ANALIZA: 33 de strategii de razboi care te vor ajuta sa castigi orice, oriunde si oricand

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ANALIZA: 33 de strategii de razboi care te vor ajuta sa castigi orice, oriunde si oricand ANALIZA: 33 de strategii de razboi care te vor ajuta sa castigi orice, oriunde si oricand
de Manager.ro la 05 Mai. 2012
Urmareste-ne pe Google News
analizastrategiirazboiantreprenoriantreprenoriatafaceri

Iata tot ce trebuie sa stii despre razboaiele vietii. Cum poti razbi in cariera? In afaceri? Urmatoarele 33 de strategii de razboi te vor ajuta sa devii un antreprenor "cu sange rece", extrem de calculat si mereu pregatit sa invinga. Analiza este bazata pe bestsellerul autorului Robert Greene, The 33 Strategies of War. Greene a disecat numeroase razboaie din istorie, pentru a extrage cele mai potrivite strategii, utile si... civililor.

Razboiul mintii – primele 4 strategii tin de motivatia ta. Mintea te va ajuta sa incepi un razboi si sa planifici strategiile.

1. Declara-le razboi inamicilor tai – Strategia polaritatii – Viata este un conflict continuu si nu poti lupta eficient, daca nu te identifici cu dusmanii tai. Invata sa ii cunosti, sa ii citesti si sa preintampini ostilitatea lor. Odata ce ii vei avea in catare, declara-le razboi. Inamicii iti pot oferi un scop si o directie.

2. Nu te lupta cu trecutul – Razboiul de gherila dus de minte –  Trecutul cantareste greu asupra ta. Trebuie sa reactionezi la prezent. Nu te lasa deprimat de trecut. Fii nemilos cu tine; nu apela la aceleasi metode obosite. Cantareste oportunitatea razboiului de gherila in mintea ta, nu iti trasa linii inerte de aparare – totul trebuie sa fie fluid si dinamic.


3. In mijlocul tirurilor de artilerie, nu iti pierde cumpatul si prezenta de spirit – Strategia contraechilibrului – In mijlocul luptei, mintea tinde sa isi piarda echilibrul. Mintea ta va deveni mai rezistenta, daca o expui adversitatii. Detaseaza-te de haosul din frontul de lupta (fie ca vorbim de birou, casa, masa, loc de munca. Sau chiar un razboi pe bune).

4. Stai in alerta – Strategia elicopter-la-pamant – Esti cel mai mare dusman al tau. Ai irosit timpul visand la un viitor incert, in loc sa te focalizezi pe prezent. Taie legaturile cu trecutul – intra pe un teritoriu necunoscut. Asigura-te ca esti "in bataia pustii", unde stai cu spatele la un zid si nu ai alta optiune decat sa lupti ca un nebun, pentru a ramane in viata. Sau in business.



Razboiul in echipa – Urmatoarele 3 strategii se refera la munca in echipa. Ideile si tacticile sunt egale cu zero, daca nu ai o armata organizata, responsabila, creativa si motivata.

5. Evita gandirea de grup – Strategia comanda-si-controleaza – Cand conduci un grup, principala problema e legata de faptul ca oamenii au propria lor agenda de lucru. Trebuie sa creezi un lant de comanda, in care angajatii (soldateii) sa nu se simta influentati prea mult de tine, dar sa te asculte ca pe mama si tata in copilarie. Creeaza un sentiment de apartenenta, dar nu sari in capcana gandirii de grup – luarea de decizii irationale intr-un colectiv.

6. Segmenteaza-ti fortele – Strategia haosului controlat – In razboi, elementele esentiale sunt viteza si adaptabilitatea – capacitatea de a te mobiliza si de a lua decizii mai repede decat inamicul tau. Imparte armata in grupuri independente, care sa actioneze pe cont propriu. Inoculeaza-le trupelor tale spiritul de campanie, ofera-le o misiune, pe care trebuie sa o finalizeze, lasa-i sa atace.

7. Transforma razboiul intr-o cruciada – Strategia morala – Pentru a-i motiva pe oameni si a le mentine moralul ridicat trebuie sa ii faci sa se gandeasca mai putin la ei si mai mult la grup. Implica-i intr-o cauza, o cruciada impotriva inamicului. De supravietuirea lor depinde intreaga armata.



Razboiul defensiv – Urmatoarele 4 strategii se refera la razboiul defensiv. Cum poti sa detii arta deceptiei?

8. Alege-ti bataliile cu grija – Strategia economiei perfecte – Cu totii avem limitari – energia si aptitudinile noastre ne duc pana la un anumit punct. Trebuie sa iti cunosti limitele. Alege-ti razboaiele cu grija. Analizeaza costurile ascunse ale razboiului: timp pierdut, pagube materiale si un dusman pus pe razbunare. Uneori, este mai bine sa astepti, sa iti subminezi inamicii, in loc sa ii ataci direct.

9. Intoarce sortii – Strategia de contraatac – Daca te misti primul – initiezi atacul – o sa te afli in dezavantaj. Iti expui strategiile si iti limitezi optiunile. Lasa-l pe celalalt sa faca prima miscare si apoi il poti ataca din orice unghi. Daca inamicii tai sunt agresivi, ataca-i agresiv, pentru a le slabi efectivele.

10. Fii o prezenta amenintatoare – Strategiile descurajarii – Cel mai bun mod de abordare a agresorilor este sa te aperi. Construieste-ti o reputatie in piata de business: Tipul asta e nebun. N-are sens ca un inamic sa ti se impotriveasca. Incertitudinea e mai buna decat amenintarea. Inamicii tai nu vor sti sigur cu cine au de a face si nici nu vor vrea sa afle.

11. Spatiu contra timp – Strategia pasiva – Sa te retragi din fata unui inamic puternic nu este o lasitate, ci un semn al puterii. Iti cumperi timp, timp in care sa te recuperezi, sa meditezi, sa iti regandesti strategiile. Uneori, poti obtine totul facand mai nimic.



Razboiul ofensiv – Urmatoarele 11 tactici evoca razboaiele sustinute de cei mai mari lideri din istorie. Secretul succesului lor a stat in inteligenta si prezenta de spirit.

12. Pierdeti bataliile si aduceti un final razboiului – Strategia finala – Este arta de a privi dinclo de razboi si de a calcula totul minutios. Va veti concentra asupra scopului final. Lasati-i pe altii sa isi adjudece victoriile mici. Strategia presupune o recompensa pe masura: cine rade la urma, rade mai bine.

13. Trebuie sa iti cunosti inamicul – Strategia inteligentei – Daca intelegi cum functioneaza mintea umana, vei reusi sa o controlezi. Antreneaza-te, invata sa citesti oamenii, care trimit semnale cand nu te astepti.

14. Sufoca rezistenta cu viteza de reactie – Strategia razboiului fulger – Intr-o lume in care oamenii ezita si sunt indecisi, viteza iti va aduce o victorie neasteptata. Ataca primul, inainte ca dusmanii sa aiba timp de pregatire; ei vor deveni emotivi, speriati, dezechilibrati si vor gresi.

15. Controleaza-ti inamicii – Strategia fortata – Cei din jur vor sa te controleze. Trebuie sa fii mai inteligent decat ei. Redefineste relatiile cu inamicii si controleaza-le mintea, emotiile lor sunt un joystick, pe care il manevrezi; ii indrepti spre comiterea unor erori.

16. Loveste-i unde ii doare mai tare – Strategia centrului gravitational – Oricine are o sursa de putere, pe care se bazeaza. Cand iti analizezi inamicii, cauta acest motor, centrul gravitational care sustine toata structura. Loveste-i exact acolo. Descoperiti ce pretuiesc mai multi inamicii si veniti cu propriile d-vs principii ucigatoare.

17. Iesiti invingator prin negare – Strategia divide-and-conquer – Nu va lasati intimidati de inamici. Studiati componentele care alcatuiesc intregul. Prin separarea rotitelor, puteti dobori la pamant orice gigant. Cand va confruntati cu probleme, disecati-o pe cea mai mare din ele in sectiuni mici, usor de rezolvat.

18. Expuneti si atacati flancul cel mai de pret al inamicului – Strategia surprizei – Cand va atacati concurenta, ii slabiti rezistenta. Atacati acele segmente de piata la care inamicul nici macar nu se asteapta, flancul lui cel mai de pret. Acesta va ramane slabit si dezorientat.

19. Nu oferi inamicului sansa de a profita de slabiciunile tale – Strategia de anihilare – Oamenii se vor folosi de lacunele din apararea ta, pentru a te ataca. Nu lasa loc de lacune. Tine-ti inamicii in frau, oboseste-i. Striveste-le increderea in sine.

20. Indreapta-i spre esec – Strategia inselatoare – Oricat ai fi de puternic, iuresul continuu te va obosi. Cei mai inteligenti prefera arta manipularii: inainte de a incepe orice lupta, reusesc sa gaseasca slabiciunile inamicului si sa le foloseasca impotriva acestuia; victoria devine floare la ureche. Ofera-le inamicilor mai multe optiuni. Toate eronate.

21. Negociaza in timp ce avansezi – Strategia razboiului diplomatic – In timpul negocierilor, trebuie sa avansezi, sa presezi inamicul, nu sa stai pe margine. Cladeste-ti reputatia unui antreprenor dur si care nu poate fi compromis, astfel incat rivalii sa tremure cand aud de tine.

22. Invata cum sa pui capat unor lucruri – Strategia iesirii – Esti judecat in functie de deznodamant. O concluzie incompleta se va resfrange asupra carierei tale. Trebuie sa stii cand sa te opresti. Fii realist.



Razboiul murdar – Urmatoarele 11 strategii te vor ajuta sa intelegi mai bine mintile diabolice din spatele conflictelor. Astfel, vei putea sa iti cladesi o mai buna aparare. Lucrurile devin de-a dreptul nasoale...

23. Teoria conspiratiei – Strategii de intoxicare – Nicio creatura nu poate supravietui fara sa stie ce se intampla in jurul ei, astfel incat inamicii NU trebuie sa stie unde se afla si ce mai ales ce pui tu la cale. Hraneste-le asteptarile ridicole, inventeaza o realitate in care ei ies invingatori, amageste-i si in final arata-le cat au fost de prosti. Perceptia oamenilor asupra realitatii ofera cai nemarginite de control.

24. Cele mai modeste asteptari – Strategia obisnuitului si a extraordinarului – Concurenta se astepta ca tu sa te comporti dupa vechile reguli. In calitate de strateg, trebuie sa le inseli estimarile. Mai intai, actioneaza in mod obisnuit si ofera-le o imagine prefabricata despre tine, a unui antreprenor care nu se remarca in piata. "Teroarea" trebuie sa fie o surpriza.

25. Cultiva-ti moralul sanatos – Strategia dinte pentru dinte – In orice situatie, cauza pentru care tu lupti trebuie sa fie mai importanta decat a inamicului. Pune-ti la indoiala inamicii si confera-le o imagine negativa, astfel nu vor mai fi sustinuti de nimeni si vei avea loc de manevra. Cand un concurent ironizeaza statutul tau moral, nu te plange, nu te enerva, ci ataca-l cu aceleasi arme.

26. Nu le oferi tinte – Strategia plictisitului – Sentimentul de goliciune si pustiu – oboseala, izolare, non-angajament cu ceilalti – este cel mai dureros. Nu le oferi tinte inamicilor tai, lasa-i sa te urmeze in neant. In locul unor lupte directe, apeleaza la un razboi psihologic.

27. Lasa impresia ca lucrezi in interesul tuturor, cand de fapt iti urmezi propriile scopuri – Strategia aliantei – Creeaza aliante, care sa acopere lipsurile tale, sa faca munca murdara si sa lupte in locul tau. Compromite aliantele dusmanilor tai, izoleaza-i.

28. Ofera concurentei destula franghie, cat sa ii ajunga "sa se spanzure" - Strategia autodistrugerii – Lasa-i pe inamici sa se compromita cu propriile tendinte de autodistrugere, astfel incat sa nu ai nicio responsabilitate pentru disparitia lor de pe piata.

29. Cucereste incet, dar sigur – Strategia Fait Accompli – Preluarea imediata a intregii puteri este periculoasa, creeaza invidie, neincredere si suspiciuni asupra ta. Cea mai buna solutie este sa cuceresti teritorii mici, incet si sigur. Concurenta nu va observa cand ai stapinit un intreg imperiu.

30. Razboiul mintii – Strategiile de comunicare – Comunicarea este un fel de razboi in sine. Inamicii tai activeaza in acest front. Joaca-te cu mintile lor. Infiltreaza idei dincolo de liniile inamice si trimite mesaje subliminale; asigura-te ca au ajuns la concluziile injectate de tine.

31. Distruge-i din interior – Strategia imploziei – Pentru a obtine ceva, nu te lupta cu cei care detin acel ceva, ci alatura-te lor – apoi confisca-le acel ceva; o strategie murdara, de care trebuie sa ne ferim.

32. Domina in timp ce pari supus – Strategia pasiv-agresiva – Cea mai buna forma de agresiune este cea camuflata. Trebuie sa pari supus. De fapt, tu domini lupta. Asigura-te ca iti ascunzi agresivitatea indeajuns de bine, incat sa negi existenta ei.

33. Sadeste incertitudinea si frica, prin marketingul de gherila – Strategia reactiei in lant – Teroarea paralizeaza oamenii. Ei nu mai pot gandi si nu se mai pot apara. Scopul unei campanii terifiante nu este dobandirea victoriei, ci maximizarea haosului in randul concurentei. De asemenea, victimele terorii trebuie sa ramana echilibrate. Ratiunea este ultima linie de aparare.

Am putea spune ca aceste strategii sunt murdare. Asa este. Mare parte dintre noi nu le vor utiliza in business. Nu inseamna insa ca altii nu le utilizeaza impotriva noastra. Asadar, trebuie sa ne ferim. Sa stim cum gandeste concurenta, atunci cand isi doreste sa castige cota de piata, chiar si cu pretul compromiterii moralitatii.

Sursa: Robert Greene, The 33 Strategies of War

Ultimele NOUTATI

Romanilor le-a trecut supararea pe banci? Din ce in ce mai multi isi fac depozite in lei si euro
Financiar-Bancar

Romanilor le-a trecut supararea pe banci? Din ce in ce mai multi isi fac depozite in lei si euro

today27 Apr. 2024
6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri
Business

6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri

today26 Apr. 2024
PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)
Business

PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)

today26 Apr. 2024
Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024
Guvernul modifica din nou Codul fiscal:  romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF
Economie

Guvernul modifica din nou Codul fiscal: romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF

today26 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)
Business

PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)

today26 Apr. 2024
Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x