12 antreprenoare care au schimbat istoria afacerilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
12 antreprenoare care au schimbat istoria afacerilor 12 antreprenoare care au schimbat istoria afacerilor
de Manager.ro la 05 Apr. 2013
Urmareste-ne pe Google News
femeiantreprenoriantreprenoareafacerisuccescosmetice

De la Weight Watchers pana la Chanel si cea mai mare companie de hartie reciclata din China, femeile inteligente au stat in spatele multor business-uri de succes, in secolul al XX-lea. America's National Women's History Museum a evocat 12 antreprenoare care au schimbat istoria afacerilor.

ELIZABETH ARDEN (1884-1966)
PRODUSE DE INFRUMUSETARE
ANUL INFIINTARII: 1910


Intr-o epoca in care era nepotrivit ca o femeie sa poarte machiaj sau sa demareze o afacere, Elizabeth Arden din Canada a deschis primul SPA in Fifth Avenue, New York, in anul 1910, angajand cativa chimisti priceputi, care sa dezvolte produse pentru ingrijirea pielii. In 1922, compania a devenit una din cele mai de succes din lume si in 1946, Arden a fost prima femeie care a aparut pe coperta prestigioasei reviste Time.

In 1966, anul mortii sale, in lume existau peste o suta de Saloane Elizabeth Arden. Compania a fost vanduta in 1971 pentru suma de 38 milioane dolari si inca se tine bine: in 2012, a avut venituri de 1,238 miliarde dolari, informeaza CNN.
COCO CHANEL (1883-1971)
DESIGNER DE MODA
ANUL LANSARII: 1910


Dupa un inceput dificil (a crescut intr-un orfelinat catolic, unde a deprins croitoria), Chanel a devenit cel mai mare designer de moda din lume. Si-a deschis prima galanterie in Paris, in anul 1910; in anii '20, devenise deja un simbol al modei.
In 1922, a lansat celebrul parfum Chanel No.5, care ramane preferatul a milioane de doamne din intreaga lume. Chanel a lucrat, pana la momentul mortii sale, la varsta de 88 de ani, in Hotelul Ritz; numele sau ramane o garantie a stilului in cazul modei, parfumurilor, bijuteriilor si ceasurilor.


JOYCE CHEN (1917-1994)
MANCARE CHINEZEASCA
ANUL INFIINTARII: 1958


Restaurantele chinezesti erau o raritate in SUA, cand Joyce Chen a inaugurat un local de succes in 1958, chiar in inima Massachusetts-ului. Chen, care a parasit China alaturi de sotul ei in 1949, este cea care i-a introdus pe americani in universul savuros al bucatariei chineze, prin seria PBS "Joyce Chen Cooks" si cateva carti de bucate.

Numele sau ramane un simbol al artei culinare si a devenit nemuritor prin intermediul ustensilelor de bucatarie, afacere desfasurata de fiul sau. Business-ul lui Chen valora, in momentul de varf, 9 milioane dolari.

BETHLEHEM TILAHUN ALEMU
INCALTAMINTE SOLEREBELS
ANUL INFIINTARII: 2004


BTA a avut o idee salvatoare, in timp ce-i privea pe prietenii si vecinii sai din Zenabwork, un sat din Etiopia, cum incercau sa isi castige existenta. Alemu i-a ajutat pe semenii sai sa isi foloseasca talentele din domeniul productiei de incaltaminte intr-un mod profitabil.

Compania sa, SoleRebels, produce sandale, papuci, ghete, toate fiind realizate din materiale traditionale, fibrele de la cauciucurile reciclate, bumbac organic si iuta. SoleRebels este unul din cele mai importante marci de incaltaminte din Africa si isi vinde produsele in peste 30 de tari din intreaga lume.


CARRIE CRAWFORD SMITH (1877-1954)
AGENTIE DE RESURSE UMANE
ANUL INFIINTARII: 1918


Dupa ce s-a mutat din Tennessee in Illinois, Carrie Crawford Smith, o femeie de origine afro-americana, a infiintat o agentie de plasare a fortei de munca, pentru a-i ajuta pe semenii ei sa isi gaseasca un job.

Agentia sa ii ajuta atat pe negrii, cat si pe albi. Dincolo de elementele de HR, afacerea sa a devenit una sociala: Smith a promovat intens egalitatea in drepturi si dreptul oamenilor la demnitate.





SARA BLAKELY (1971-)
LENJERIE SPANX
ANUL INFIINTARII: 1998


Sara Blakely lucra ca trainer de vanzari (ziua) si comediant (noaptea), inainte sa demareze Spanx. Nu avea pregatire in domeniul antreprenoriatului si nu stia nimic despre industria lenjeriei intime; pur si simplu nu ii placea cum ii sta fundul in pantalonii sai de culoarea alba.

Asadar, la varsta de 29 de ani, Blakely a investit 5.000 de dolari (economiile sale) in dezvoltarea unei linii de lenjerie pe corp, care sa le faca pe femei sa arate mai slabe. Rezultatul s-a tradus in compania Spanx din Atlanta, una din cele mai de succes din lume; in 2011, compania a avut vanzari de 250 milioane dolari. Valoarea de piata a Spanx se ridica la un miliard dolari.
MARGARET RUDKIN (1897-1967)
PEPPERIDGE FARM
ANUL INFIINTARII: 1937


Rudkin a inceput sa prepare faina la ferma familiei sale din Connecticut, pentru fiul sau, care suferea de astm si avea alergie la anumite alimente. Nu a trecut mult timp pana cand medicul din zona, la inceput sceptic, a prescris si altor pacienti painea facuta de Rudkin; sotul ei transporta painea cu trenul la New York, unde o vindea la bacaniile specializate.

In 1939, Rudkin vanduse deja un milion de paini si a aparut in Reader's Digest. In 1949, si-a mutat business-ul dintr-un garaj intr-o fabrica proprie, adaugand la portofoliu si prajiturelele. In 1961, si-a vandut afacerea catre Campbell Soup, pentru 28 milioane dolari, devenind prima femeie din boardul director al companiei amintite.
GIULIANA BENETTON (1937-)
BENETTON GROUP
ANUL INFIINTARII: 1965


Chiar daca are 75 de ani, Giuliana ramane directorul retailerului de haine Benetton Group, pe care l-a fondat in Treviso, Italia, alaturi de fratii ei, Luciano, Carlo si Gilberto. La inceput, Giuliana tricota pulovere, pe care fratele sau, Luciano, le vindea de pe bicicleta. Averea lui Giuliana ajunge la 2 miliarde dolari. Hainele au fost vandute sub nenumarate branduri, inainte de a adopta denumirea United Colors of Benetton.



ANITA RODDICK (1942-2007)
THE BODY SHOP
ANUL INFIINTARII: 1976


Activista pentru protectia mediului si antreprenoarea Anita Roddick a deschis primul magazin de produse cosmetice in Brighton, Anglia, in 1976, pentru a genera un venit pentru ea si cele doua fiice, in timp ce sotul efectua o calatorie in SUA. Roddick a murit de hepatita C, la varsta de 64 de ani. Body Shop a fost vandut catre L'Oreal, in 2006, pentru suma de 988 milioane dolari. In prezent, are peste 2.500 de magazine in 60 de tari.


KIRAN MAZUMDAR-SHAW (1953-)
A FONDAT BIOCON, PRIMA COMPANIE BIOTEHNOLOGICA DIN INDIA
ANUL INFIINTARII: 1978


KMS devenise prima femeie specializata in productia de bere din India, dar nu si-a gasit un job in domeniul respectiv si s-a indreptat spre antreprenoriat. La 25 de ani, a  infiintat intr-un garaj Biocon, cu mai putin de 200 de dolari.

In calitate de femeie si pionier in domeniul biotech din India, a intampinat dificultati, in vederea recrutarii de personal si a obtinerii de finantare. Mazumdar-Shaw a insistat si Biocon, una din cele mai importante companii farmaceutice indiene, valoreaza 800 milioane de dolari, avand peste 6.000 de angajati, detasati intr-un campus urias din Bangalore.
CHEUNG YAN (1957-)
RECICLAREA HARTIEI
ANUL INFIINTARII: 1985


In 2006, cu o avere de 3,4 miliarde dolari, Cheung Yan a devenit prima femeie care s-a situat in fruncte clasamentului anual Huran Report - al celor mai bogati chinezi. Si-a construit averea cu ajutorul...hartiei. Cheung, fiica unui ofiter al armatei chineze, a demarat prima companie de reciclare a hartiei in Hong Kong in 1985.

Dupa ce a studiat piata din SUA, Cheung s-a intors in China si a demarat compania Nine Dragons Paper, pe care o conduce alaturi de sotul ei. Nine Dragons Paper este cel mai eco producator de hartie din lume si are 18.000 de angajati.
JEAN NIDETCH (1923-)
WEIGHT WATCHERS
ANUL INFIINTARII: 1963


Jean Nidetch, in varsta de 83 de ani, incercase mai multe diete ratate, pentru a scapa de cele 100 kilograme, pana cand a incercat o cura recomandata de Departamentul de Sanatate din New York (1961). Intr-un singur an, Nidetch a slabit 32 kilograme. Pentru a le oferi si altora secretul sau, a infiintat in 1963, la New York, compania Weight Watchers; un an mai tarziu a francizat conceptul. Nidetch a vandut compania catre Heinz, in 1978, pentru suma de un miliard dolari.

Compania estimeaza ca, in prezent, peste un milion de oameni din intreaga lume participa saptamanal la intalnirile Weight Watchers. Saptamana aceasta, nepoata lui Nidetch, Heather, a aniversat 50 de ani de existenta a WW, cu o dedicatie pentru fondatoarea companiei.

Ultimele NOUTATI

Top 6 meserii din care poti alege daca esti o persoana indemanatica
Life Style

Top 6 meserii din care poti alege daca esti o persoana indemanatica

today19 Apr. 2024
Revolut da cate 40.000 de euro clientilor, prin credit: ce trebuie sa stii daca ai cont virtual
Financiar-Bancar

Revolut da cate 40.000 de euro clientilor, prin credit: ce trebuie sa stii daca ai cont virtual

today19 Apr. 2024
Importanta comunicarii cu clientii in medicina veterinara
Companii

Importanta comunicarii cu clientii in medicina veterinara

today19 Apr. 2024
Cum sa alegi motoare de barca cu puterea potrivita pentru barca ta?
Life Style

Cum sa alegi motoare de barca cu puterea potrivita pentru barca ta?

today19 Apr. 2024
Ce trebuie sa faci daca ti-a expirat permisul de conducere: reguli 2024
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Ce trebuie sa faci daca ti-a expirat permisul de conducere: reguli 2024

today18 Apr. 2024
Cum poti sa incepi sa investesti la Bursa de Valori Bucuresti
Financiar-Bancar

Cum poti sa incepi sa investesti la Bursa de Valori Bucuresti

today18 Apr. 2024
Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen
Cultura generala

Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen

today18 Apr. 2024
GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat
Ultimele stiri economice

GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat

today18 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Importanta comunicarii cu clientii in medicina veterinara
Companii

Importanta comunicarii cu clientii in medicina veterinara

today19 Apr. 2024
Cum sa alegi motoare de barca cu puterea potrivita pentru barca ta?
Life Style

Cum sa alegi motoare de barca cu puterea potrivita pentru barca ta?

today19 Apr. 2024
Ce trebuie sa faci daca ti-a expirat permisul de conducere: reguli 2024
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Ce trebuie sa faci daca ti-a expirat permisul de conducere: reguli 2024

today18 Apr. 2024
Cum poti sa incepi sa investesti la Bursa de Valori Bucuresti
Financiar-Bancar

Cum poti sa incepi sa investesti la Bursa de Valori Bucuresti

today18 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x