Cum ideile par a se propaga in spatiul politic cu o viteza invers proportionala cu propria lor oportunitate, decidentii de la Bruxelles au anuntat ca iau in calcul impunerea unei noi runde de sanctiuni impotriva Rusiei, prin care ar urma sa fie interzis importul de produse rusesti, de la bunuri de lux (caviar, blanuri, vodca diamante si metale pretioase) la produse de petrol si gaze.
Potrivit Reuters, interzicerea importului de petrol si gaze ar avea un impact extrem de dur asupra economiei europene, peste 30% din necesarul de energie al Vechiului Continent provenind din Rusia (echivalentul a 130 miliarde de de euro in 2013).
Nu numai pietele financiare, ci si anumite state, cu legaturi comerciale si energetice puternice cu Rusia, de impotrivesc noilor sanctiuni. Italia, Grecia si Germania se tem de efectele sanctiunilor impuse sectorului energetic asupra economiilor lor, in timp ce Austria si Cipru sunt ingrijoratele de efectele respectivelor sanctiuni asupra sistemului lor financiar, aflat intr-o stransa legatura cu cel rusesc.
In plus, se pare ca UE ar dori sa impuna o alta interdictie, cea a investitiilor occidentale in sectorul energetic rusesc.
Companiile private au reactionat deja, prin fapte, si nu prin vorbe, la aceasta posibilitate. Astfel, potrivit Financial Times, BP si-a confirmat angajamentele asumate in Rusia, semnand un contract de explorare a petrolului din formatiuni de sist cu gigantul rus Rosneft, in pofida sanctiunilor impuse de occidentali Moscovei.
Acordul a fost semnat in cadrul unui forum economic international desfasurat la Sankt Petersburg (echivalent celui de la Davos), boictat de liderii companiilor americane, la solicitarea guvernului SUA. Executivii companiilor eurpene, de la cel al BP, Bob Dudley, la cel al Shell, Ben van Beurden, Eni (Claudio Descalzi) si Total (Christophe de Margerie ) au participat la Forum, aratand disponibilitatea companiilor eurpene de a face in continuare business cu Rusia, in pofida sanctiunilor.
Contractul semnat de BP si Rosneft este unul in valoare de 300 de milioane de dolari. BP detine un procent de 19,7% din Rosneft.
In cadrul aceluiasi forum, gigantul francez Total a incheiat un acord cu Lukoil pentru explorarea unor zacaminte petroliere de şist din Siberia.
Acordul a fost semnat chiar de directorul general al Total, Christophe de Margerie. Total şi Lukoil vor infiinţa o companie mixta care va cauta petrol in regiunea Bazenov din Siberia, se arata intr-un comunicat al companiei franceze, citat de Mediafax.
Investiţiile in proiect vor fi de 120-150 de milioane de dolari in primii doi ani, a spus preşedintele Lukoil, Vagit Alekperov.
Potrivit Total, afacerile din Rusia nu sunt afectate de sancţiunile impuse ţarii, inclusiv impotriva lui Ghenadi Timcenko, acţionar al companiei Novatek la care producatorul francez de petrol deţine o participaţie.
Acordul dintre Total şi Lukoil prevede explorarea şi dezvoltarea a patru perimetre din regiunea autonoma Khanti-Mansi, pe o suprafaţa de 2.700 de kilometri patraţi. Lukoil va deţine o participaţie de 51% la proiect, restul revenind grupului Total.
Total intenţioneaza sa investeaza mai multe miliarde de dolari pentru creşterea producţiei in Rusia, in cadrul planurilor de extindere a producţiei la nivel mondial.
In acest context, Total vrea sa işi majoreze participaţia la compania Novatek şi continua proiectul Yamal pentru gaze naturale lichefiate in regiunea arctica.
Nici americanii nu par a asculta prea mult de ordinele politice venite de la Washington. Reprezentanţii Exxon Mobil au semnat vineri, la Sankt Petersburg, un acord cu directorul general al Rosneft, Igor Sechin, prin care este extinsa cooperarea dintre cele doua companii in ceea ce priveşte explorarea de campuri petrolifere in zona arctica şi in Siberia, precum şi dezvoltarea de instalaţii de lichefiere a gazului natural in vederea exportului catre Orientul indepartat.
Prin semnarea acestor acorduri, BP, Total si Exxon urmeaza exemplul Statoil, care are deja proiecte in domeniul petrolului cu Rosneft, in vestul Siberiei, in timp ce Royal Dutch Shell s-a asociat cu Gazprom Neft.
Ultimele NOUTATI
Piata cripto sufera lichidari de peste 730 milioane USD pe fondul scaderii Bitcoin-ului sub 102.000 USD
Coinbase devine prima companie cripto inclusa in S&P 500: un moment istoric pentru industria activelor digitale
Guvernul are ca obiectiv sa termine renegocierea PNRR-ului pana la finalul lunii mai, fix dupa alegeri
Statul continua sa faca concurenta bancilor! Lanseaza noi titluri de stat la dobanzi foarte avantajoase in comparatie cu depozitele bancare
Partenerii nostri
CNPP: Numarul pensionarilor, in crestere. La ce valoare a ajuns pensia medie, in Romania?
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
SAGA pe intelesul tuturor: Ghiduri pentru o evidenta contabila fara greseli
e-TVA: Atentie la amenzile contraventionale in 2025!
Control fiscal: CAND si CUM se inregistreaza in contabilitate TVA stabilita suplimentar
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea
Te-ar putea interesa si