Nascuti asasini (de joburi)

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Nascuti asasini (de joburi) Nascuti asasini (de joburi)
de Manager.ro la 02 Iul. 2011
Urmareste-ne pe Google News
director executivceojoburiconcedierimicrosoftcompanii

Cineastul Oliver Stone a regizat in '94 un film demential, NBK sau Natural Born Killers, in traducere romaneasca Nascuti Asasini. Epopeea sangeroasa a doi iubareti debili merge la o punga de floricele. Dar ce ne facem cand "asasinii" pasesc in viata reala si nu oriunde, ci in marile companii, si nu oricum, ci ucigand slujbe in stanga si in dreapta, lasand oamenii pe drumuri?

Directorii executivi sunt primii care actioneaza in cazul concedierilor. Unii considera ca fiind regretabile disponibilizarile. Altii simt o placere perversa din a aduce iadul pe spinarea angajatului concediat. Mai mult, unii "CEO"-i (directori generali sau executivi in graiul nostru), isi rotunjesc veniturile cu fiecare om dat afara.

Recesiunea a demonstrat fara doar si poate ca nicio companie, oricat de mare ar fi pe piata, nu este imuna la concedieri in masa. Intr-o singura zi, un 26 ianuarie 2009 fatidic, 12 companii au anuntat ca taie peste 60.000 de posturi. Printre acestea, s-au numarat General Motors, Home Depot si Sprint. Chiar si Microsoft a anuntat, pentru prima oara in istoria companiei, ca taie 5.000 de posturi. In total, in acea luna au fost desfiintate 187.550 de joburi.

Grupul de consultanta TIPS - The Institute for Policy Studies, a prezentat un raport pe anul trecut referitor la directorii executivi care au operat concedieri in masa.


Directorii executivi ai acestor 50 de firme au primit lefuri cu 42% mai mari in 2009, mai mari decat in cazul managerilor de companii listati in S&P top 500. Compensatiile de 598 milioane dolari ale primilor 50 de directori executivi din studiul nostru ar putea asigura benefiicile pentru 37.759 de angajati, pe o perioada de un an sau cate o luna de ajutor financiar pentru cei 531.363 angajati batuti de soarta. "Directorii executivi ii obliga pe angajati sa creasca profiturile pe termen scurt si "se inclina" in fata propriilor cecuri", a declarat autoarea studiului, Sarah Anderson.

Potrivit calculelor, primii 50 de directori executivi primeau in medie 12 milioane dolari, la nivelul anului 2009, fata de cele 8,5 milioane dolari ale companiilor monitorizate de S&P. Fiecare corporatie a concediat cel putin 3.000 de angajati, intre noiembrie 2008 si aprilie 2010. 72% din companii au apelat la concedieri chiar si cand le mergea mai bine.

Printre directorii executivi incriminati (macar moral) se numara Fred Hassan, care a primit 33 milioane de dolari in timp ce firma sa, Schering-Plough, a fuzionat cu Merck la sfarsitul anului 2009. Asta in timp ce 16.000 de angajati au fost dati afara! William Weldon, de la Johnson & Johnson, a fost de asemenea criticat pentru cele 25,6 milioane dolari pe care le-a incasat de la companie, pe masura ce 9.000 de oameni isi pierdeau locul de munca.

In timp ce unele corporatii au reinceput angajarile, altele calca in continuare "pe cadavre". Desigur, uneori sacrificiul este impetuos necesar. In 2002, John Chambers, directorul executiv al Cisco, a operat 2.000 de concedieri. Astazi, vrea sa taie cheltuielile operationale cu un miliard de "verzisori" si ar putea fi nevoit sa concedieze alti 3.000 - 4.000 de angajati, adica 5% din forta de munca a companiei.

Urmatorii "CEO"-i, pe romaneste "directori executivi", si-au castigat reputatia de sperietori, profitori si pe alocuri "psihedelici", pentru modul in care au taiat in carne vie joburile din corporatie.



Al Dunlap (foto) - companie: Scott Paper
- Dunlap are un loc special in top. Pentru acesta, nu conteaza numarul, ci stilul in care ii da afara pe angajati. "Chainsaw Al" este recunoscut pentru eforturile sale agresive de a diminua numarul de joburi in firma. O masina de concedieri. Sangele rece l-a facut celebru pe Dunlap, pana la punctul in care un reporter al emisiunii radio This American Life l-a supus unui test, ca sa vada daca nu cumva directorasul este psihopat. In 1995, Scott Paper a vandut Kimberly-Clark pentru 7,8 miliarde de dolari si Dunlap a primit 100 milioane dolari. A fost presedinte al companiei Sunbeam, unde stilul sau brutal de management a bagat frica in angajati, dar a fost pe placul actionarilor. A concediat jumatate din cei 12.000 de angajati. Gandirea lui Dunlap este pe alocuri parazita: "Conduc o corporatie in care fiecare persoana risca sa-si piarda jobul, asa ca am dat afara 35% din oameni", declara Dunlap intr-un interviu pentru PBS din 2006. "Dar acum 65% dintre angajati au un viitor mai sigur ca niciodata".

Jack Welch - companie: General Electric - A taiat 100.000 de joburi. "Neutron Jack" nu e un compliment. Si-a castigat reputatia de "calau" de joburi. A considerat ca performanta se obtine prin taierea masiva de joburi. Rezultatul? 10% dintre angajati au fost dati afara, pe criterii de neperformanta. In primul an la carma GE, Welch a concediat peste 100.000 de angajati.

Frederick Henderson - companie: General Motors - A taiat 75.733 de joburi.
Henderson, care a demisionat de la GM in decembrie 2009, a fost directorul executiv al companiei intr-o perioada dificila. Din noiembrie 2008 pana la 1 aprilie 2010, General Motors a pus pe tusa 75.733 de angajati, potrivit unei analize IPS. Cu tot cu reprezentante, taierile de joburi au ajuns la cifra "rotunda" de 100.000.

Vikram Pandit - companie: Citigroup - A taiat 75.000 de joburi.
In contextul recesiunii si crizei sectorului financiar, compania condusa de Pandit si-a redus forta de munca cu peste 75.000 de angajati. Cel mai dificil moment a survenit in noiembrie 2008, cand au fost concediati peste 52.000 de salariati. Au urmat alte 9.000 de disponibilizari, pana la finele anului mentionat.

Lou Gerstner - companie: IBM - A taiat 60.000 de joburi.
Lou Gerstner, care a preluat managementul companiei in 1993, a fost responsabil pentru concedierea unui numar de 60.000 de angajati.

Ken Lewis - companie: Bank of America - A taiat 35.000 de joburi. Bank of America a suferit cumplit in timpul crizei financiare. Fostul director executiv Ken Lewis a concediat 35.000 de oameni. Un factor determinant in acest proces a fost achizitia si integrarea companiei Merrill Lynch. In total, au fost concediati 10% din angajatii celor doua mari corporatii.

Mark Hurd - companie: Hewlett-Packard - A taiat 33.600 de joburi. In acest caz, "calaul" de joburi a ajuns sa fie el insusi "executat". Anul trecut, directorul executiv al HP, Mark Hurd, a fost dat afara, din cauza unor cheltuieli nejustificate si a relatiei cu o fosta starleta tv. La 15 septembrie 2008, ziua istorica si nefasta in care Lehman Brothers s-a prabusit, alimentand criza, HP a anuntat 24.600 de disponibilizari. Totusi, oamenii au fost concediati nu neaparat din cauza impasului financiar, ci pe fondul achizitiei companiei Electronic Data Systems (o afacere de 13,9 miliarde de dolari). HP a concediat 7,5% din forta totala de munca. Vara trecuta, HP a mai taiat 9.000 de joburi, dintre care 6.000 doar in SUA.

James Owens - companie: Caterpillar - A taiat 27.500 de joburi. O scadere masiva a cererii pentru echipamente grele CAT a facut ca directorul Owens sa apeleze la masuri drastice. Intre 2008 - 2010, Owens a taiat 27.500 de slujbe.

"ACUM MA AUZI? BUN. ESTI CONCEDIAT"

Ivan Seidenberg - companie: Verizon - A taiat 21.000 de joburi. "Acum ma auzi? Bun. Esti concediat".
Acestea sunt cuvintele categorice adresate de Seidenberg celor concediati. Intre 2008 - 2010, compania a taiat peste 21.000 de joburi. Daca guvernul SUA nu ar fi sprijinit Verizon cu 1,5 miliarde de dolari, taierile de slujbe ar fi fost si mai adanci.

Jeffrey Kindler - companie: Pfizer - A taiat 20.000 de joburi. Kindler, fostul director executiv al Pfizer, a preluat in 2006 conducerea mamutului farmaceutic aflat in declin. Pentru a realiza economii de 2 miliarde de dolari, a apelat la concedieri. Pfizer a taiat 20.000 de joburi. In 2010, companiile pharma din SUA au taiat, in total, peste 50.000 de joburi.

Ultimele NOUTATI

Romanilor le-a trecut supararea pe banci? Din ce in ce mai multi isi fac depozite in lei si euro
Financiar-Bancar

Romanilor le-a trecut supararea pe banci? Din ce in ce mai multi isi fac depozite in lei si euro

today27 Apr. 2024
6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri
Business

6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri

today26 Apr. 2024
PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)
Business

PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)

today26 Apr. 2024
Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024
Guvernul modifica din nou Codul fiscal:  romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF
Economie

Guvernul modifica din nou Codul fiscal: romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF

today26 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)
Business

PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)

today26 Apr. 2024
Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x