Guvernul cancelarului Angela Merkel va lua in discutie vara aceasta un proiect legislativ potrivit caruia se va permite solicitarea de autorizatii de explorare si exploatare a gazelor de sist prin fracturare hidraulica. Acordarea acestor autorizatii va depinde de efectuarea in prealabil a unor studii de impact asupra mediului, scrie Financial Times. Se estimeaza ca Germania detine 2,3 mii de miliarde de metri cubi de gaze de sist.
Potrivit Energy Report, ridicarea interdictiei asupra fracturarii hidraulice a fost un subiectul unor intense dezbateri si polemici in sanul coalitiei de guvernare din Germania. Unii politicieni au pus accentul pe necesitatea reducerii dependentei energetice de Rusia, in timp ce altii au scos in evidenta riscurile presupuse de substantele chimice folosite in fracturarea hidraulica intr-o tara intens populata precum Germania.
Cei mai entuziasti sustinatori ai ridicarii interdictiei au fost reprezentantii marilor intreprinderi industriale germane. Potrivit acestora, boom-ul gazelor de sist din SUA a dus la ieftinirea exporturilor americane, in detrimentul celor germane, care se confrunta cu costuri mari ale energiei electrice, parte ca urmare a importurilor de gaze rusesti, dar si din cauza subventiilor masive impuse de stat pentru sprijinirea productiei de energie din surse regenerabile.
Detalii privind planul de ridicare a interdictiei au aparut intr-o scrisoare adresata de ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel, sefului Comisiei pentru Buget din Bundestag. In scrisoarea respectiva, Gabriel scria ca autorizatiile pentru foraj prin fracturare hidraulica vor trebui aprobate si de autoritatile regionale responsabile cu calitatea apei si ca guvernul ia in considerare si alte exigente, teste si verificari pentru acordarea respectivelor autorizatii.
Fracturarea hidraulica, ce presupune pomparea la mare adancime si cu mare viteza a unui amestec de chimicale, apa si nisip, pentru dizlocarea rezervelor de gaze naturale prinse in roci, va fi interzisa in acele regiuni in care calitatea apei face obiectul unei protectii oficiale speciale, se mai afirma in scrisoarea citata.
Exista studii potrivit carora substantele chimice folosite la fracturarea hidraulica in SUA prezinta riscuri potentiale pentru sanatatea oamenilor, dar si pentru mediul inconjurator. In Germania, printre cei care se opun exploatarii gazelor de sist se numara puternica industrie a berii, care se teme ca fracturarea hidraulica ar putea contamina apa utilizata la fabricarea berii.
Coalitia de guvernare a convenit ca autorizatiile pentru fracturare hidraulica sa nu fie acordate decat daca se dovedeste "dincolo de orice indoiala" ca nu exista nici un risc pentru calitatea apei si cu conditia interzicerii utilizarii de substante chimice daunatoare.
Astfel, aceste standarde vor permite, practic, doar explorarea si exploatarea resurselor neconventionale de gaze naturale din roci impermeabile si nisipuri neporoase (asa-numitul tight gas).
"Cred ca fracturarea hidraulica nu este doar daunatoare pentru mediu si sanatatea populatiei, ci si supraapreciata ca solutie tehnologica pentru industria energetica. Prioritatile noastre absolute sunt calitatea apei si sanatatea publica", a declarat ministrul.
Rezervele estimate de gaze de sist ale Germaniei sunt semnificativ mai mici decat cele ale Poloniei si Frantei, care detin cele mai mari zacaminte recuperabile din Europa. Cu toate acestea, gazele de sist ale Germaniei, care sunt concentrate in statele din nordul tarii, au totusi potentialul de a satisface pe termen lung o buna parte din consumul national.
Un purtator de cuvant al BDI, cea mai mare organizatie de lobby a industriei germane, a refuzat sa comenteze asupra planurilor guvernamentale privind ridicarea interdictiei asupra fracturarii hidraulice, dar a aratat ca cea mai importanta lectie a actualelor tensiuni politice cu Rusia este aceea ca Germania trebuie sa-si asigure singura materiile prime de care are nevoie.
Rusia este cel mai mare furnizor de produse energetice al Germaniei, asigurand circa o treime din necesarul de petrol si gaze al acesteia. "Prin fracturare hidraulica, Germania ar putea ajunge sa-si satisfaca peste 35% din cererea de gaze naturale din surse interne", a spus purtatorul de cuvant.
„Energia este din ce in ce mai scumpa in Europa, din cauza ambitiilor nemasurate ale politicii de mediu, ceea ce ar putea insemna de asemenea o mai mare dependenta fata de sursele de energie din Rusia. Prin urmare, voi vorbi (cu Merkel) in primul rand despre cum poate Germania sa-si corecteze unele actiuni economice astfel incat dependenta fata de gazele rusesti sa nu paralizeze Europa cand va avea nevoie sa ia o pozitie ferma”, a declarat Tusk.
La randul sau, comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, a indemnat guvernele statelor europene sa permita "proiecte demonstrative" de explorare si exploatare a gazelor de sist fracturare hidraulica, in scopul diversificarii surselor de aprovizionare cu energie ale continentului.
Ultimele NOUTATI
Preturile apartamentelor urca vertiginos. Cat a ajuns sa coste o garsoniera de 40 mp in Bucuresti?
Alt val de scumpiri loveste buzunarul romanilor, fix inainte de Sarbatori. Anunt oficial
Statul te taie de la portie, de la 1 ianuarie 2025. Iata cine pierde bani si ce beneficii dispar
Coalitia pro-europeana se pregateste sa preia fraiele Puterii. Ce planuri au liderii PNL, PSD, USR si UDMR
Partenerii nostri
SURPRIZA de proportii in legislatia muncii, chiar inainte de sarbatori! Ce se petrece?
Fisa postului pentru kinetoterapeut
Efectuarea concediului de odihna restant - cum se va planifica?
Facturi pentru care s-a dedus eronat TVA: Cum se poate remedia situatia
Obtineti venituri din chirii? Iata ce obligatie aveti de la 1 ianuarie 2025!
Reguli noi la inregistrarea contractului de inchiriere la ANAF, de la 1 ianuarie 2025
Alegerile prezidentiale 2024 au fost ANULATE de Curtea Constitutionala