ANALIZA: Retrogradarea SUA - efecte globale si reactii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ANALIZA: Retrogradarea SUA - efecte globale si reactii
Vineri, pe 5 august, cea mai mare agentie de rating din lume, Standard & Poor's, a redus calificativul SUA pentru imprumuturi pe termen lung de la AAA la AA+. Va prezentam principalele posibile efecte globale ale masurii si reactii ale analistilor si economistilor.
Multe voci, inclusiv celebrul investitor Warrenn Buffett, au sustinut ca retrogradarea SUA este un non-sens, deoarece riscul ca SUA sa intre in incapacitate de plata este apropiat de zero. Argumentul lor: America are avantajul ca poate tipari bani. Am aratat aici de ce nu este atat de simplu ca SUA sa iasa din criza folosind tiparnita. Tiparirea de bani este, de obicei, o solutie pe termen scurt la problemele economice. Efectul imediat este cresterea inflatiei.
Adevarul este ca S&P, si celelalte doua mari agentii de rating - Moody's si Fitch - ar fi trebuit sa retrogradeze SUA mai demult. Vezi aici de ce. Decizia S&P vine intr-un moment inoportun si poate trimite lumea intr-o noua recesiune profunda, precum cea din 2008 - 2009. SUA de abia a reusit sa "carpeasca" problema datoriei externe uriase.
Principalul efect al retrogradarii va fi deprecierea dolarului in raport cu alte monede internationale, precum euro, francul elvetian sau yenul. Lucru care nu este de dorit pentru Zona Euro, Elvetia sau Japonia. Ultimele doua tari au luat recent masuri pentru a-si deprecia monedele, care, la nivelul actual, le afecteaza serios economia. O moneda puternica face exporturile scumpe. Vanzand masiv dolari, investitorii vor aprecia monedele pomenite mai sus.
Potrivit analistilor de la Citigroup, pierderea celui mai mare rating de catre SUA, lasa Franta in pozitia de a-si pierde si ea ratingul AAA. Problemele structurale ale statului european sunt mai mari decat cele ale Americii, iar datoria Hexagonului este mai scump de asigurat decat a unor state cu rating mai mic precum Thailanda, Japonia, Cehia sau Mexic. "Franta nu este, in opinia mea, o tara demna de ratingul AAA", a declarat, pentru canalul de televiziune american CNBC, Paul Donovan, economist la banca elvetiana UBS. "Franta nu poate tipari bani, asa cum poate SUA", a adaugat el.
De ce are Franta probleme structurale? Sa ne uitam putin la indicatorii macroeconomici. Ponderea datoriei in produsul intern brut (PIB) al statului este de 84,7%. Este singurul capitol la care Franta sta mai bine decat Italia, care are o pondere a datoriei in PIB de 120,3%. Din 2006 incoace, Parisul are un deficit bugetar mai mare decat Roma. Datoriile celor doua state sunt comparabile: Franta - 1.600 miliarde de euro, Italia - 1.800 miliarde de euro. Ce-i drept, Franta este o economie mai mare. Totusi, realitatile macroeconomice nu justifica faptul ca Parisul se bucura de rating AAA, iar Roma de unul cu patru nivele mai jos, A+.
Celelalte state din Zona Euro care se bucura de rating AAA sunt Germania, Austria, Finlanda, Luxemburg si Olanda. Toate au o situatie financiara mai buna decat Franta.
Reactii la retrogradarea SUA:
Presedintele SUA, Barack Obama, nu a avut inca o reactie personala la decizia S&P. Au trecut 15 ore dupa retrogradare pana cand Casa Alba sa vina cu o pozitie oficiala, vaga. Purtatorul de cuvant Jay Carney nici macar nu a pomenit numele S&P si a vorbit despre beneficiile pe care le aduce acordul bipartizan privind ridicarea plafonului maxim la care se poate imprumuta tara.
Alan Greenspan, fostul presedinte al bancii centrale americane (Fed - Federal Reserve System): "Exista o probabilitate zero ca SUA sa intre in incapacitate de plata. Retrogradarea a lovit in orgoliul Americii, a lovit un nerv."
Warrenn Buffett, investitor, presedintele companiei de investitii Berkshire Hathaway: "Masura S&P este un non-sens. SUA nu merita AAA, ci chiar AAAA, daca un asemenea rating, peste maxim, ar exista. SUA au datorii doar in dolari, iar SUA poate tipari dolari, dupa bunul plac."
John Chambers, Seful S&P: "Va trece o vreme pana cand SUA isi va putea recastiga ratingul AAA."
John Ellis, analist: "Nu este vorba ca SUA nu merita sa fie retrogradata. Merita. Insa momentul ales de S&P este incredibil de neinspirat. Sistemul financiar global este fragil in acest moment. (...) Decizia S&P este corecta din punct de vedere matematic, dar din punct de vedere politic este nebuneasca."
Banca americana Merrill Lynch si-a informat clientii, intr-o conferinta de urgenta, ca SUA ar putea fi retrogradata din nou in noiembrie. John Chambers a declarat ca exista o probabilitate de 33% pentru o noua reducere a ratingului SUA intr-o perioada cuprinsa intre sase luni si doi ani.
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special "E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"