Mugurel-Horia Rusu, seful Hornbach Romania: Respecta-ti angajatii. O strangere de mana, o bataie pe umar nu costa nimic

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Mugurel-Horia Rusu, seful Hornbach Romania: Respecta-ti angajatii. O strangere de mana, o bataie pe umar nu costa nimic Mugurel-Horia Rusu, seful Hornbach Romania: Respecta-ti angajatii. O strangere de mana, o bataie pe umar nu costa nimic
de Manager.ro la 14 Sep. 2012 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
mugurel-horia rusuhornbach romaniaangajatiantreprenormanageri

Si-a dorit atat de mult sa fie liber, incat la 29 de ani a trecut inot Dunarea in octombrie 1989 si a fugit in Austria. A inceput la Hornbach de pe o pozitie de sef de raion si a crescut treptat. S-a intors in tara pentru a dezvolta lantul de magazine Hornbach de aici. Afacerile din Romania ale companiei sunt bazate pe doua "cardinale" ale gandirii saxone: disciplina si eficienta. Nu-i de mirare astfel faptul ca Hornbach, cu doar cinci magazine in Romania (dar cele mai mari ca suprafata), are cea mai mare productivitate pe metru patrat dintre toate lanturile de tip do-it-yourself (DIY) care activeaza pe piata.

Astazi, la 52 de ani, dl. Mugurel-Horia Rusu (foto), directorul executiv al Hornbach Romania, se gandeste la perioada de dupa pensionare, cand va face ce nu reuseste acum din lipsa de timp: sa calatoreasca, sa citeasca mai mult si sa picteze. Recunoaste ca i-ar fi greu sa se pensioneze mai devreme, desi aceasta ar fi o decizie cerebrala: "Nu cred ca o sa am puterea sa fac asta." 
 
Din dicutiile cu dansul am constatat ca este un lider care conduce cu o mana de fier intr-o manusa de catifea. Considera ca managerii trebuie sa-si respecte angajatii. "O strangere de mana, o bataie pe umar nu costa nimic." Angajatii Hornbach nu au voie sa-si vorbeasca urat unii altora. Daca-i prinde ca fac asta, risca chiar sa fie concediati. 
 
Am discutat cu dl. Rusu despre fuga sa din Romania in '89, despre Hornbach, compania cu care se identifica, despre antreprenoriat, viata de dupa manageriat si sfaturile pe care le da managerilor romani. 
 
"Germania era prea... uscata."
 
Adrian Popa: Daca nu as cunoaste faptul ca sunteti roman, v-as lua drept neamt (ma refer la mustata). De ce ati decis sa plecati in '89 in Austria, nu in, sa zicem, Canada?
 
Mugurel-Horia Rusu: De acord. Pentru ca nu am vrut alta tara. Nici Canada, unde fusesem acceptat, nici Statele Unite. Mi-ar fi placut foarte mult si Africa de Sud, dar pe vremea aceea nu asigura reintregirea familiei. Africa de Sud iti oferea niste avantaje atunci. Te recunostea ca inginer, ca arhitect, iti oferea trei ani de scoala, iti asigura locuinta. Erau intr-adevar foarte primitori cu cadrele specializate, iar in domeniul meu, constructii si arhitectura, aveau foarte mare nevoie de specialisti. Totusi, eu sunt european si nu am cum sa plec din Europa. 
 
AP: De ce nu Germania? 
 
MHR: Germania era prea... uscata. Austria este totusi poarta dintre Vest si Est, lumea este mai intelegatoare, mai primitoare si ca relief tara este foarte asemanatoare cu Romania. Cei mai disciplinati sunt nemtii, dar Austria are un amestec de disciplina cu calitati venite de la alte natiuni. Ce este imbucurator in Austria este faptul ca si cei care vin acolo se disciplineaza. 
 
AP: La ce v-ati gandit in timp ce inotati spre celalalt mal al Dunarii in '89? Ce era in mintea dumneavoastra? 
 
MHR: Era familia si faptul ca imi parasesc tara. Insa era dorinta de a trai liber, ceea ce in Romania nu se putea. Eu nu am fost membru de partid si am fost un foarte rau membru UTC, pentru ca eram obligati sa fim membri. La noi in familie comunismul n-a prea avut viata. 
 
AP: Tatal dumneavoastra a avut probleme cu comunistii?
 
MHR: Toti am avut probleme cu comunistii. La familie ma refer. In '87 parca, a fost prima mica revolutie la Brasov. Tata (pictorul Teodor Rusu - n.e.) a avut un curaj nebun la uzina in care lucra, la grafica. A luat o paine in mana si a aratat-o, suit pe o masa. In centrul in care traiam, o lume de intelectuali, cu Horia Bernea, Ion Dumitriu, Mircea Nedelciu, ne hraneam cu anti-comunismul. Cand era Radio Cluj, care era interzis, sau Europa Libera, eu scoteam boxele afara si se auzea pe toata strada: "Aici radio Europa Libera!". 
 
AP: Si nu ati avut probleme, nu v-au cautat comunistii dupa aceasta "sfidare"?
 
MHR: Nu am avut probleme, atunci. Pot sa spun ca seful politiei locuia langa noi, peste drum. Si a fost un baiat care probabil a inteles ca nu are cum sa ne opreasca. 
 
AP: La scurt timp dupa plecarea dumneavoastra din Romania a venit revolutia... Ati simtit ca aceasta se apropie atunci cand inca erati in Romania? Existau semne?
 
MHR: Simteam ca se apropie ceva. Toata lumea simtea ca se apropie ceva. 
 
AP: Atunci de ce ati mai plecat?
 
MHR: Oricum plecam. Hotararea era luata. Aveam doi copii pentru care aveam o raspundere, care trebuia sa traiasca liberi, sa gandeasca liber si sa se simta liberi, intr-o tara civilizata. Nu spun ca Romania nu a avut un oarecare grad de civilizatie, dar groaza si frica care erau mie nu mi-au placut. (...) Poate ca asta este destinul. De mic mi-am dorit sa plec intr-o tara civilizata. Nu America, nu, tara cea mai democrata care nu este de fapt tara cea mai democrata, ci este un stat politienesc. O tara democrata este intr-adevar Austria sau Europa este mult mai democrata decat celelalte pe care le cunosc eu. Nu le cunosc pe toate. In Austria ti se respecta drepturile, au grija de tine. Si tu ai obligatii, pe care daca le respecti nu ai nicio problema. Pe cand aici (in Romania - n.e.) ai obligatii, nu ai obligatii, ai numai probleme. 
 
AP: Va asteptati atunci cand ati plecat ca Romania sa fie mult mai civilizata peste 20 de ani? Cum vedeti lucrurile acum cand priviti inapoi?
 
MHR: In '89, cand a fost revolutia, existau cateva tari fara datorii in Europa. Una era Romania. Daca Romania ar fi avut o politica inteligenta, eu cred ca din punct de vedere economic era departe astazi. Dar ati vazut ce s-a intamplat dupa '89: "Distrugeti! Cat puteti." Si s-a distrus. Acum vreo 30 de ani am citit o carte, chiar tata m-a cam chinuit sa o citesc, "Sfidarea mondiala". Sa o cautati, ca o mai gasiti. Acolo dadeau exemplu japonezilor, care sunt extrem de disciplinati, aveau o dezvoltare economica foarte puternica. In aceasta carte cateva pagini se refereau la politica economica a tarilor arabe. In tarile arabe, care erau bogate in petrol, nu se investea in industrie. Ei si acum sunt bogati, sunt plini de aur, dar in momentul in care se termina petrolul sunt saraci. Sunt tot timpul dependenti de ceva. Eu asa cred ca este si Romania in stadiul actual. Unde e industria romaneasca, unde este agricultura? Pe vremuri Romania era o tara agrar-industriala, dupa aceea s-a numit industrial-agrara. Daca faceam aceste doua lucruri sanatos aveam independenta, putere economica si stabilitate. Romania, citisem un articol cu multi ani in urma, ar fi capabila sa hraneasca 127 milioane de oameni. Aceasta este una din puterile Romaniei. Ca si industrie, nu pot sa spun ca am fost foarte atent la calitatea produselor romanesti, dar cand am trecut granita in Austria (in '89 - n.e.) si am intrat intr-un magazin de alimente am vazut vinuri romanesti care se vindeau extrem de bine, la fel si alte produse. Dupa care nu le-am mai vazut. 
 
Eu plec vinerea de la Bucuresti la Brasov si sunt satele de pe DN1. Ma uit cum stau merele in pomi si nu le culege nimeni. Si le mancam pe alea turcesti sau mai stiu eu de unde vin. Daca iei un mar din pomul ala, vezi cat e de gustos. Dar cine sa-l culeaga? "Este mult mai usor sa-l iau de la supermarket, in loc sa mi-l iau din pom." Acestea sunt lucruri pe care eu nu le inteleg si nu le accept. Sau cumpar carnea de porc din nu stiu din ce tara, dar daca ma duc undeva la tara sau la restaurant si imi dau carne romaneasca ii simt gustul. Te bati pe ea. 
 
AP: Am auzit o poveste despre dumneavoastra, ca o data ati oprit masina si ati imbratisat un taran care lucra pe camp. Este adevarata?
 
MHR: Corect. Acel om avea un plug din fier si lemn si isi ara totusi pamantul. Mi-a spus ca el doreste sa traiasca. Pentru mine a fost o experienta semnificativa cand am revenit in Romania prin '95. Prin zona Sibiului asa arau, cu pluguri din fier si lemn, cu utilaje vechi. Stiti ca exista o expresie: "Pica para malaiata in gura lui natafleata." "De ce sa intind mana sa-mi iau para cand mai bine astept sa cada?" Si poate ca mori ca prostul de foame. 

 
"Lucrurile pe care nu ai voie sa le faci in Hornbach sunt: sa inseli, sa minti si sa nu fii loial"
 
AP: Se spune ca afacerile de familie raman repere de business si simboluri ale longevitatii. In Romania cum se manifesta acest spirit in Hornbach, o companie de familie?
 
MHR: Prin reguli stricte si sanatoase. Eu ma identific foarte mult cu Hornbach (poarta camasi cu inscriptia Hornbach pe guler - n.e.). Pentru ca este o afacere de familie si are reguli stricte. Daca o familie este sanatoase, este puternica. Daca ii respecti pe ceilalti, esti puternic. Daca ai grija de ceilalti, esti puternic. De aceea, Hornbach are o cifra de afaceri, cu 135 de magazine, mai mare decat lanturi mai mari si are cea mai mare productivitate pe metrul patrat de magazin. Noi nu ne-am bulucit, sa incerc astazi si maine sa am milionul. Este ca atunci cand te nasti. Nu stii sa mergi, sa vorbesti si nici nu prea stii sa gandesti. Daca cineva are grija de tine, ajungi un om integru. Exista o perioada in viata cand cresc muschii si crezi ca esti foarte puternic si o incasezi o data sau de doua ori. Dupa aceea incepi sa folosesti si mintea. Atunci succesul devine altul. 
 
AP: Inseamna ca si in Hornbach Romania sunt reguli stricte... Care sunt cele trei lucruri pe care nu ai voie sa le faci sub nicio forma daca esti angajat al companiei?
 
MHR:  (Sunt reguli stricte - n.e.) Absolut. Lucrurile pe care nu ai voie sa le faci in Hornbach sunt: sa inseli, sa minti si sa nu fii loial. 
 
AP: Se spune ca cel care este informat si gandeste detine puterea...
 
MHR: Romanul are un mare avantaj fata de cilalti. Eu am spus-o de foarte multe ori si o spun, pentru ca imi face mare placere: romanul se naste cu inteligenta si cu talent, dar trebuiesc cultivate. Neamtul, saxonul, se naste cu un cip in spatele capului care dicteaza disciplina. 
 
AP: Exista un spirit DIY in Romania? Am observat ca promovati puternic ideea de mester "amator". Aveti idee cati dintre cei care cumpara de la Hornbach mesteresc ei acasa diverse lucruri si cati clienti cumpara doar materialele, pentru ca apoi treaba sa fie facuta de mesteri profesionisti? 
 
MHR: Dupa cum stiti, Hornbach are un departament de servicii, de montaj. Montam bai, gresie-faianta, parchet, usi, ferestre, instalatii de inclazire centrala. Aceast departament monteaza pentru circa 5% dintre clienti. Cei care isi cumpara materiale si fac singuri reprezinta cam 18%. 
 
In mare parte, in piata de DIY focusul este pe montaj. Viitorul il reprezinta serviciile de montaj. Hornbach are circa 30 de oameni care lucreaza la departamentul de montaj. Acestia sunt foarte bine organizati. Am luat un microbuz pe care l-am adaptat special pentru servicii de urgenta. De exemplu daca cineva doreste sa monteze urgent o usa, are aceasta posibilitate la Hornbach. Faptul ca serviciul nostru functioneaza foarte bine este ca din cate montaje s-au facut, nici macar la 0,2% din cazuri nu au fost reclamatii. I-am scolarizat pe oameni la nivel european, lucreaza foarte bine si foarte curat. Am investit pana acum 3,3 milioane de euro in perfectionarea angajatilor Hornbach Romania si investim in continuare. 
 
AP: Care este ponderea clientilor firme in numarul total de clienti Hornbach?
 
MHR: Cred ca in jur de 3,5%.
 
AP: Care sunt cele trei calitati pe care trebuie sa le aiba o persoana care doreste sa se angajeze la Hornbach?
 
MHR: Sa fii cinstit, sa fii pregatit sa inveti tot timpul si sa fii orientat spre client, sa-ti faca placere sa lucrezi cu clientul. 
 
AP: Se da o batalie apriga la televizor intre lanturile DIY. Ma refer la reclamele care mai de care mai "haioase". "Si Dunarea a fost izvor la origini...", "Doar tu esti a mea lumina si ti-am luat o bormasina...". Ce vrea sa sugereze noua reclama a Hornbach cu fisurile?
 
MHR: Sugereaza ca ai grija de tot ce e al tau. Te identifici cu ce este al tau, cu casa, cu familia. Daca ma gandesc la "Scrisoarea III", Mircea cel Batran a spus: "Eu imi apar saracia si nevoile si neamul." Adica eu am grija de casa si de tot ce am in jurul ei. Ma identific cu ea, am grija de ea. Daca-mi apare o fisura, ma "fisurez" si eu. Ma doare. 
 
AP: Ati spus la un moment dat ca daca nu ati fi plecat din Romania ati fi devenit antreprenor. In ce domeniu?
 
MHR: Nu mi-ar fi mers rau, cu siguranta. Eu cred ca sunt in stare: sunt muncitor, sunt cinstit, sunt disciplinat. As fi activat in domeniul in care am invatat, arhitectura si constructii. 
 
AP: Nu v-ar fi tentat si agricultura?
 
MHR: Nu mi-am pus problema, nu m-am gandit la alt domeniu, dar dintotdeauna mi-a placut agricultura. Sunt pasionat de legume. Eu am foarte multe soiuri de rosii acasa, in Austria si la Brasov. Am fost prin tara si am cules seminte de la Dej, Buzau, Suceava, in apropiere de Craiova, de la Giurgiu, de la Calafat. Dar numai samanta romaneasca. Pentru ca rosiile romanesti au gust si poate si pentru ca m-am nascut in tara asta si am trait aici. Ceea ce vine din alte parti nu are gust, nu are suflet. 
 
AP: Dupa ce va pensionati, este posibil sa deveniti antreprenor?
 
MHR: Nu. Este posibil, dar nu-mi doresc asta. Pentru ca in management ai nevoie de extrem de mult timp, daca doresti sa faci un job cum trebuie. Iar viata nu inseamna numai a fi manager. Este un mod de a fi, e adevarat, de a te situa pe o anumita treapta sociala. Dar pe langa lucrul asta viata mai are si foarte multe, extrem de multe lucruri. As vrea sa recuperez din ceea ce acum nu pot sa fac din cauza lipsei timpului. Sa vad lumea, sa pot citi, sa pot picta, sa ma pot bucura de viata. Va dau un exemplu. Am avut o strabunica deosebita. Femeie simpla. Eram la Zarnesti si dimineata iesea mereu pe prispa. Privea ceva, nu stiam initial ce. Seara iarasi iesea si privea. La un moment dat - in Ardeal pentru batrani ai un foarte mare respect si chiar teama -, am avut curajul sa o intreb: "Maicuta (ca asa ii spuneam) de ce iesi dimineata afara in prispa?" Si mi-a spus asa: "Ma bucur de fiecare zi in care vad ca rasare soarele si-mi pare rau cand apune." Pai mai multa filozofie si substanta decat in aceasta fraza nu ai nevoie. Si asta mi-a schimbat viata, sa stiti. 
 
AP: La ce varsta va veti pensiona?
 
MHR: Daca suntem cerebrali si avem puterea sa renuntam la ceea ce facem, am putea sa ne pensionam la o varsta la care sa mai avem timp sa ne bucuram de viata. Dar nu stiu daca o sa am puterea asta. Ma bucur si acum foarte mult de viata. Prin functia pe care o am am invatat de la viata ca, daca va vad doua minute, trebuie sa ma multumesc cu doua minute. Sau pe cei dragi, pe cei apropiati. Daca sunt intr-o capitala sau mai stiu eu si pot scapa zece minute, ma multumesc cu cele zece minute. 
 
"Mie imi place foarte mult sa ma joc."
 
AP: Observ ca aveti pe birou jucarii... (Doua machete de masini - n.e.)
 
MHR: Mie imi place foarte mult sa ma joc. In primul rand este o relaxare psihica. Ma pasioneaza foarte mult machetele de masini. Am si acasa, multe. Pe vremea comunistilor am avut foarte multe machete de avioane. Existau si atunci jucarii foarte frumoase. Imi aduc aminte ca primul model a fost un Caravelle american. Apoi un Mustang, care mi-a placut foarte mult. Mustang este si masina pe care mi-o doresc, Ford Mustang 1968 cabrio. Acela mi-l voi lua cand voi iesi la pensie. 
 
AP: Ce sfat le-ati da managerilor romani?
 
MHR: Sa-si respecte angajatii. Conteaza enorm. Un buna ziua nu costa, un strans de mana nu costa, o bataie pe umar nu costa nimic. Eu am angajat foarte multi oameni. Erau obisnuiti sa fie bruscati, sa nu fie respectati. 
 
Eram la un magazine si ma uitam la fata de la casa care saraca arata de parca era stoarsa. Si era stoarsa. Am intrat in discutie cu ea. Mi-a spus ca are pauza 10 minute la un magazin care e deschis 13 ore. In momentul in care eu am oferit pauza de o ora si jumatate la magazinele mele, oamenii erau bulversati. Li s-a parut prima data ca imi bat joc de ei, dandu-le atat de mult timp liber. Cum sa aiba un sfert de ora, o ora si apoi iar un sfert de ora pauza? Pai este dreptul lor. Trebuie sa fie respectat. 
 
Daca nu ne respectam, nu exista evolutie. Iar de 20 de ani incoace romanul de un anumit nivel (scoail - n.e.) nu a primit respectul celorlalti. La noi il primeste. (...) Am aici (langa sediul central se vad custile - n.e.) patru catei fara stapan. E unul alb, Florica. V-a latrat cand ati venit. Nimeni nu avea curajul sa puna mana pe el. Ma gandesc cat o fi suferit catelul asta... Eu m-am dus frumos la el si i-am zis: "Daca ma musti, te musc si eu. Daca esti baiat de treaba, sunt si eu baiat de treaba" Am intins apoi usor mana si nu m-a muscat. Iar acum nu exista dimineata sa nu ma astepte cand vin la serviciu. 

Nu le-am dat voie angajatilor sa-si mai vorbeasca urat. Daca-i prind avem o problema. Risca sa nu mai fie... angajati. 

Sursa foto: Manager.ro

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x