Manager.ro iti explica: Cum a ajuns Euro un vis aproape spulberat. Tot ce trebuie sa stii despre moneda unica si clubul monetar

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Manager.ro iti explica: Cum a ajuns Euro un vis aproape spulberat. Tot ce trebuie sa stii despre moneda unica si clubul monetar Manager.ro iti explica: Cum a ajuns Euro un vis aproape spulberat. Tot ce trebuie sa stii despre moneda unica si clubul monetar
de Manager.ro la 17 Feb. 2012
Urmareste-ne pe Google News
manager.roeurozona eurogreciaincapacitate de plata

Introducerea euro a dat nastere celei mai mari puteri economice mondiale. Luata ca un tot, Uniunea Europeana (UE) este entitatea cu cel mai mare PIB din lume. Scopul monedei unice a fost acela de a intari relatiile economice si politice dintre statele membre.

UE a aparut dupa Cel De-al Doilea Razboi Mondial, insa a fost nevoie de crearea unei monede unice abia atunci cand realitatile geopolitice globale s-au schimbat semnificativ. Acum China si India sunt puteri mondiale, iar statele din Europa nu mai pot concura singure cu acestea. 
 
Euro a fost prevazut prin Tratatul Uniunii Europene (sau Tratatul de la Maastricht), semnat pe 7 februarie 1992. Simbolul monedei a fost inspirat de litera greaca Epsilon. Primele monede si bancnote aeuro au fost disponibile in 2001. 
 
Astazi, visul euro este in pericol. Statele puternice, precum Germania, sunt nevoite sa acorde asistenta financiara membrilor mai mici ai clubului monetar, aflati intr-o situatie financiara dificila. Acest lucru ameninta integritatea zonei euro si a intregii Uniuni Europene. 
 
Cum functioneaza euro?
 
Sa introduci o moneda care sa fie folosita de mai multe state care nu formeaza o federatie in adevaratul sens al cuvantului (asa cum sunt SUA sau Rusia) este o misiune dificila. Cel care a venit cu ideea unei monede unice a fost Jacques Delors (foto), un fost ministru de finante francez, presedinte al Comisiei Europene intre 1985 si 1995. El dorea ca UE sa aiba o identitate pe pietele financiare, preturile sa se stabilizeze si Uniunea sa intre intr-o perioada de crestere si prosperitate. Scopul final era ca toate statele membre ale UE sa adopte euro la un moment dat, dupa ce indeplineau conditiile necesare. Cele cinci criterii de convergenta impuse acum celor care (mai) doresc sa adopte moneda unica sunt:
 
a. Deficitul bugetar sa nu depaseasca 3% din Produsul Intern Brut (PIB).
 
b. Datoria publica sa nu depaseasca 60% din PIB.
 
c. Rata inflatiei sa nu depaseasca cu mai mult de 1,5% media ratelor inflatiei a celor trei membri UE cu cele mai mici preturi.
 
d. Dobanda de politica monetara pe termen lung sa nu depaseasca cu mai mult de 2 % media dobanzilor corespunzatoare inregistrate in cele trei tari cu cea mai redusa rata.
 
e. Moneda nationala a tarii candidate sa fie integrata in Sistemul Monetar European si sa fi ramas  timp de cel putin doi ani in limitele marjelor de fluctuatie ale acestuia.
 
Politica monetara in zona euro este realizata de catre Banca Centrala Europeana (BCE), cu sediul la Frankfurt, in Germania. 
 
Ce este zona euro?
 
Zona euro include statele membre UE care folosesc moneda unica euro. In acest moment, din clubul monetar fac parte 17 tari, cu o populatie totala de peste 332 milioane de persoane. Cele mai mari trei economii din zona euro sunt Germania, Franta si Italia. Cele mai slabe economii ale momentului din bloc sunt Grecia, Portugalia, Irlanda, Italia si Spania. Acestea mai sunt numite si statele PIIGS. 
 
In 2010, danezii au refuzat trecerea la euro in urma unui referendum. Romania si-a stabilit ca obiectiv intrarea in clubul monetar in 2015. 

Zona euro


Manager.ro iti explica: JARGONUL crizei din Zona Euro >>>
 
De ce nu face parte Marea Britanie din zona euro?
 
Dezbaterile privind introducerea unei monede unice in UE au fost aprige la sfarsitul anilor '80. Margaret Tatcher, premier britanic (conservator) in perioada 1979 - 1990, a fost anti-euro. Euroscepticismul sau a fost mostenit si de succesorul ei, John Major. 
 
Apoi a venit Miercurea Neagra, cand lira s-a prabusit in urma unui atac speculativ la care a participat George Soros (a castigat peste 1 miliard de dolari si i s-a spus "Omul care a spart Banca Angliei"). Marea Britanie a iesit atunci din sistemul precursor euro, European Exchange Rate Mechanism, prin intermediul caruia a fost derulat atacul.

Britanicii au vazut in Miercurea Neagra o dovada pentru faptul ca un sistem precum cel euro nu merge. Sondajele de opinie realizate in Regat de catre BBC au aratat ca britanicii erau in proportie de 75% anti-euro. Intre timp nu s-a schimbat nimic. Premierul actual, David Cameron, a declarat ca tara sa nu va adopta niciodata moneda unica
 
Ce s-a intamplat in Grecia?
 
Economia greaca nu era sanatoasa nici in momentul in care a intrat in zona euro, din cauza deficitelor mari cauzate de un sistem de taxe insuficient si "cangrenat" de evaziunea fiscala. In 2004, Atena a admis ca a masluit cifrele economice pentru a se alatura clubului monetar si ca situatia sa financiara este mult mai rea decat in hartii. 
 
In 2008, tara a introdus taieri de costuri dure care au declansat proteste violente. Un an mai tarziu, Atena ajungea la un deficit bugetar de 12% din PIB, de patru ori mai mare decat maximul admis pentru statele care doresc sa intre in clubul monetar. Au urmat apoi retrogradari din partea agentiilor de rating. Implicit, au crescut costurile de creditare, iar tarii i-a fost tot mai greu sa plateasca imprumuturile, necesare pentru a astupa gaurile din buget. Atena a intrat, astfel, intr-o spirala a mortii. Astazi situatia din Grecia este la fel de proasta ca in 2006, anul in care tara a intrat in recesiune. 
 
De ce este Grecia un pericol pentru integritatea zonei euro?
 
Situatia economica grava din Grecia a creat panica in randurile investitorilor. Acestia s-au temut (si inca se tem) ca si alte state din zona euro se aflau in situatii financiare dificile si nu au mai acceptat sa le crediteze la dobanzi mici. Astfel, problemele s-au extins in Portugalia, Irlanda, Spania si Italia, care au ajuns sa se imprumute la randamente record. 
 
In mai 2010, Grecia a primit un pachet de asistenta financiara in valoare de 110 miliarde de dolari de la partenerii sai din zona euro si Fondul Monetar International (FMI). A fost introdus si un fond european de asistenta pentru statele cu probleme. Acesta a fost insuficient, deoarece bancile irlandeze s-au dovedit a fi adevarate gauri negre, infometate de numerar. Aceeasi situatie s-a intamplat si in Portugalia. Apoi, Grecia a cerut iarasi asistenta financiara.

Un nou pachet de 130 miliarde de dolari va fi deblocat pentru Atena dupa ce tara da garantii clare ca va respecta promisiunile facute in trecut in fata partenerilor si creditorilor. Pana acum, Grecia a facut foarte putine lucruri pentru a se redresa. Publicatia americana New York Times a prezentat recent trei informatii despre situatia din Grecia care vor intrista foarte multa lume care asteapta sfarsitul crizei din zona euro. 
 
1. Grecia a promis sa reduca numarul de bugetari cu 30.000. Pana acum a concediat doar circa 1.000. 
 
2. Grecia a promis sa vanda active detinute de stat in valoare de 65 miliarde de dolari. Pana acum a obtinut doar 2 miliarde de dolari din privatizari. 
 
3. Numarul de firme grecesti inchise in 2010: 68.000. Numarul de firme grecesti intrate in faliment in 2011: 53.000 dintr-un total de 300.000. 
 
Ce se intampla daca un membru al zonei euro intra in incapacitate de plata?
 
Nimeni nu stie raspunsul exact la aceasta intrebare. Foarte probabil vom avea o criza financiara mai adanca si mai lunga decat cea declansata in 2008 de prabusirea mastodonutului financiar american Lehman Brothers. Din punct de vedere al imaginii UE, iesirea unui mebru din zona euro ar fi o umilinta de nedescris. 

MANAGER.RO ITI EXPLICA: Incapacitatea de plata (default) pe intelesul tuturor >>>

Ultimele NOUTATI

6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri
Business

6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri

today26 Apr. 2024
PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)
Business

PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)

today26 Apr. 2024
Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024
Guvernul modifica din nou Codul fiscal:  romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF
Economie

Guvernul modifica din nou Codul fiscal: romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF

today26 Apr. 2024
Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public
Economie

Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public

today26 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x