ANALIZA: De ce nu folosesc mai multe tari bancnote din polimer?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ANALIZA: De ce nu folosesc mai multe tari bancnote din polimer?
Sunt doar 23 de state in lume, printre care si Romania, care folosesc bancnote realizate din plastic (polimer). Restul lumii isi tipareste in continuare banii pe hartie.
Hartia are mai multe dezavantaje comparativ cu polimerul. In statele in care exista umiditate mare, bancnotele de hartie absob umezeala. Astfel, se deterioreaza si se murdaresc mult mai usor, fiind necesara retragerea lor mai rapida din circulatie, potrivit unei analize realizate de BBC News.
Bancnotele realizate din plastic au o durata de viata de cel putin doua ori mai lunga (circa 7 ani) si sunt mai greu de falsificat. Astfel, fiind inlocuite mai rar, costurile de productie sunt mai mici. Mai mult, pot fi reciclate atunci cand sunt retrase din circulatie si transformate in diferite obiecte, precum cosuri de gunoi sau scaune de birou.
Principalele dezavantaje ale bancnotelor de plastic le reprezinta faptul ca nu pot fi impachetate la fel de usor ca cele de hartie si ca sunt mai greu de numarat.
Mai nou s-au facut avansuri si in producerea bancnotelor de hartie. Acestea au devenit mai rezistente. De exemplu, in SUA 70% din compozitia hartiilor este bumbac. Totodata, tehnologiile permit acum inserarea, in banii de hartie, a elemente de siguranta din plastic, precum zone transparente.
Primele bancnote din polimer au fost introduse in Australia, in 1988. Ultimul stat care a introdus o astfel de bancnota este Canada. Este vorba de o hartie de 100 dolari (foto), despre care se spune ca este cea mai avansata din lume la capitolul securitate. Restul bancnotelor care circula in statul nord-american sunt de hartie. Canada va introduce anul viitor si bancnote de 50 de dolari si de 20 de dolari, realizate tot din plastic. Pana la sfarsitul lui 2013, toti banii canadieni vor fi realizati din polimer.
Doar sase state din lume au toate bancnotele realizate din polimer
Statele care folosesc doar bancnote din polimer sunt Romania, Australia, Brunei, Papua Noua Guinee, Noua Zeelanda si Vietnam.
Un alt avantaj al plasticului este acela ca este prietenos, desi indirect, cu mediul inconjurator. Nu mai este necesara taierea de copaci pentru producerea de hartie, iar bancnotele din polimer retrase (mai rar decat cele de hartie) pot fi reciclate, asa cum am scris si mai sus. In statele care nu recicleaza bancnotele exista insa o problema: arderea polimerului degaja in atmosfera substante periculoase.
Scurt istoric al bancnotelor din plastic
Haiti si Costa Rica au fost primele state care au testat, in 1980, folosind tehnologie americana, bancnote realizate din polimer. Tehnologia nu era insa la vremea respectiva avansata, astfel incat banii isi pierdeau repede culoarea, din cauza cernelii care nu adera bine la plastic. O bancnota din polimer a fost introdusa in 1983 in Isle of Man. Aceasta era produsa cu tehnologie britanica. Din nou, a fost retrasa din cauza problemelor cauzate de uzura rapida.
Abia in 1988 Australia a venit cu o cerneala care nu se mai stergea usor de pe bancnote.
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special "E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"