Imbunatateste-ti situatia financiara in mod strategic. Incepe acum. 5 actiuni esentiale
imbogatirecum sa faci baniimbogateste-te
Sunt probabil 596 de actiuni esentiale care te pot aduce mai aproape de situatia financiara pe care ti-o doresti. Dar nu avem nici timp si nici energie pentru a ne concentra pe eforturile de imbogatire. Mai trebuie sa si traim, cum ar spune parintii mei, care nu au mai apucat sa se imbogateasca pentru ca au reinvestit totul in copiii lor.
Si nu cred ca regreta. Nu cred asta nicio secunda. Investitiile lor s-au transformat in investitiile copiilor lor si mersul lucrurilor continua cu investitiile copiilor nostri.
Pentru cei care doresc imbogatire de lunga durata, cu inflexiuni pozitive si negative, dar care la final sa dea cu plus, trebuie sa ia in considerare aceste 5 actiuni esentiale:
1. Intelege diferenta dintre datorii pozitive si datorii negative. Datorezi 2500 de lei unei agentii care ti-a intermediat cursul de perfectionare in domeniul in care iti cladesti profesia? Este clar o datorie pozitiva. Ai credit bancar de 2500 de lei pentru cel mai nou model de televizor? Este o datorie negativa.
Prima te hraneste si returneaza valoare. A doua doar trebuie hranita in mod constant. Oricat de mult vrei sa te convingi ca emisiunile iti ofera educatie si relaxare, ele nu returneaza valoare in timp, asa cum se intampla in prima situatie.
2. Doreste-ti banii in asa natura incat sa ii atragi in mod eficient, sanatos si strategic. Banii nu ajung in posesia nimanui din noroc. Fiecare a realizat o anumita actiune, fiecare a luat anumite decizii pentru a intra in posesia banilor. Depinde de noi daca ne vom canaliza eforturile si resursele catre loterie, catre profesii, catre o afacere, catre o schema stiintifico-fantastica de imbogatire peste noapte.
Inainte de a te imbogati trebuie sa intelegi ca nimic nu se va intampla fara consimtamantul tau. Daca exista asocieri negative pe care le creezi intre bogatie si tine, cu privire la ideea de a face avere, daca exista teama de a te imbogati, finalitatea este destul de clara. Nu te vei imbogati pana cand nu iti vei schimba atitudinea.
3. Schimba-ti relatia cu banii. Hraneste-o, in primul rand. Investeste in tine si in educatia financiara de care dispui. Cand a fost ultima data cand ai participat la un seminar de educatie financiara? Daca nu ai participat niciodata la seminarii si conferinte, daca nu ai citit niciodata carti de educatie financiara, rezultatele vor fi mereu pe masura.
Mai mult, pentru a te imbogati trebuie sa ai o relatie adecvata cu banii de care dispui. Nu te vei imbogati niciodata daca nu pornesti de la finantele de care dispui in acest moment. Daca nu esti econom cu banii pe care ii ai acum, nu vei fi mai econom cu o alta suma de bani. Este vorba despre atitudinea ta fata de bani, despre modul in care ii privesti si ii gestionezi pe cei pe care deja ii ai.
Daca nu ii investesti in mod inteligent, nu poti sa faci mai multi decat deja ai in prezent. Banii si imbogatirea au legatura directa cu fenomenul bulgarelui de zapada. Banul la ban trage, banii se fac din bani, ai nevoie de bani ca sa poti sa faci bani, ingrijeste-te de cei pe care ii ai acum si vei avea mai multi in viitor.
4. Clarifica lista de activitati si de cheltuieli. Fa curat in dulapul de facturi si chitante. Tine un jurnal foarte strans cu ce cheltuieli iti permiti in fiecare luna. Trage linie dupa minim 3-6 luni si stabileste in ce directie merg banii tai si ce fel de datorii sunt acestea:
Haine, echipament profesional, carti si cursuri, cina la restaurant, distractie si relaxare, vacante si calatorii de afaceri, educatia copiilor samd.
Stabileste care sunt directiile in care infuzezi bani in mod “no way back” ( nu se returneaza valoare inapoi catre tine) si care sunt directiile din care poti sa vezi ( chiar si pe termen lung, evident) retur de valoare.
Elimina cat mai multe surse de cheltuieli “no way back” cu putinta! Pastreaza-le pe cele cu retur de valoare. Transforma cheltuieli negative in cheltuieli pozitive.
5. Elimina datoriile in mod sistematic. Datoriile ne streseaza financiar si non-financiar. Este un fel de hartuire pentru creier si o hartuire evidenta si pentru orice buzunar. Banii datorati vin la pachet si cu un comision mai mic sau mai mare. Fiecare comision reprezinta o datorie negativa. Fiecare datorie negativa impune stres suplimentar.
Elimina datoriile in mod strategic, in ordinea prioritatilor, in ordinea indatorarii pe termen scurt, mediu si lung. Incepe cu cele care te dor cel mai tare si continua in mod sistematic sa le ataci pe fiecare, oricat de mica ar fi cota financiara pe care o redirectionezi din buget catre ele.
Credit, cursuri de doctorat, imprumut pentru start-up, studiile copiilor, fond de pensii privat pilonul III samd. Fiecare trebuie sa mearga inainte, sa avanseze. Redirectionati banii in mod prioritar catre datoriile care vin la pachet cu dobanzi negative si comisioane.
Iata mai sus doar 5 sfaturi esentiale pentru a tine in frau datoriile si implicit pentru a va imbogati.
Prin fiecare pas cu care va departati de datorii, va apropiati de Return on Investment si apoi mai departe catre imbogatire.
Nu uitati faptul ca imbogatirea tine inainte de toate de atitudine, de mentalitate, de gandurile carora le permitem sa isi stabileasca resedinta in mintea noastra. Unele nu sunt doar in trecere. Unele ne schimba comportamentul financiar pentru ani de-a randul. Pana cand ne vom trezi, se poate sa mai dureze. Totul depinde de noi si de gandurile carora le dam putere. Unele ne ajuta sa ne scoatem din datorii si sa facem pasi clari catre imbogatire de lunga durata. Sa dam putere acestor ganduri iar imbogatirea va deveni un plan concret, un plan realizabil.
Dar sa nu uitam in acelasi timp ca se prea poate sa fim deja bogati si sa nu stim acest lucru. Se intampla in momentul in care descoperim ca sustinem o familie desi in casa intra un singur salariu. Descoperim ca un singur salariu poate sa se imparta in directii numeroase: copil, chirie, intretinere, facturi diverse, o mica afacere, o cina la restaurant o data pe luna, cadouri din cand in cand, carti frumoase si griji tinute bine de tot in frau.
Asa se face ca la un moment dat, realizezi ca esti bogat desi nu ai cont in banca si nici bani pusi la saltea. Cum este posibil? Este, daca stii sa iti calibrezi cerintele in functie de ce poti face la un moment dat.
Si esti cu adevarat bogat cand te poti bucura sincer de ce ai in acest moment, fie ca este o cana plina de cafea, un ziar pe care il citesti in tihna, un copil sanatos si fericit, la gradinita, inconjurat de educatoare bune.
Esti cu adevarat bogat cand ajungi acasa si gatesti, cand citesti povesti frumoase copilului, cand pui capul pe perna si iti spui impacat ca a trecut o zi buna. Si speri ca si maine vine o zi de la care nu ai alta cerinta decat sa vina. Mai departe vedem noi. O facem noi sa fie buna.
Sa aveti succes si afaceri prospere!