Remus Petre, Criteria: Daca ar fi sa compar o masina cu antreprenoriatul, atunci cu siguranta as corela volanul cu viziunea

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Remus Petre, Criteria: Daca ar fi sa compar o masina cu antreprenoriatul, atunci cu siguranta as corela volanul cu viziunea Remus Petre, Criteria: Daca ar fi sa compar o masina cu antreprenoriatul, atunci cu siguranta as corela volanul cu viziunea
de Manager.ro la 30 Mai. 2012
Urmareste-ne pe Google News
remus petrecriteriaantreprenoriatalexandru lapusanzitecerp

"Daca ar fi sa compara o masina cu antreprenoriatul, atunci cu siguranta as corela volanul cu viziunea, motorul masinii cu abilitatile necesare intr-un business, iar combustibilul cu pasiunea", spune Remus Petre, fondatorul Criteria Management, un startup romanesc care si-a propus pentru acest an o crestere a afacerilor de 444%.

Inainte de a intra in antreprenoriat, Petre a ocupat functiile de Dynamics Nav Senior Consultant si SAP Consultant in doua companii importante prezente pe piata locala. Remus este unul dintre acei antreprenori care mai intai au acumulat experienta ca angajati si apoi au mers pe cont propriu. "Pentru a putea stii daca esti mai bun ca angajat decat ca angajator si viceversa, trebuie sa fi in ambele posturi", spune Remus Petre.
 
Alexandru Lapusan, cofondatorul Zitec, una din cele mai de succes firme romanesti de IT, a procedat la fel ca Petre, fiind mai intai angajat si apoi angajator. "Nu cred ca este cea mai buna idee ca imediat dupa ce ai terminat scoala sau in timpul scolii sa devii antreprenor. Este importanta experienta de a lucra intr-un sistem organizat. In primul rand sa vezi ce inseamna o firma, cum functioneaza, ce procese si probleme sunt acolo, cum gasesti clientii, cum sunt rezolvate conflictele intre colegi. Daca intri direct in antreprenoriat nu ai experienta asta. Vei invata aceste lucruri, dar pe banii tai. E distractiv sa te aventurezi in afaceri fara sa ai experienta, insa sansele acelui start-up sunt mult mai mici. Asta pentru ca trebuie sa inveti si sa faci si performanta ina celasi timp, ceea ce e dificil", a declarat, intr-un interviu acordat Manager.ro, Lapusan.

Alexandru Lapusan, Zitec: Nu este o idee buna sa intri in antreprenoriat imediat dupa ce ai terminat scoala >>>
 
Tuturor celor care au nedumeriri si nu sunt decisi sa incerce sa vada daca au ascuns un antreprenor in sine, Remus Petre le propune un joc: "Le propun sa se gandeasca si sa incerce sa-si reamiteasca cateva lucruri despre ei: Care era jocul preferat in copilarie? Cum ati inceput prima oara sa jucati acel joc? Ce v-a determinat sa vreti sa-l jucati? Ce va placea cel mai mult la acel joc? Ce sentimente incercati? Daca isi vor raspunde la aceste intrebari, vor afla daca merita macar sa incerce sa ia calea antreprenoriatului."
 
Adrian Popa: Antreprenorii se nasc sau se formeaza?
 
Remus Petre: Parerea mea este ca oricine isi doreste sa aiba propria afacere, chiar daca exista intotdeauna posibilitatea ca anumite persoane sa isi dea seama, dupa ce au incercat, ca, de fapt, nu sunt facute pentru antreprenoriat. E drept, unii oameni au curajul sa faca sau sunt fortati sa faca pasul spre antreprenoriat, iar altii raman doar cu dorinta si nu afla niciodata daca ar fi avut succes pe cont propriu. 
 
Insa cei care aleg drumul infiintarii unui business propriu si il duc pana in punctul de dezvoltare si perfectionare, cei care se dedica companiei lor, care au dorinta de a face ceva, deja sunt antreprenori. Poate ca s-au nascut cu acest "virus" in sange sau poate ca si l-au crescut natural, odata cu propria firma.
 
Totusi, a deveni antreprenor presupune o schimbare de comportament, este nevoie de lucru in primul rand cu propria ta persoana. Iar aici, bineinteles, tine de fiecare persoana in parte sa isi croiasca un drum cat mai placut si profitabil ca antreprenor.
 
AP: Care este varsta potrivita pentru a intra in antreprenoriat?
 
RP: Nu cred ca este o problema de varsta, ci mai degraba de a avea un confort si o siguranta. Desigur, este mai greu sa incepi o afacere cand stii ca luna urmatoare trebuie sa platesti rata la banca si s-ar putea sa nu ai cum sa faci acest lucru. Pana la urma, totul se rezuma la risc si la cat de dispusa este o persoana sa renunte la o slujba relativ sigura in detrimentul inceperii unui business propriu. Iar acest risc poate fi asumat si la 20 de ani si la 40.
 
AP: Care sunt principalele calitati pe care le impart antreprenorii de succes?
 
RP: Lucrurile simple functioneaza de cele mai multe ori. Multi antreprenori probabil au avut si au idei geniale de afaceri, dar cei care reusesc, la baza, au un model simplu: au o viziune clara, stiu unde vor sa ajunga, isi doresc sa reuseasca si se dedica 100%. Restul lucrurilor vin de la sine. Subconstientul nostru are resurse nelimitate si intotdeauna ne ofera solutii ingenioase, daca stim ce sa-i cerem. E un proces natural.
 
AP: Cat de importanta este pasiunea in antreprenoriat? Poti reusi daca faci o afacere intr-un domeniu doar pentru ca ai abilitatile si relatiile necesare, dar iti lipseste pasiunea?
 
RP: E mai greu sa-ti dezvolti abilitati si relatii intr-un domeniu daca nu esti pasionat sau cel putin atras de domeniul respectiv. Cred ca sunt putine situatiile de tipul acesta. Daca as compara o masina cu antreprenoriatul, atunci cu siguranta as corela volanul cu viziunea, motorul masinii cu abilitatile de care e nevoie intr-un business, iar combustibilul cu pasiunea.
 
Numai pasiunea te poate tine in joc. Daca nu o ai deloc sau, mai grav, daca o pierzi pe parcurs, nu vei mai putea continua. Ideile nu ti se vor mai lega, nu vei mai produce nimic, clientii nu vor mai veni si, automat, nu vei mai avea business. La fel este si cu o masina – cand ramai fara combustibil nu mai poti porni.
 
AP: Se observa in ultimii doi ani un interes crescut pentru antreprenoriat in Romania. Se organizeaza programe de mentoring, intalniri de networking etc. Cand vom vedea in tara noastra investitii la scara mare, venite de la oameni de afaceri locali, in startup-uri?
 
RP: Va mai trece ceva timp pana atunci, deoarece totul este in stransa conexiune cu situatia economica si multe companii sau oameni de afaceri puternici au avut de suferit in timpul crizei. 
 
Trebuie mai intai sa depasim perioada nefasta prin care a trecut toata lumea, nu doar Romania, iar atunci vom vedea si noi investitii in tara, noi business-uri si incubatoare de afaceri.
 
AP: Cineva spunea, intr-un best seller (nu-mi amintesc autorul), ca antreprenoriatul nu este pentru toata lumea? Cum stii daca ai in tine ascuns un antreprenor si cand este cel mai bine sa incepi sa te analizezi pentru a vedea acest lucru?
 
RP: Asa este. Dupa cum spuneam si mai sus, antreprenoriatul nu este pentru toata lumea, ci doar pentru cei ce vor sa incerce. Pentru a putea stii daca esti mai bun ca angajat decat ca angajator si viceversa, trebuie sa fi in ambele posturi. Trebuie sa incerci. 
 
Tuturor celor care au nedumeriri si nu sunt decisi sa incerce sa vada daca au ascuns un antreprenor in sine, le propun un joc. Le propun sa se gandeasca si sa incerce sa-si reamiteasca cateva lucruri despre ei: Care era jocul preferat in copilarie? Cum ati inceput prima oara sa jucati acel joc? Ce v-a determinat sa vreti sa-l jucati? Ce va placea cel mai mult la acel joc? Ce sentimente incercati? Daca isi vor raspunde la aceste intrebari, vor afla daca merita macar sa incerce sa ia calea antreprenoriatului.
 
AP: Povestiti-ne despre ideea Criteria si despre cum ati infiintat compania. Prin ce se diferentiaza firma de alte companii care opereaza in aceeasi piata?
 
Povestea Criteria a inceput la finalul anului 2008. Desi pornita intr-un moment nu tocmai favorabil din punct de vedere economic, intrucat perioada infiintarii firmei a coincis cu debutul crizei in Romania, experienta in domeniu (am ocupat functiile de Dynamics Nav Senior Consultant si SAP Consultant in doua companii importante prezente pe piata locala) si dorinta de a reusi pe cont propriu au influentat pozitiv cresterea Criteria. Eforturile muncii mele si a colaboratorilor mei au fost vizibile abia din 2011, cand business-ul a ajuns la o cifra de afaceri de 45.000 euro. Acest lucru, dar si parteneriatele semnate in ultimii ani, clientii avuti pana in momentul de fata, mi-au dat incredere ca pot dezvolta compania. De aici si tintele ambitioase pe care le-am propus pentru 2012.
 
De ce Criteria? In afara de raportul calitate/pret foarte bun pe care il oferim, venim cu o expertiza tehnica si profesionalism in abordarea, implementarea proiectelor. Mai mult decat atat, spre deosebire de alti jucatori din piata in care operam, noi venim cu o abordare completa si oferim clientului mai multe optiuni – suntem flexibili in ceea ce priveste implementarea solutiilor atat din punct de vedere tehnic, cat si din perspectiva metodologiei de implementare si esalonarii bugetului. Practic, alegem cea mai buna solutie pentru clientul nostru, in functie de nevoile, specificatiile si bugetul acestuia si ii suntem alaturi pe tot parcursul procesului de implementare a unei solutii, dar si dupa. Portofoliul nostru (mai multe detalii gasiti pe www.criteria.ro) include aplicatii software (de tip CRM, ERP, BI) pentru optimizarea afacerilor, atat solutii consacrate la nivel mondial cu peste 25 de ani de expertiza, cat si solutii open source, dar foarte flexibile.  
 
AP: Cati angajati aveti in acest moment? Va extindeti echipa in 2012? In afara de aspectul legat de forta de munca relativ accesibila, ce alte calitati au specialistii romani in IT? 
 
RP: Suntem o echipa de patru specialisti in IT. Modelul de organizare va fi pe linii de business. Sunt trei-patru linii de business si pentru fiecare vom avea o echipa formata la inceput din doi-trei specialisti. Vom dezvolta un nucleu si un model care sa fie usor de multiplicat. In acest business, dezvoltarea echipei este un pic mai lenta, deoarece fiecare nou angajat are nevoie o perioada de asimilare a solutiilor noastre.
 
IT-stii romani nu reprezinta doar o forta de munca relativ accesibila, ci sunt si buni profesionisti, au capabilitati extraordinare, asimileaza destul de rapid informatiile si cunosc mai multe limbi straine, ceea ce constituie un adevarat avantaj pentru multinationalele prezente in Romania sau pentru companiile din strainatate care angajeaza specialisti IT de la noi.
 
AP: Ce obiective principale v-ati stabilit pentru acest an la Criteria? Am vazut ca v-ati fixat un obiectiv foarte ambitios pentru acest an, crestere de 444%. 
 
RP: Principalul obiectiv este de fapt sa perfectionam modelul business-ului, pentru toate aspectele sale, de la vanzare pana la implementarea si livrarea proiectelor. Ne propunem sa cream un model de succes care sa ne permita dezvoltarea rapida in urmatorii ani.
 
Intr-adevar, am stabilit un obiectiv legat de cifra de afaceri, majorarea cifrei de afaceri cu aproximativ 444%, pana la aproximativ 200.000 euro, dar cred ca cel mai bun indicator pentru noi, in aceasta faza, este numarul de proiecte realizate cu succes. 
 
Pentru 2012 ne-am propus sa avem 10 proiecte pe CRM, 1-2 pentru ERP si 1-2 pentru BI.

Ultimele NOUTATI

6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri
Business

6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri

today26 Apr. 2024
PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)
Business

PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)

today26 Apr. 2024
Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024
Guvernul modifica din nou Codul fiscal:  romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF
Economie

Guvernul modifica din nou Codul fiscal: romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF

today26 Apr. 2024
Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public
Economie

Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public

today26 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x