de Magda Florea
la 20 Feb. 2018 Exclusiv

Marele scriitor Eugen Barbu s-a nascut la 20 februarie 1924, in mahalaua Cutarida din Bucuresti. A inceut sa isi manifeste inclinatiile spre literatura inca din perioada liceului, cand a scris primele lucrari, inspirate din realitatea sociala a mediului in care traia. Dupa ce a terminat studiile liceale, a inceput doua facultati, de Drept, apoi Scoala de Ofiteri si Jandarmi, insa termina doar studiile Facultatii de Litere si Filosofie, in anul 1947.
Eugen Barbu a avut doua mari pasiuni: scrisul si fotbalul, de aici se justifica locul sau de munca pe post de corector la mai multe publicatii ale vremii, dar si scrierile de cronica sportiva. Dragostea pentru scris s-a revarsat in numeroase forme, Barbu adoptand toate genurile: roman, proza scurta, reportaj, poezie, scenariu de film, jurnal, jurnal de calatorie, teatru, critica si istorie literara.
Debutul si opera literara:
A debutat cu volumul de nuvele „Munca de jos”. Acesta a fost publicat mai intai in Viata Romaneasca, si apoi republicat la Editura Tineretului sub titlul Gloaba.
Scriitorul este apreciat de criticii literari drept un romancier, prin prisma romanului "Groapa", capodopera publicata in 1957. Inainte de a publica acest roman, Barbu l-a modificat de 13 ori, dedicandu-i aproximativ 10 ani din viata. Subiectul acestui roman il constituie povestea construirii unui cartier de oameni saraci pe marginea unei imense gropi de gunoi, din Bucurestiul interbelic. Capodopera lui Barbu a fost tradusa si in strainatate, de exemplu in Franta, sub denumirea de " La Fosse".
Scriitorul spunea, referindu-se la cartile sale, ca ''odata terminata o carte, ea devine un glont scapat din pusca, nu-l mai poti intoarce''.
Amintim alte opere reprezentative ale marelui scriitor: "Vanzarea de frate", "Tereza", "Miresele", "Pranzul de duminica" (nuvele si povestiri); "Soseaua Nordului", "Facerea lumii", "Princepele"(romane); "Pe-un picior de plai", "Cat in 7 zile", "Cu o torta alergand in fata noptii"(reportaje); "Jurnal", "Mastile lui Goethe", "Foamea de spatiu"(memorialistica, critica, eseuri proiecte literare); "Sa nu-ti faci pravalie cu scara", Labyrintul"(teatru); "Osanda soarelui"(versuri).
Eugen Barbu s-a implicat si in politica:
A infiintat, alaturi de Corneliu Vadim Tudor, partidul cu doctrina nationalista Romania Mare, pe care l-a reprezentat in Parlamentul Romaniei in legislatura 1992-1996. Dupa decesul sau din 1993, Eugen Barbu a fost in locuit de catre deputatul Ion Dutu.
Viata personala, alaturi de frumoasa actrita Marga Barbu din anii '60 pana in ultima clipa:
Datorita casatoriei cu Marga, Eugen Barbu a creat, in calitate de scenarist, numeroase filme in care actrita a jucat alaturi de legendarul Florin Piersic: 'Haiducii'', ''Razbunarea haiducilor'', ''Rapirea fecioarelor'', ''Haiducii lui Saptecai'', ''Zestrea Domnitei Ralu'', ''Drumul oaselor'', ''Trandafirul galben'', ''Misterele Bucurestilor'', ''Colierul de turcoaze'', ''Masca de argint'', ''Totul de plateste."
Eugen Barbu a incetat din viata la 7 septembrie 1993, in Bucuresti.

Comentarii