ANALIZA: Cat a trudit Sebastian Lazaroiu de cand este ministrul Muncii?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ANALIZA: Cat a trudit Sebastian Lazaroiu de cand este ministrul Muncii? ANALIZA: Cat a trudit Sebastian Lazaroiu de cand este ministrul Muncii?
de Manager.ro la 27 Iul. 2011
Urmareste-ne pe Google News
sebastian lazaroiuministerul munciimuncaanalizacodul muncii 2011familie

3 iunie 2011. Traian Basescu semneaza decretul pentru numirea lui Sebastian Laurentiu Lazaroiu in functia de ministru al Muncii, Familiei si Protectiei sociale.

Lista lui Boc pentru ocuparea postului de ministru al MMFPS cuprindea nume precum Sulfina Barbu, Marian Preda sau Raluca Turcan. N-a fost sa fie. In 21 aprilie, ministerul Muncii era "pe avarii". Ioan Botis renuntase in 20 aprilie la postul de ministru al Muncii, pe fondul unui scandal legat de angajarea nevestei sale intr-un proiect UE. Boc a salvat situatia, devenind ministrul interimar al Muncii.

Boc nu s-a descurcat rau, dar era nevoie de un ministru "full-time". Sebastian Lazaroiu a fost consilier prezidential in cadrul Departamentului de Planificare si Analiza Politica, intre 2007 - 2011. In data de 28 aprilie, aflam ca Sebastian Lazaroiu a fost "eliberat din functie" de Basescu. "Incepand cu data de 1 mai 2011 vor inceta, prin acordul partilor, raporturile de munca ale domnului Sebastian-Laurentiu Lazaroiu cu Administratia Prezidentiala", se arata in comunicatul Presedintiei.

Nici nu s-a racit bine "motorul" lui Lazaroiu, care, vom vedea in declaratia de avere, detine un Passat din '98 si o Dacie Supernova mai noua, din 2001, ca a si fost rechemat la datorie. Cat a trudit ministrul Muncii in cele peste 50 de zile de mandat, ce declaratii a oferit si ce planuri de viitor are pentru importanta structura pe care o conduce? Manager.ro a analizat evolutia MINISTRULUI MUNCII Sebastian Lazaroiu in lunile iunie si iulie.


9 iunie - Ministrul Sebastian Lazaroiu s-a intalnit cu Alteta Sa Eminentisima Fra' Matthew Festing, Principe si Mare Maestru al Ordinului Suveran Militar de Malta. Cele doua parti au abordat teme de interes din domeniul politicilor sociale. Ministrul Muncii a precizat ca proiectul de lege al MMFPS privind asistenta sociala contine reglementari referitoare la dezvoltarea pietei mixte de servicii sociale, prin incurajarea activitatii ONG-urilor in acordarea de servicii si sprijinirea implicarii voluntarilor in activitati specifice domeniului social.

Lazaroiu si-a exprimat aprecierea pentru activitatea depusa in Romania de Serviciul de Ajutor Maltez, pentru programele sociale intreprinse. Oficialii si-au exprimat speranta ca buna colaborare existenta va continua si se va dezvolta pe noi zone de interes, in scopul ajutorarii celor vizati de programele si proiectele sociale. Un lucru este evident. Fata de fostul ministru al Muncii Ioan Botis, Sebastian Lazaroiu "se misca" si comunica mai mult...

10 iunie
- Suntem informati ca Sebastian Lazaroiu a angajat un blogger pe post de consilier personal. E clar, Lazaroiu merge pe extravaganta. "Vreau sa te iau consilier. Te bagi?", a intrebat Lazaroiu. Bloggerul Mirel-Valentin Axinte "BLEEN" a raspuns scurt: "Ma bag".

20 iunie
- Sebastian Lazaroiu acorda un interviu pentru Mediafax. Actualul ministru al Muncii nu da cu noroi in fostii sefi de la minister. Astfel, Lazaroiu spune ca Mihai Seitan s-a ocupat cu precadere de salarizare si pensii, Ioan Botis de salarizare si lui ii ramane asistenta sociala. Ministrul Muncii a spus ca unul din punctele de "atac" in mandatul sau este ELIMINAREA FRAUDELOR SI ERORILOR din sistemul de ASISTENTA SOCIALA.

Ce propune Lazaroiu? Un sistem informatizat integrat, prin care sa poata fi verificate incrucisat toate persoanele care intra intr-un program sau altul de asistenta sociala, pentru a nu mai exista "ORBI CARE CONDUC MASINA SI PRIMESC INDEMNIZATII DE HANDICAP VIZUAL" sau "PERSOANE CARE MERG SA-SI RIDICE VENITUL MINIM GARANTAT CU MERCEDESUL". Lazaroiu aminteste ca dupa modificarile aduse Codului Muncii, intr-o luna si jumatate a crescut numarul contractelor de munca aproximativ cu 500.000.

22 iunie - Romania are o rata a subocuparii fortei de MUNCA mult prea extinsa, insa detine un rezervor urias subutilizat, cu precadere in mediul rural, a declarat Sebastian Lazaroiu in cadrul dezbaterii publice "Piata muncii in Romania: competitie, eficienta si legalitate". Ministrul Muncii a precizat ca rata SOMAJULUI oficial inregistrat in ROMANIA este de 4,9%, procent care NU ESTE INGRIJORATOR.

"Obiectivul nostru este de a creste rata de ocupare de la 63% in prezent la 70%, conform strategiei 2020. Este si asa o rata mica, dar ne-am putea alinia la media europeana", a spus Lazaroiu. Sebastian Lazaroiu a mai spus ca o alta problema este faptul ca CEREREA si OFERTA nu se intalnesc. In acest sens, ministrul propune o mai buna instruire a personalului din institutiile publice in privinta folosirii computerului. "Desi in fiecare primarie de comuna exista cel putin un calculator cu conexiune la internet, nu sunt resurse umane suficiente capabile sa il foloseasca", spune Lazaroiu. Pentru ministrul Muncii, agentii de mediere privati au performante mai bune decat ANOFM, care in viziunea sa "ar putea functiona mai bine".

Lazaroiu s-a referit si la productivitate muncii, care are probleme. "Putem avea crestere economica, insa, daca nu crestem productivitatea de pe piata muncii, nu vom ajunge la standarde europene. Investitia in calificarea fortei de munca este una dintre solutii pentru a atinge acest obiectiv. Avem fonduri europene prin POSDRU pentru a face acest lucru. Am ambitia sa incep ceea ce s-a trenat de atata vreme", a incheiat Lazaroiu.

24 iunie - Ministrul Lazaroiu efectueaza o vizita-surpriza in Maramures. Acesta vrea sa vada problemele din sistem asa cum sunt, "necoafate". Lazaroiu a discutat cu oficialii Primariei Baia Mare despre proiectul ASISOC, implementat in cadrul Serviciului Public Asistenta Sociala. Acesta presupune implementarea unui sistem informatic integrat pentru serviciile de asistenta sociala. Avem in vedere o aplicatie "soft" care furnizeaza date la nivelul componentei de servicii sociale.

26 iunie - Sebastian Lazaroiu, prima interventie TV in calitate de ministrul al Muncii. Iata principalele declaratii ale lui Lazaroiu, pentru Realitatea TV:
- "Ministerul Muncii este subdimensionat. Avea 14.000 de angajati, acum are mai putini de 10.000."
- "Ma recomanda (pentru postul de Ministru al Muncii - n.r.) faptul ca stiu cum functioneaza administratia; am lucrat 4 ani in administratie si nu ma refer doar la experienta in administratia prezidentiala, care era un aparat mic. Dar acolo aveam o viziune asupra intregii administratii din Romania. Al doilea lucru, experienta de sociolog si, mai ales, de cercetator in sociologie. Am lucrat anterior in multe studii pe subiecte care tin chiar de Ministerul Muncii. AM SI UN APARAT DE CONSILIERI CARE SA MA SPRIJINE IN TOATA POVESTEA ASTA".

28 iunie - Lazaroiu spune ca Ministerul nu trebuie sa faca plati, deoarece nu dispune de casieriile lui Mos Craciun. "Vom vedea noua organigrama. Vreau sa TRANSFORM ministerul in ceea ce ar trebui sa fie in orice tara europeana. Ministerul nu trebuie sa faca plati, pentru ca aici nu sunt casieriile lui MOS CRACIUN".

Ministrul Muncii a recomandat ca plata prestatiilor sociale sa fie realizata la nivelul primariilor. Tot in 28 iunie, Lazaroiu spune ca la ANOFM "lucrurile nu functioneaza cum trebuie, se duc multi bani pe consiliere si informare". Ministrul intrevede nevoia organizarii de agentii REGIONALE care sa faca politicile de OCUPARE, precizand ca exista deja initiative locale in aceasta directie, care vor fi puse in practica.

29 iunie - Ministrul Muncii se opune majorarii pensiilor dupa algoritmul sustinut de OPOZITIE. Potrivit lui LAZAROIU, masurile Opozitiei n-ar corecta deficitul, ci ar aduce pensionarii intr-o situatie si mai precara. Statul nu va putea sustine acel deficit din bugetul de stat, spune ministrul.

"Cred ca cresterile bruste acum la pensii dupa algoritmul pe care cei din Opozitie l-au sustinut - ca procent din salariul mediu brut - nu ne ajuta sa corectam deficitul, ci, dimpotriva, sa-i bagam pe pensionari într-o situatie din ce în ce mai grea si statul va fi incapabil sa mai sustina acel deficit din bugetul de stat", a spus Lazaroiu. Oficialul a declarat ca prin noua lege valoarea punctului de pensie nu mai este RAPORTATA ca procent din castigul salarial mediu brut. "Stiu si eu foarte bine ca valoarea punctului de pensie in noua lege nu mai este raportata ca procent din castigul salarial mediu brut si cred ca asa este bine sa fie. Dar pensiile cresc in continuare cu rata inflatiei si cu 50% din valoarea punctului de pensie", a precizat ministrul.

Potrivit acestuia, deficitul la BUGETUL DE PENSII este foarte mare. Greseala s-a comis in trecut. In opinia lui Lazaroiu, in 2007 si 2008, cand a existat excedent la bugetul de pensii, a fost o mare greseala ca "s-au aruncat toti banii pe cresterea pensiilor, care nu era o crestere sustenabila". "Dupa care am intrat, si din cauza crizei, pe un deficit foarte mare", a adaugat Lazaroiu. "Trebuie sa mentinem un echilibru si masurile pe care le-am luat cu cresterea vârstei de pensionare din 2015 pot în timp sa reechilibreze lucrurile acolo", a mai spus ministrul Muncii.

6 iulie - Lazaroiu "se ia" de BNS: "Studiul BNS despre romanii care lucreaza la negru este profund orientat politic". Ministrul Muncii considera ca datele studiului Blocului National Sindical, potrivit caruia 3,4 milioane de romani ar lucra in ECONOMIA INFORMALA in Romania, sunt o "manipulare metodologica". "Studiul realizat de BNS este profund orientat politic si inconsistent din punct de vedere stiintific. Au fost considerate ca muncind la negru si persoanele din gospodarii de subzistenta, adica oameni din mediul rural care cultiva pentru propriul consum", a precizat Sebastian Lazaroiu.

La randul sau, unul dintre autorii studiului, economistul Liviu Voinea, a declarat pentru Capital ca nu intelege pozitia ministrului muncii fata de analiza BNS. Mai mult, analistul a spus ca Lazaroiu trece "prin filtrul orientarii sale politice" rezultatele unui studiu "eminamente stiintific".

11 iulie - Sebastian Lazaroiu discuta online cu cititorii HotNews.ro. Referitor la FONDURILE EUROPENE, Lazaroiu spune ca orice ministru trebuie sa raspunda politic pentru gradul de absorbtie pentru ca este un obiectiv de interes national de grad zero. Responsabilitatea politica apartine fiecarui ministru. Lazaroiu recunoaste ca sunt probleme de MANAGEMENT in AM-uri. La POSDRU autoritatile au aprobat un plan de masuri pentru corectarea deficientelor.

Despre statisticile EUROSTAT referitoare la populatia Romaniei peste 50 de ani, conform carora aceasta va fi cea mai imbatranita din UE, Lazaroiu spune ca avem de-a face cu "scenarii catastrofice". Ministrul Muncii spune ca autoritatile trebuie sa incurajeze natalitatea, cresterea ratei ocuparii si prelungirea varstei de pensionare. Lazaroiu vrea sa-i mentina pe piata muncii pe pensionarii care vor sa munceasca. Despre POSDRU, ministrul Muncii spune ca are probleme.

"Remediem situatia", ne asigura Lazaroiu. Legat de disponibilizari, ministrul spune ca "din nefericire nu au ramas doar cei mai competenti oameni in structurile executive dupa disponibilizari". Sebastian Lazaroiu pune neabsorbtia fondurilor europene pe seama CORUPTIEI. In aceasta directie, ministrul Muncii a anuntat ca va semna un protocol cu MAI, pentru a "preveni situatii de acest gen". Lazaroiu este constient de LIPSA DE INTEGRITATE A FUNCTIONARILOR. "Dar vom pune ordine curand", conchide oficialul.

15 iulie - Lazaroiu anunta un proiect social de 4,5 milioane de euro pentru formarea si incadrarea in munca a femeilor de etnie rroma. De acest program vor beneficia 1.550 de femei de etnie rroma din N-V, Centru si S-V. Componenta economica va fi gestionata de Asociatia Pakiv Romania din Alba Iulia, care a si initiat proiectul social.

"Este o ocazie foarte buna pentru mine, vazând acest proiect, sa fac referire la urmatoarele teme fundamentale pentru România azi, si în urmatorii 20 de ani. Prima ar fi problema rromilor, care stiti ca este una arzatoare, economia sociala, concept relativ nou în România,  si ocuparea fortei de munca, care în urmatorii zece ani trebuie sa creasca de la 63 la 70 la suta. Revenind la rromi, consider ca sunt un câstig pentru România, din punct de vedere cultural si-l avem aici pe Damian Draghici, care face cinste României si în strainatate prin talentul care-l are", a spus ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu.

In cadrul acestui proiect, rromii vor fi ajutati sa-si infiinteze cinci cooperative care se concentreaza pe meseriile TRADITIONALE ale rromilor: florarii, servicii de curatenie si de furnizare a fortei de munca, de producere si comercializare a bijuteriilor, manufacturi de papusi si textile personalizate, spalatorii de masini fara apa. Vor fi suportate atat cheltuielile de echipare, cat si cele de mentenanta. Se vor asigura si SALARIILE pentru cei 100 de angajati ai celor 5 cooperative infiiintate pe o perioada de 6 luni. La proiect participa si alte tari, precum Grecia si Portugalia.

15 iulie - Lazaroiu spune ca in Romania nu exista un somaj mare, iar fata de alte tari europene stam "chiar foarte bine". Somajul este pe trend descendent.

20 iulie - Prima problema serioasa pe care a intampinat-o Sebastian Lazaroiu in calitate de ministrul al Muncii, in cele peste 50 de zile de mandat (si inca numaram...) este blocarea accesului romanilor pe piata muncii din Spania. Lazaroiu a incercat sa convinga oficialii de la Bruxelles sa NU aprobe restrictiile impuse romanilor de Executivul de la Madrid.

Dupa discutiile avute la Bruxelles cu comisarul UE pentru ocupare Laszlo Andor, Lazaroiu a spus ca NU se vorbeste de o interzicere a fortei de munca ce vine din Romania in Spania, ci doar de unele restrictii pe care Spania vrea sa le aplice muncitorilor romani care vor pleca de acum incolo, nu celor care sunt deja pe teritoriul Spaniei.

25 iulie - Lazaroiu acorda un interviu exclusiv pentru Evenimentul Zilei. Ministrul Muncii spune ca "romanii pot munci foarte bine, daca le asiguri un cadru institutional" adecvat. Romanii din Italia, Spania si Germania muncesc bine deoarece dispun de "un micro-climat organizational" care stimuleaza munca.

"Multi oameni, nu doar romani, prefera sa primeasca BANI si sa stea degeaba decat sa munceasca. Sa devii dependent de ajutorul statului este foarte usor. Dar nu e vina celui dependent. E vina celui care stimuleaza nemunca", spune Lazaroiu. "NU TREBUIE SA ASTEPTI SA ITI DEA STATUL TOT".

Lazaroiu nu crede ca o tara isi poate permite sa inregistreze 4,5 milioane de contribuabili, 1,2 milioane de bugetari, 6 milioane de pensionari si tot 6 milioane de asistati sociali. "Cea mai mare resursa pe care o tara o are este forta de munca", a mai spus Lazaroiu. Rromii trebuie priviti ca o potentiala forta de munca, adauga ministrul. Cat despre somaj, Lazaroiu spune ca "in capitalism nu se poate trai fara somaj", dar "sunt prea multi asistati social", "prea multa munca la negru" si "multe gospodarii de subzistenta". In privinta absorbtiei fondurilor europene, Lazaroiu spune ca "daca nu suntem atenti putem pierde banii". "Trebuie sa ne mai uitam si unde se duc banii", a avertizat ministrul Muncii.

26 iulie
- Ministrul Muncii spune ca noul Cod al Muncii a scos la iveala munca la negru. "Noul Cod al Muncii a obligat angajatorii sa intre in legalitate", apreciaza Lazaroiu.

Totusi, avem o problema. In urma controalelor efectuate de inspectorii Muncii a reiesit faptul ca in intervalul 1 mai - 25 iulie au fost inregistrate peste 730.000 de noi contracte de munca, in timp ce 120.000 AU INCETAT IN ACELASI INTERVAL, precizeaza Lazaroiu. Verificarile efectuate pe un esantion de 27.000 de contracte incetate, din cele 94.696, au aratat ca principalul motiv a fost TRECEREA DE LA CONTRACT DE MUNCA LA REGISTRUL PENTRU ZILIERI (30% din situatii).

"Dupa 1 mai, pe noul Cod al Muncii s-a incheiat un contract de munca dar, la un moment dat, persoana respectiva a fost inregistrata ca zilier", a spus Lazaroiu. El a cerut angajatilor "sa nu accepte munca la negru".

In consecinta, vom urmari in continuare cu interes activitate noului ministru al Muncii, Sebastian Lazaroiu. Cu un consilier blogger, o atitudine pozitiva si disponibilitatea de a raspunde la intrebari, fie si incomode, Lazaroiu nu este un ministru "pe stilul clasic". Si cum transparenta este "mama" obtinerii increderii contribuabililor, puteti vizualiza declaratia de avere a lui Sebastian Lazaroiu si cea de interese. Bonus: CV-ul ministrului Muncii.

NU RATATI: CD CODUL MUNCII 2011

Ultimele NOUTATI

De ce Vitamina C Lipozomala este mai eficienta decat cea traditionala?
Life Style

De ce Vitamina C Lipozomala este mai eficienta decat cea traditionala?

today24 Apr. 2024
Masinile Tesla se ieftinesc, din 2025: concurenta cu Dacia Duster la pret
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Masinile Tesla se ieftinesc, din 2025: concurenta cu Dacia Duster la pret

today24 Apr. 2024
Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni
Afla...

Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni

today24 Apr. 2024
Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza
Business

Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza

today24 Apr. 2024
Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii
Imobiliare

Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii

today24 Apr. 2024
Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi
Interviurile Manager.ro

Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi

today24 Apr. 2024
Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine
Life Style

Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine

today23 Apr. 2024
Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti

today23 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni
Afla...

Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni

today24 Apr. 2024
Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza
Business

Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza

today24 Apr. 2024
Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii
Imobiliare

Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii

today24 Apr. 2024
Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi
Interviurile Manager.ro

Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi

today24 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x