Top 10 modalitati prin care antreprenorii ghideaza un start-up
antreprenorstart-upafaceresuccesadevarprodusbusiness
Cum arata un antreprenor? Este o persoana cu viziuni indraznete, cu o determinare absoluta si disponibilitatea de a infrunta orice obstacol, care ar putea sta in calea succesului sau.
Viziunea reprezinta intr-adevar un punct forte, dar antreprenorii au descoperit ca incertitudinea legata de un produs necesita multe corectii sau "pivoti", pentru a ajunge la formula de succes.
O ABORDARE UNICA IN ZONA START-UP-URILOR
Aceasta premisa a dus la aparitia unei noi abordari in privinta start-up-urilor, care imbunatateste eficienta si viteza aplicarii acestor "ghidaje". Responsabil pentru setul de zece "pivoti" in vederea sustinerii afacerilor mici este antreprenorul si totodata autorul de carti Eric Ries (
foto), din Silicon Valley. Noua sa lucrare se intituleaza "The Lean Startup" si defineste acesti "pivoti". Antreprenorii zilelor noastre inoveaza incontinuu, pentru a lansa afaceri de succes.
PIVOTII sunt croiti dupa "chipul si asemanarea situatiei", testand ipoteze diferite legate de produsul/business-ul respectiv. Acesta identifica "motorul de crestere". Iata cei 10 pivoti expusi de Eric Ries in cartea sa:
01. Pivotul zoom-in
In acest caz, ceea ce in trecut era considerata o singura caracteristica a unui produs, devine acum reprezentativa pentru intreg produsul. Situatia subliniaza valoarea "focusarii" si a MVP-ului (minimum viable product), furnizat rapid si eficient.
02. Pivotul zoom-out
In situatia inversa, uneori o singura caracteristica nu este suficienta pentru a sustine o piata de clienti pentru produsul respectiv. In acest tip de pivot, un element care caracteriza intreg produsul devine o singura caracteristica a acestuia.
03. Pivotul concentrat pe segmentul de clienti
Produsul tau ar putea atrage clienti, dar nu pe cei doriti. Cu alte cuvinte, produsul rezolva una din problemele acestora, dar nu se afla intr-un segment foarte apreciat si optimizat.
04. Pivotul concentrat pe nevoile clientilor
Un feedback venit prea devreme din partea clientilor poate arata ca problema pe care o rezolvi cu produsul tau nu este foarte importanta sau ca oamenii nu au bani sa-l cumpere. Se impune astfel repozitionarea sau lansarea unui nou produs care sa rezolve problemele care MERITA REZOLVATE.
05. Pivotul platforma
Se refera la tranzitia de la aplicatie la platforma sau invers. Multi antreprenori isi bazeaza afacerea sau solutia pe o platforma pentru viitoare produse, dar nu detin o aplicatie de baza. Majoritatea clientilor cumpara solutii, nu platforme.
06. Pivotul dedicat arhitecturii afacerii
Antreprenorul Geoffrey Moore sublinia in urma cu cativa ani ca exista doua tipuri de arhitecturi business: marja ridicata, volum mic (model complex) sau marja scazuta, volum mare (model operational). Acestea nu trebuie utilizate in acelasi timp.
07. Pivotul orientat spre valoare
Modelul se refera la monetizarea unei afaceri. Modificarea modalitatii in care o afacere mica reuseste sa capete valoare poate avea consecinte vitale asupra business-ului/produsului in sine. Se impun strategii sensibile de marketing. De exemplu, modelul "gratuit" nu ofera valoare sporita unei afaceri.
08. Pivotul "motorului de crestere"
Majoritatea start-up-urilor utilizeaza unul din cele trei "motoare de crestere": marketingul viral, cel persuasiv si cel orientat exclusiv pe profit. De alegerea acestei "motorizari" depinde succesul sau esecul business-ului dumneavoastra.
09. Pivotul-canal
In terminologia vanzarilor, mecanismul presupune ca o companie isi vinde produsul prin intermediul unui canal de vanzari sau distributie. Pivotii-canal necesita o politica atenta de pret, produse cu caracteristici solide si o pozitionare competitiva pe piata (dobandita prin corectii).
10. Pivotul tehnologic
Uneori, un start-up gaseste o cale prin care sa rezolve aceeasi problema, utilizand insa o tehnologie diferita. Acest pivot este relevant daca noua tehnologie furnizeaza atat un pret mai mic, cat si o performanta imbunatatita.
Fiecare antreprenor se confrunta cu provocarea dezvoltarii unui produs. El trebuie sa decida cand sa foloseasca un anumit pivot si sa persevereze. De fapt, succesul unui start-up nu se bazeaza neaparat pe bani, ci pe abilitatea de a utiliza rational cei 10 pivoti.