ANALIZA: Mafia 'Ndrangheta investeste in actiuni si imobiliare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ANALIZA: Mafia 'Ndrangheta investeste in actiuni si imobiliare ANALIZA: Mafia 'Ndrangheta investeste in actiuni si imobiliare
de Manager.ro la 06 Ian. 2012
Urmareste-ne pe Google News
analizamafia'ndranghetacoruptieactiuniimobiliare

Temuta mafie calabreza, 'Ndrangheta, a devenit una din cele mai influente organizatii criminale din Occident, datorita dominatiei sale pe piata europeana a cocainei. Pentru prima oara, sefii mafiei au descris propriul model de business. SPIEGEL scrie ca acesta este un amestec de "talent antreprenorial", "management abil" si "duritate maxima".

Pentru intalnirea cu jurnalistii de la SPIEGEL, Carlo a sugerat o cafenea situata intr-un oras din afara Munchenului. Sta la umbra unor copaci umbrosi, are circa 50 de ani, ochi vigilenti si cap chel. Explica de ce oamenii ca el nu merg la puscarie, chiar daca tranziteaza cocaina in Germania in cantitati uriase, de ordinul tonelor.

Orbit temporar de soarele diminetii, Carlo se opreste in mijlocul conversatiei, clipeste, muta scaunul si isi scutura mana dreapta, ca si cum ar vrea sa goneasca soarele ca pe o musca. 

Are un inel mare de diamant si se lauda semet: "Sunt un ILLUMINATO, spune el, vorbind in germana, cu accent italian. In cercurile mafiei, diferenta o fac ILLUMINATI (alesii) si MANOVALI (calaii). Diamantul ne spune ca acest Carlo are un grad inalt. 

Sursele din sudul Italiei au declarat ca mafiotul Carlo a adus multa cocaina in Germania. In aceasta dimineata, nu lasa loc indoielilor. "Vara sau in apropierea Anului Nou, cand cererea este mare, aducem tone de cocaina, la un interval de cateva zile", spune Carlo.

Chiar daca este constient de evolutia pietei drogurilor, spune ca nu se atinge niciodata de "marfa", preferand sa-i lase pe altii sa se murdareasca pe maini. Acest fapt reflecta diviziunea muncii intre alesi si calai. 

BKA (Politia Federala din Germania) a pus ochii de ceva timp pe 'Ndrangheta, mafia calabreza. 'Ndrangheta a fost responsabila pentru majoritatea crimelor mafiote comise in Germania ultimilor ani. 

Giorgio Basile, care a crescut in orasul Mulheim an der Ruhr din vestul Germaniei, a fost implicat in circa 30 de asasinate, pana sa fie arestat in 1998. Asasinul era membru al 'Ndrangheta. Grupul de asasini care a ucis sase oameni intr-o pizzerie din apropierea Duisburg-ului, in 2007, provine din sudul Italiei. 

Cei sapte mafioti pe care politia i-a arestat in statele vest-germane Baden-Wurttemberg, Hesse si Rhine-Westfalia de Nord, la inceputul lui 2011, erau membri unui sindicat al crimei si totodata cel mai important cartel de droguri din lume.

Potrivit unui raport al politiei germane, Germania este un punct esential in drumul cocainei prin Europa. Germania este o "tara de tranzit, care gazduieste organizatii mafiote". 

Mitul invincibilitatii

Stabilirea unei intalniri cu un membru activ al mafiei calabreze 'Ndrangheta nu este floare la ureche. Necesita cunoasterea contactelor potrivite, cineva din interior, mult timp si rabdare cat cuprinde. Desigur, daca ai crescut in Calabria, ai un atu in plus.

Francesco Sbano, in varsta de 48 de ani, s-a nascut in Paola, un mic oras din Calabria, langa Marea Tireniana si a jucat fotbal cu copiii mafiotilor 'Ndrangheta, cand era mic. A studiat stiinta comunicarii si fotografia si a tratat artistic soarta regiunii sale natale, unde 'Ndrangheta si-a pus amprenta sangeroasa. 

Putin cate putin, Sbano a abordat sindicatul crimei. A creat portrete ale cetatenilor din Calabria si a realizat muzica pentru 'Ndrangheta. Sbano ii cunoaste pe mafioti si mafiotii il cunosc pe Sbano. 

In cadrul discutiilor preliminare, 'Ndrangheta a calculat riscurile privind o eventuala aparitie in mass-media. Sbano crede ca mafiotii din 'Ndrangheta au decis sa vorbeasca in fata opiniei publice deoarece se simt foarte puternici. "Vor sa cultive mitul invincibilitatii", spune Sbano. 

Cativa "sifonari"

Totusi, Carlo, iluminatul, nu a aparut la primele intalniri cu jurnalistii SPIEGEL in Germania. A vrut sa se consulte cu sefii din Calabria. A doua oara, a reprogramat intalnirile de cateva ori.

Cand a aparut in sfarsit in cafeneaua din apropierea Munchenului, a cerut o scrisoare de recomandare, in italiana. A citit-o atent. A zis ca poate "oferi informatii", cat timp afacerea nu este viciata.

"Germana mea este mai buna decat italiana", recunoaste Carlo, care a locuit in Germania in ultimii 30 de ani. Poarta o camasa neagra, pantaloni negri si pantofi de asemenea negri - produse elegante italiene, de calitate buna. A fost botezat la 18 ani, dupa cum spune. Unchiul sau l-a adus in organizatie. 

In Italia, "sifonarii" sunt recunoscuti ca fiind "pentiti", tradatorii. Sunt acei mafioti care, dupa ce sfarsesc in arest, incalca codul tacerii "omerta" si isi dau drumul la gura. Ei devin martori cheie pentru acuzatie.

Potrivit statisticilor organelor de justitie italiene, in 2008 existau 1.000 de pentiti afiliati mafiei siciliene Cosa Nostra, 2.000 in Camorra in Napoli si doar 42 in sanul mafiei calabreze 'Ndrangheta. Oamenii din 'Ndrangheta nu prea tradeaza.

Castigarea increderii "nasului"

Carlo a ajuns in Germania pentru a lucra intr-o fabrica bavareza, pe timpul vacantei de vara. Cand s-a intors acasa, a lasat-o gravida pe verisoara unui gangster.

Nu a vrut sa o ia de nevasta, fapt ce a infuriat familia fetei. Mafiotii l-au amenintat pe Carlo, sfatuindu-l sa fuga peste Alpi. Pericolul l-a parasit de-abia in urma cu doi ani, cand "Nasul" a murit. "Asa am scapat de razbunare", spune Carlo.

In Germania, Carlo a devenit soferul mafiotilor din 'Ndrangheta. Ii ducea prin porturile in care venea cocaina. Oferea servicii de translator, facea tot felul de treburi marunte si le castiga, treptat, increderea. 

Carlo spune ca portul din Hamburg este una din principalele cai de acces pentru cocaina care vine din America de Sud. "Activam ca o companie de schimburi comerciale", explica acesta. "Cumparam marfa, o impachetam, angajam companii care sa o transporte si platim serviciile." Carlo se refera la spagile date autoritatilor. Companiile de transport se asigura ca mitele ajung la oficialii cu putere de decizie. 

"Intalnirile sunt un instrument de baza pentru 'Ndrangheta", povesteste Carlo. Totul se discuta fata-n fata. Pe de alta parte, Carlo foloseste cartele prepaid de telefon, pentru a realiza apelurile legate de afacerile sale, apoi le arunca la gunoi, dupa fiecare conversatie; apelurile nu pot fi localizate. 

Evitarea riscurilor

"Clientela noastra din Germania este formata cu precadere din proxeneti si o banda numeroasa de motociclisti", spune Carlo. "Livram droguri in pachete de 50 - 70 de kilograme, cel mai des bordelurilor".

De aici incolo, Carlo nu mai stie ce se intampla cu cocaina. 'Ndrangheta nu isi asuma riscul de a face faradelegi marunte. "Nu vindem droguri pe strazile din Germania", precizeaza mafiotul. 

BKA arata ca mafia calabreza a dezvoltat o structura complexa in Germania, in care exista "lideri si ucigasi". Germania este cea mai importanta baza europeana pentru 'Ndrangheta, potrivit Jane's Intelligence Review. 

In cautarea profiturilor majore

In anii de pionierat, organizatia mafiota era formata din clanuri marunte, rurale. Activitatea mafiei se baza pe controlul asupra taranilor, taxe de protectie, rapiri si contracte publice. 

Clanurile au capatat notorietate in afara Italiei in anii '70. Mafiotii din regiunea situata langa San Luca (muntii Aspromonte), au inceput sa rapeasca bogatasi, pentru a primi rascumparari din partea familiilor lor. 

In 1973, rapitorii din 'Ndrangheta au pus mana pe John Paul Getty III, nepotul mogulului petrolier John Paul Getty, tinandu-l captiv timp de cinci luni. Banii primiti pentru eliberarea acestuia - 2,7 milioane dolari - au fost investiti in piata internationala de cocaina. 

Expertii BKA au studiat actuala structura a 'Ndrangheta. Potrivit acestora, sindicatul crimei nu mai este structurat orizontal, in clanuri de familii, ci precum Cosa Nostra, in forma piramidala". In provincia Reggio Calabria, 'Ndrangheta a fost impartita in trei divizii, denumite "mandamenti". 

Piromalli-Mole este unul din cele mai influente clanuri mafiote 'Ndrangheta din regiunea Gioia Tauro. Acesti gangsteri vand cocaina. Au legaturi stranse cu mafia din America de Sud si dispun de proprii agenti in Germania, printre care si Carlo.

Principiul importului de droguri, spune un mafiot pe nume Vincenzo, este extrem de simplu. Mafiotii asteapta pana cand au destule comenzi, de la diverse clanuri. Cantitatea trebuie sa se situeze in jurul a 200 - 300 kg sau chiar 500 - 1.000 kg. Apoi, unul dintre ai sai merge in America de Sud pentru a-si vizita "rudele" si Vincenzo trimite banii.

 "Oficial, avem facturi de cumparare a mobilei si a unor echipamente fictive", spune Vincenzo. Uneori, banii pentru stupefiante sunt camuflati in donatii. Alteori, vanzatorii de droguri vor arme, in loc de bani. "Nicio problema", spune Vincenzo, indicand directia Marii Adriatice. Exista destule arme in Balcani.

Relatii excelente

Relatiile cu America de Sud sunt excelente, cel putin pentru moment. "Fratellanza" sau fratia garanteaza preturi bune si calitate la fel de buna. Lantul nu prezinta slabiciuni si transportul este facil, spune Vincenzo. 

Transporturile sunt descoperite doar daca mita oferita a fost prea mica. Vincenzo cumpara cocaina cu 1.200 euro/kg din Venezuela sau Peru, dar in momentul "aterizarii" in Calabria il costa deja 17.000 euro/kg. "Cei mai multi bani ii dam pentru a mitui autoritatile", spune acesta. In momentul lansarii pe piata neagra, un kilogram de cocaina ajunge sa coste intre 27.000 euro si 32.000 euro.

Clanurile castiga milioane de euro la fiecare transport. Astfel, copiii mafiotilor merg la cele mai bune scoli si devin avocati, consultanti financiari, bancheri si doctori.

Mafiotii spala bani la cel mai inalt nivel. In timp ce Cosa Nostra si-a pierdut din influenta in anii '90, pe fondul investigatiilor dure ale politiei italiene, BKA concluzioneaza ca 'Ndrangheta a devenit tot mai puternica. Mafia utilizeaza metode non-violente pentru a umple golul lasat de grupurile criminale siciliene disparute de pe scena infractionala.

Investitii in actiuni si imobiliare

'Ndrangheta investeste in actiuni si imobiliare. Cele mai importante clanuri mafiote din Germania sunt Farao, Carelli si Romeo-Pelle-Vottari. Slabiciunea statului intareste puterea 'Ndrangheta. Nasul ofera locuri de munca, ii ajuta pe oameni sa-si rezolve problemele, sa razbeasca prin birocratia guvernului si recruteaza tineri din armata si someri. 

Totusi, pe timp de criza, afacerile cu stupefiante nu mai merg asa bine si politia pune "biciul" pe traficanti. 'Ndrangheta cauta noi oportunitati de afaceri. "Vrem contracte guvernamentale, subsidiare si influenta politica", spune Carlo.

Un caz din 2010 arata ca 'Ndrangheta a intrat demult in politica. Italienii din Germania au dreptul sa voteze in Italia. In 2008, clanul Farao a trimis reprezentanti in Baden-Wurttemberg, nu oricum, ci cu o valiza plina de bani, pe care i-au folosit pentru a cumpara voturile concetatenilor italieni, pentru alegerile parlamentare. 

Nicola Di Girolamo, in varsta de 51 de ani, membru al fostului partid al ex-premierului Silvio Berlusconi, PPL (Partidul Poporul Libertatii), si-a castigat fotoliul din Senatul de la Roma in acest fel. In 2010, a fost arestat pentru ca a ajutat 'Ndrangheta sa spele 2 miliarde euro, prin unele companii italiene de telefonie.

Girolamo a fost condamnat la cinci ani de inchisoare si plata unei amenzi de 5 milioane euro catre guvern. Numele proprietarului unui important restaurant din Stuttgart, care este cel mai probabil membru al clanului Farao, apare in dosarul Girolamo. Activitatile sale vor fi investigate de politia germana. (sursa: SPIEGEL, Andreas Ulrich, Christopher Sultan)

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x