ANALIZA: Ce putem invata din esecurile afacerilor mici
analizaafaceriafaceri miciidei de afacerithe sunantreprenori
Damian Kimmelman conduce compania furnizoare de date Duedil, un site care permite utilizatorilor sa caute gratuit informatii despre firmele private.
Totusi, in 2010, agentia din domeniul digital a lui Kimmelman, We Are VI, a inregistrat o pierdere de circa un sfert de milion lire sterline si a disponibilizat 25 de angajati.
Kimmelman nu a reusit sa faca fata cerintelor clientilor mari si a esuat in incercarea sa de a construi o nisa originala in lumea dura a publicitatii.
Destramarea companiei a survenit intr-un moment cum nu se poate mai prost. IMM-urile (intreprinderi mici si mijlocii) din Marea Britanie au inregistrat a doua recesiune in 2012, rata falimentului crescand semnificativ de-a lungul unui singur an.
Potrivit unui raport independent realizat de Leeds University Business School, "in primul trimestru din 2012, numarul total al insoventelor a ajuns la 5.200, de la 4.400, valoare inregistrata in acelasi trimestru al anului trecut".
Retailul, vanzarile, domeniul hotelier si restaurantele, toate au fost lovite de criza, alaturi de constructii si imobiliare.
In mod surprinzator, editurile si tipografiile au dus-o mai bine.
We Are VI ar fi devenit puternica, daca s-ar fi concentrat asupra unei singure idei de afaceri si ar fi respectat-o intocmai, recunoaste chiar Kimmelman.
Dupa prezentarea raportului legat de pierderile financiare, Kimmelman a realizat ca "uraste cu adevarat companiile de publicitate" si a inchis toata afacerea.
Acum activeaza cu succes in calitate de furnizor de date, adunand informatii din diverse surse, inclusiv de la autoritati, Biroul Brevetelor de Inventie si curtea magistraturii.
"Ceea ce este diferit intre prima si a doua afacere este ca sunt mult mai relaxat, in privinta unui eventual esec", a spus Kimmelman.
"Cred ca unul din cele mai importante lucruri pe care le poti face intr-un start-up este sa inveti sa gresesti mai repede si sa iti extinzi afacerile... pentru a putea face greseli care sa nu te coste si a invata ce este bine".
Kimmelman ii incurajeaza pe antreprenori sa nu mai planifice totul, ci sa treaca direct la fapte: "Nu mai scrieti planuri de afaceri si incercati sa vedeti in ce lume traiti. Teoriile trebuie testate. Trebuie sa puteti intelege, sa faceti diferente intre succes si esec".
In timp ce drumul antreprenorial al lui Kimmelman, care are doar 30 de ani, este la inceput, esecul ii loveste si pe antreprenorii cu vechime - precum James Caan, CEO-ul firmei de private equity Hamilton Bradshaw si totodata fost membru al programului BBC TV Dragon's Den.
In urma cu cinci ani, afaceristul britanico-pakistanez, a infiintat un lant de magazine de sandwich-uri, cu peste 600 de angajati si o cifra de afaceri de 25 - 30 milioane lire sterline.
"Problema a fost ca activam pe o piata foarte competitiva si clientii nostri erau foarte sensibili la preturi", a explicat Caan.
"In acelasi timp, toate magazinele noastre erau situate in zone centrale, unde chiria era cea mai ridicata".
Compania pierdea 100.000 lire sterline pe saptamana si Caan recunoaste ca nu a avut nici timp, nici spatiu, pentru a transforma business-ul intr-unul profitabil.
Multimilionarul a spus ca aceasta investitie a reprezentat "un proces dezamagitor", din care a extras insa trei lectii valoroase.
Lectia numarul unu a fost: "Nu intra niciodata in afaceri fara sa realizezi inainte un studiu de marketing". Dusul rece l-a obligat pe Caan sa nu mai creada atat de des in propriul instinct: "In al doilea rand, am invatat ca poti fi expert intr-un anumit domeniu, acest fapt nu iti garanteaza ca vei reusi si in altul. Nu stiam nimic despre sandwich-uri si a fost ca o trezire brusca si dureroasa".
In cele din urma, a treia lectie, "cea mai importanta", pentru antreprenorul in varsta de 51 de ani, este detasarea de "aventura antreprenoriala". "Cea mai importanta lectie a fost cea legata de luarea deciziilor. Uneori, trebuie sa iei hotarari foarte dure, despre care stii ca vor avea efect asupra altor oameni".
"Daca amani luarea unei decizii, vei inrautati lucrurile!", adauga antreprenorul din Marea Britanie.
David Fishwick este cel mai mare furnizor de microbuze din Marea Britanie si un milionar "autodidact". Frustrat fiind de lipsa finantarii pentru intreprinderile mici si mijlocii, datorata reticentei marilor banci din Regatul Unit, Fishwick a infiintat propria institutie bancara privata in orasul sau natal, Burnley.
"Nu am mai inregistrat demult un esec. Nu am mai avut o pierdere, un esec, de la varsta de 16 ani, cand am abandonat scoala. Am fost foarte, foarte norocos".
Punctul de cotitura pentru Fishwick a fost abuzul fizic suferit in scoala din partea colegilor. "Ajunsesem sa fiu lovit atat de des, incat nu mai simteam loviturile", a povestit Fishwick.
"La varsta de 12 ani, aceasta durere mi-a revolutionat viata. Intr-o zi, am decis sa nu mai permit nimanui sa ma bata si sa raspund cu aceeasi moneda".
Tenacitatea si increderea in sine reprezinta "sufletul" unui start-up, spune Fishwick.
"In adancul sufletului tau, trebuie sa ai credinta fara sa fii credincios. Nu poti obtine nimic, daca nu crezi in tine. Increderea in sine si bunul simt sunt esentiale pentru a-i convinge pe oameni sa ti se alature", explica antreprenorul.
Fishwick, care ofera sfaturi pentru antreprenori in ziarul britanic "The Sun", traieste clipa.
"Este mai usor sa obtii iertarea, decat permisiunea. Nu cauta neaparat sa obtii permisiunea", spune David.
Acesta nu se dezminte de la spiritul sau: "Daca doresti sa faci ceva, pune ambele maini la treaba".