurile fabuloase ale escrocului, care, in conditii normale, "ar fi fost imposibil de atins". Chiar daca firma lui Madoff avea venituri de miliarde de dolari, nimeni nu-l lua in serios, crezand ca "exagereaza". Companiile importante de pe Wall Street nu investeau alaturi de Madoff si cativa directori importanti il suspectau deja de ilegalitati.
FBI-ul arata ca, in decembrie 2008, Madoff s-ar fi confesat in fata fiului sau cu privire la faptul ca strange sapte miliarde de dolari, "pentru a acoperi pagubele". Madoff ar fi urmat sa plateasca bonusuri in valoare de 173 milioane dolari, in prima faza. Escrocul a recunoscut "ca este falit" si fondul sau a reprezentat "o mare minciuna", o schema Ponzi de proportii gigantice. Potrivit avocatilor familiei, tocmai fiii lui Madoff l-au raportat pe tatal lor la autoritatile federale. Madoff a fost arestat in data de 11 decembrie 2008, fiind acuzat de frauda cu actiuni.
Madoff a fost eliberat pentru o cautiune de 10 milioane dolari in aceeasi luna; a ajuns in arest la domiciliu pana in data de 12 martie 2009, cand justitia a decis sa-i revoce eliberarea si Madoff a fost transportat la MCC (Metropolitan Correctional Center). Investigatorii s-au temut ca nu cumva Madoff sa incerce sa fuga din SUA, deoarece avea deja o varsta inaintata si o avere impresionanta, iar viitorul dupa gratii nu suna bine...
Procurorii au solicitat o pedeapsa de maximum 150 de ani de inchisoare pentru Madoff. Acesta din urma nu a colaborat indeajuns cu autoritatile si astfel, soarta i-a fost "scrisa".
Sotia lui Madoff a semnat o intelegere cu procurorii, prin care sa returneze active in valoare de 85 milioane dolari, ramanand cu 2,5 milioane dolari, bani gheata. In februarie 2009, Madoff a ajuns la un acord cu SEC-ul si i-a fost interzisa "pe viata" orice implicare in industria financiara.
O frauda colosala
Potrivit unor fosti angajati ai lui Madoff, compania realiza raportari false despre tranzactionari, in functie de ordinele escrocului. Procurorii au suspectat ca personalul folosea un program de calculator, in vederea manipularii pietei bursiere. Madoff a precizat in martie 2009 ca schema era simpla: el depozita banii clientiilor intr-un cont al bancii Chase, in loc sa-i investeasca si sa genereze venituri substantiale, asa cum credeau primii... Cand clientii isi cereau banii... ei bine... "foloseam banii din contul deschis la Chase Manhattan, care apartinea clientilor si le achitam sumele respective".
Printre victimele lui Madoff s-au numarat organizatii precum Women's Zionist Organization of America, Elie Wiesel Foundation si Wunderkinder Foundation, detinuta de celebrul regizor Steven Spielberg. Federatiile si spitalele evreiesti au pierdut milioane de dolari, iar unele s-au si inchis. De exemplu, Lappin Foundation a fost nevoita sa isi inchida temporar portile, dupa ce a investit banii alaturi de escrocul Madoff.
Cati bani au pierdut investitorii?
David Sheenan, consilierul sef al pagubitului Picard, a declarat in septembrie 2009 ca suma investita a fost de 36 miliarde dolari, din care investitorii au recuperat doar jumatate. Dimensiunea generala a fraudei a ajuns la 65 miliarde dolari; fostul presedinte al SEC, Harvey Pitt, estima insa o pierdere de "doar" 10-17 miliarde dolari.
Totusi, nu Madoff ar fi fost principalul beneficiar de pe urma schemei, ci Jeffry Picower, care a returnat 7,2 miliarde dolari din averea sa. JP Morgan Chase & Co a profitat, de asemenea, de pe urma schemei amintite - prin dobanzi si taxele aferente. Irving Picard a dorit despagubiri de 5,4 miliarde dolari. Morgan a platit 1,7 miliarde dolari. Potrivit aceluiasi proces, proprietarii echipei de baseball Metz ar fi primit cate 300 milioane dolari, in urma Schemei Ponzi regizate de Madoff. Fred Wilpon si Saul Katz neaga insa acuzatiile.
Madoff: "Am lasat in urma o mostenire a rusinii"
Madoff a fost condamnat la 150 de ani de inchisoare si va muri, cel mai probabil, in celula. Avocatii sai doreau o pedeapsa de 7 ani, din cauza "varstei inaintate" a escrocului si a "sperantei sale de viata". Madoff si-a cerut scuze fata de victimele sale: "Am lasat in urma o mostenire a rusinii. Trebuie sa traiesc pentru tot restul vietii cu aceasta povara. Imi pare rau. Stiu ca nu va ajuta cu nimic". Madoff a fost abandonat de toata lumea.
"Omul care a comis aceste infractiuni ingrozitoare nu este cel cu care am stat atatia ani", ar fi spus sotia lui Madoff, Ruth, pentru a se dezice, practic, de acesta.
Tratat ca un "nas" in inchisoare
Madoff ar urma sa fie "eliberat" in data de 14 noiembrie 2139, cand va fi, cel mai probabil... mort. In data de 18 decembrie 2009, Madoff a fost mutat in spitalul DUMC din Durham, Carolina de Nord, pentru a fi tratat in urma unor leziuni faciale. Madoff a avut o altercatie cu un alt detinut. Alte informatii sugereaza ca Madoff a fost batut mar. In scrisorile catre nora sa, Madoff spune ca este tratat "ca un nas al Mafiei" in inchisoare: "Mi se spune Unchiul Bernie sau Dl. Madoff. Toti ma incurajeaza. Detinutii si staff-ul se poarta frumos cu mine... E mai sigur aici decat pe strazile din New York".
In timpul unui interviu oferit in 2011 celor de la CBS, Ruth Madoff a sustinut ca a incercat sa se sinucida, impreuna cu sotul ei, dupa expunerea fraudei financiare; Bernie Madoff a suferit un infarct in decembrie 2013 si o boala cronica ii macina rinichii. Potrivit jurnalistilor de la New York Daily News, Madoff ar avea cancer renal (ianuarie 2014).
Madoff, interpretat de Robert de Niro
HBO va lansa un film despre Madoff, in care rolul escrocului va fi interpretat de celebrul Robert de Niro; filmul va avea la baza best-seller-ul The Wizard of Lies, scris de Diana B. Henriques. In august 2011, a aparut documentarul Chasing Madoff, in care sunt prezentate eforturile lui Harry Markopolos de a demasca frauda. De asemenea, filmul "Blue Jasmine" (2013), regizat de Woody Allen, prezinta un cuplu implicat intr-o frauda similara.
Investitorii in firma Bernard L. Madoff Securities LLP au pierdut miliarde de dolari, in urma schemei Ponzi orchestrate de escrocul Bernard Madoff. Iata cativa dintre cei mai importanti investitori ai acesteia si expunerea fiecaruia din dauna totala de 65 miliarde dolari (tabel).