Deloitte: Numarul directorilor executivi pesimisti din Romania scade
deloittestudiudirectoriincrederebugetinvestitii
Perspectivele noastre par sa se stabilizeze, in tandem cu imbunatatirea increderii in economia nationala, a termenelor de plata a datoriilor si a planurilor de investitii, releva un raport Deloitte.
Totusi, nivelul de incredere s-a injumatatit in privinta perspectivelor de angajare si relaxarea reglementarilor in urmatorul an, transmite
HotNews.ro.
"De la ultima editie a analizei, in T3 2010, numarul directorilor optimisti a ramas in mare acelasi (39%), in timp ce procentul pesimistilor a scazut de la 20% la 13%. In plus, directorii romani sunt mai relaxati in privinta termenelor de plata a creantelor - 84% dintre ei spun ca facturile sunt platite intr-o perioada de timp sigura sau relativ sigura, fata de 70% la editia precedenta; totodata, numarul companiilor care spun ca termenele de plata sunt excesive a scazut de la 30% la 16%", precizeaza George Mucibabici, presedintele Deloitte Romania.
La intrebarea privind perspectivele fortei de munca pe urmatoarele 12 luni, 58% dintre cei chestionati in Romania spun ca isi vor mentine numarul actual de angajati; 10% dintre angajatori spun ca vor face angajari in perioada urmatoare (in scadere de la 23% in T3 2010).
PRUDENTA ramane lege pentru companii. Majoritatea directorilor vor ramane pe business-urile traditionale, evitand inovatia si totodata necunoscutul. Legat de rolul inovatiei in crestere companiei, aproape un sfert (23%) spun ca aceasta se va diminua in urmatorii trei ani.
71% dintre participanti spun ca bugetul destinat R&D (cercetare&dezvoltare) va scadea in urmatorii cinci ani. Indicele principal pe regiune a urcat la 119, cu 5 puncte peste editia anterioara. Acesta reflecta situatia liderilor de business din Romania, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia si Croatia. Esantionul a fost format din randul celor mai influente 200 de companii din fiecare stat mentionat.
Procentul directorilor care vor sa-si majoreze bugetele de investitii (CAPEX - capital expenditure) in urmatoarele 12 luni s-a dublat, fata de editia trecuta. Antreprenorii din Cehia, Slovacia si Polonia vor investi mai mult decat cei din Croatia, Ungaria si Romania.