ANALIZA: TOP 10 infractori financiari cautati de FBI
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ANALIZA: TOP 10 infractori financiari cautati de FBI
"10 Most Wanted List"-ul Biroului Federal de Investigatii a inclus de-a lungul timpului unii dintre cei mai celebri criminali, printre care Osama bin Laden, Ted Bundy si Warren Jeffs - totalizand 494 de "capete" de la crearea sa (1950), pana astazi. Pe fondul succesului listei publice "Most Wanted", a celor mai cautati infractori, FBI a inceput din 1996 sa o publice pe site-ul sau oficial. In 15 ani, peste 50 de fugari au fost arestati, datorita "mutrelor" lor, postate pe internet.
Dincolo de "cei mai cautati", FBI-ul a initiat si alte categorii, in care sa incadreze infractorii de toate felurile, de la asasini violenti la hackeri, de la teroristi locali la pedofili. FBI considera ca eforturile sale vor fi sustinute de opinia publica.
Una din categoriile "cautati de FBI" este cea a "infractorilor financiari", acei profesionisti din cadrul unor companii sau din guvern care au ales sa fraudeze institutii, organizatii sau investitori individuali care invart mari sume ilicite de bani.
La momentul scrierii acestui articol, lista infractorilor financiari cuprindea 32 de nume. Cu ajutorul FBI, CNBC i-a ales pe cei mai versati. Informatiile care pot conduce la arestarea lor pot fi recompensate cu pana la 100.000 de dolari, astfel incat daca i-ati zarit pe undeva, nu ezitati sa dati un telefon la federalii americani. Cine sunt acesti infractori economici?
10. Gerald Berke
Infractiune: Frauda prin intermediul serviciilor postale
Gerald Berke este cautat pentru presupusa sa implicare intr-o schema Ponzi care a pacalit 500 de investitori cu peste 81 milioane de dolari, potrivit FBI. Intre 2003 si 2009, Berke a folosit o companie drept "paravan", GJB Enterprises, solicitand sprijinul investitorilor, sub pretextul ca are nevoie de bani pentru a mentine fluxul de numerar.
Acestia au fost mintiti ca afacerea le va aduce un profit de 18%. Berke a folosit banii investitorilor pentru a-si plati alte datorii. Agentii federali cred ca Berke s-a ascuns in Vancouver, Canada.
9. Orit Tuil
Infractiune: Complicitate la frauda prin intermediul comunicatiilor electronice
Orit Tuil este cautata pentru presupusa sa implicare intr-o schema imobiliara de mari proportii, desfasurata in New York. In calitate de agent imobiliar, Tuil gasea cumparatori fraudulosi care sa achizitioneze casele vandute sau ii "agata" pe cei ale caror locuinte se aflau in executare silita, pentru a-i transfera ei drepturile de proprietate.
Dupa ce obtinea aceste drepturi, Tuil se "pricopsea" cu ipoteci si vindea proprietatile catre cumparatorii fraudulosi, pastrand profituri imense. In iunie 2010, a fost emis un mandat de arestare pe numele ei in New York. Tuil este acuzata de complicitate la frauda prin intermediul comunicatiilor electronice. Femeia a locuit in Forest Hills si Flushing, New York, dar apoi a fugit in Israel.
8. Semion Mogilevich
Recompensa: Pana la 100.000 de dolari pentru informatii care ar putea conduce la arestarea sa
Infractiuni: Frauda electronica; incalcarea legii federale RICO ( Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act); frauda prin intermediul serviciilor postale; spalare de bani; frauda cu titluri de valoare; fals si uz de fals; falsificarea registrelor si dosarelor
Semion Mogilevich a fraudat mii de investitori in cadrul unei scheme financiare de milioane de dolari, folosindu-se de actiunile unei companii din Canada, in intervalul 1993 - 1998. Schema s-a prabusit in 1998, dupa ce mii de investitori au pierdut peste 150 milioane de dolari, potrivit FBI.
Mogilevich, banuit ca ar fi infiintat si dirijat schema financiara, a fost inculpat de-abia in 2003. Acesta are mai multe nume false, precum Seva Moguilevich, Semon Yudkovich Palagnyuk, Semen Yukovich Telesh, Simeon Mogilevitch, Semjon Mogilevcs, Shimon Makelwitsh, Shimon Makhelwitsch, Sergei Yurevich Schnaider si "Seva."
7. John si Julieanne Dimitrion
Recompensa: Pana la 1.000 de dolari pentru informatii care ar putea conduce la arestarea lor
Infractiune: Frauda ipotecara
John Dimitrion si sotia sa Julieanne au pledat "Vinovati" in aprilie 2009, sub aspectul administrarii unei scheme frauduloase, in care foloseau companiile proprii pentru a-i convinge pe proprietarii descumpaniti sa renunte la casele lor, promitandu-le o imbunatatire a "pozitiei financiare".
Cei doi ii minteau pe oameni ca vor investi banii obtinuti din vanzarea imobilelor, finantandu-si in schimb stilul de viata excentric. Multe familii din Oahu, Hawaii, si-au pierdut caminele din cauza cuplului Dimitrion. Acestia au fost condamnati de autoritatile americane in Honolulu, Hawaii, la 6 iulie 2010, dar s-au eschivat de la executarea pedepsei.
Ultima oara, au fost vazuti in zona Mililani din Oahu, Hawaii. John Dimitrion cheltuie si astazi bani buni pe masini exotice, haine scumpe si bijuterii de firma. De asemenea, Dimitrion este pasionat de produse electronice scumpe si detine o colectie impresionanta de arme cu aer comprimat. La randul ei, Julieanne este indragostita de haine extravagante, lenjerie intima "branduita", genti fitoase si pantofi.
6. Harold Rangel
Infractiuni: Frauda bancara
Harold Rangle a mituit un oficial bancar si a falsificat documentele bancii. De asemenea, este cautat pentru implicarea sa intr-o schema ipotecara din Los Angeles. Infractiunea a presupus manipularea a 600 de familii americo-latine, care au investit peste 35 milioane de dolari in inselatoria sa. Rangel are legaturi in Pachuca, Mexic si s-ar putea sa locuiasca exact in zona mentionata.
5. Farhad "Fred" Monem
Recompensa: Pana la 20.000 de dolari pentru informatii care ar putea conduce la arestarea si condamnarea sa
Infractiuni: Conspiratie; frauda postala; frauda electronica; mita; spalare de bani
In 2007, justitia americana l-a condamnat pe Farhad "Fred" Monem pentru 20 de capete de acuzare, referitoare la diverse scheme financiare. Acuzatiile sunt legate de perioada in care Monem indeplinea functia de administrator al Departamentului Penitenciarelor din Oregon.
Monem este un cetatean american naturalizat si vorbeste limbile farsi si engleza. Are relatii sus-puse in Buffalo, NY, California, Canada si Iran (tara sa natala). Abuzeaza de marijuana, hasis si alcool. Dincolo de aceste vicii, Monem este un impatimit al pariurilor.
4. Joseph Wayne McCool
Infractiuni: conspiratie la frauda electronica, frauda electronica
Joseph Wayne McCool a fost implicat intr-o schema Ponzi, in Mesa, Arizona. McCool si alti doi indivizi au condus compania The Brixon Group, care a solicitat in mod fraudulos milioane de dolari de la oamenii de rand si nu numai. McCool si-a convins victimele sa-i dea circa 10 milioane de dolari pentru afacerea sa, care presupunea investitia in programe europene, profiturile fiind de 10% pe luna.
McCool, care se prezenta drept expert bancar, desi nu avea nicio calificare in acest sens, isi asigura "finantatorii" ca banii lor sunt asigurati de autoritatile financiare californiene si investitiile prezinta un risc "zero". McColl nu a investit niciodata banii luati de la diversi naivi. In schimb, i-a folosit pentru a-si alimenta traiul excentric. Autoritatile cred ca McCool se ascunde in Filipine.
3. Craig John Oliver
Infractiune: Incalcarea legilor privind eliberarea conditionata (frauda electronica)
In octombrie 2005, recidivistul Craig John Oliver a pledat "Vinovat" in cazul fraudarii a 68 de proprietari de case din Virginia si Maryland. Suma fraudata a fost de 2,5 milioane de dolari. Intre 2002 si 2005, Oliver a folosit documente false pentru a-i determina pe clienti sa achite unele lucrari de constructie care nu s-au finalizat niciodata. Oliver a fost eliberat din inchisoare pe cautiune, dar a incalcat legile privind eliberarea conditionata.
In decembrie 2005, autoritatile au emis un mandat de arestare pe numele sau. Oliver nu s-a sinchisit sa apara in fata judecatorilor, astfel incat a fost condamnat in lipsa la 20 de ani de inchisoare. FBI crede ca Oliver se ascunde in Arizona sau San Diego, California. Ultima oara a fost vazut conducand un automobil Chevrolet Tahoe, model 1998, cu numarul de inmatriculare AAX-6801.
2. Spiro Germenis
Infractiune: Frauda electronica
Spiro Edward Germenis este cautat pentru orchestrarea unei scheme Ponzi. Acesta a infiintat o firma de investitii, Oracle Evolution, in Great Neck, New York. A creat o serie de fonduri hedge si si-a extins afacerea, prin atragerea de investitori. Germensis a pierdut importante sume de bani din cauza investitiilor proaste, a pariurilor si a stilului de viata excentric. Le-a trimis apoi clientilor declaratii financiare false, in care ii asigura ca investitiile "s-au lasat" cu profituri uriase; si-a convins victimele sa-i trimita si mai multi bani. Schema s-a prabusit cand unul dintre cei mai prolifici investitori si-a retras banii dintr-un fond.
Majoritatea investitorilor erau cetateni de clasa sociala medie si pensionari, care si-au investit economiile de-o viata. Impreuna, cei 25 de pagubiti au pierdut 8 milioane de dolari. Germenis a disparut in octombrie 2006, dupa ce si-a mintit familia ca "pleaca sa vizioneze un meci de baseball". Infractorul a fugit in Atena, Grecia.
1. Odowa Roland Okuomose
Infractiuni: Frauda electronica, frauda postala
Nigerianul Odowa Roland Okuomoose este cautat pentru implicarea intr-o companie de telemarketing, care a organizat loterii frauduloase, colectand sute de mii de dolari de la "castigatori". Compania a activat in British Columbia, Canada, sub diverse titulaturi, in intervalul iulie 2006 - octombrie 2007. Pagubitii primeau o scrisoare in care erau anuntati ca au castigat un premiu. Compania de telemarketing le solicita sa trimita o anumita suma de bani, pentru a primi premiul. Bineinteles ca oamenii nu primeau nimic.
In noiembrie 2007, Okuomoose a fost arestat in Surrey, British Columbia, sub aspectul savarsirii infractiunilor de frauda electronica si postala. A fost eliberat pe cautiune, dar a incalcat in mod repetat termenii eliberarii conditionate. FBI crede ca Okuomoose calatoreste des in Thailanda, America de Nord, Marea Britanie si Nigeria, folosind identitati false. Unul din numele sale fictive este Roland Saah.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special "E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"