In ultimii ani, Codul Rutier a fost supus unor schimbari legislative frecvente, ceea ce poate crea confuzie si neclaritati pentru soferi. Noile modificari legislative au impact direct asupra regulilor de circulatie, a sanctiunilor si a amenzilor aplicate pentru nerespectarea acestora. Prin urmare, este esential ca toti soferii sa fie la curent cu aceste schimbari pentru a evita riscul de a primi amenzi atunci cand se afla in trafic.
In categoria a patra de sanctiuni se regasesc numeroase contraventii pentru care soferii risca sa primeasca o amenda maxima conform Codului Rutier, avand valori cuprinse intre 1.305 si 2.900 de lei. Cu toate acestea, una dintre cele mai frecvente incalcari este reglementata de articolul 102, alineatul 22 din Codul Rutier.
„Savarsirea de catre conducatorii de vehicule sau pasagerii acestora de gesturi obscene, proferarea de injurii, adresarea de expresii jignitoare sau vulgare participantilor la trafic”, scrie in Codul Rutier. Pasagerii care comit aceasta contraventie sunt de asemenea pasibili de aceeasi amenda. Astfel, indiferent de situatiile cu care ne confruntam atunci cand suntem in trafic, este important sa ne pastram cumpatul si sa ne vedem de ale noastre.
La fel ca in anii precedenti, punctul de amenda a ramas neschimbat la 145 de lei inca din 2017, reprezentand 10% din salariul minim de la acea perioada. In prezent, salariul minim a crescut considerabil, ajungand la 3000 de lei, ceea ce inseamna ca, daca punctul de amenda ar fi actualizat in concordanta cu salariul actual, toate amenzile de circulatie ar fi dublate.
Potrivit Articolului 98 din Codul Rutier, clasele de sanctiuni sunt urmatoarele:
a) clasa I – 2 sau 3 puncte-amenda (intre 290 si 435 de lei);
b) clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amenda (intre 580 si 725 de lei);
c) clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amenda (intre 870 si 1.160 de lei);
d) clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amenda (intre 1.305 si 2.900 de lei);
e) clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amenda (intre 3.045 si 14.500 de lei).
Cunoasterea actualizata a Codului Rutier contribuie la conducerea responsabila si sigura a vehiculelor, protejand atat viata conducatorilor auto, cat si a celorlalti participanti la trafic. Fii informat si respecta regulile de circulatie pentru a preveni situatii neplacute si pentru a contribui la imbunatatirea sigurantei rutiere pe drumurile din tara.
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Oferte last minute vs. rezervari in avans la bilete de avion - avantaje si dezavantaje
Cu doar 27.000 de euro venituri pe familie in Romania, depasim Cehia si Ungaria la puterea de cumparare
Cum se va calcula noul impozit pe proprietate - de la 1 ianuarie 2026 se schimba regulile si pentru apartamente, dar si pentru case
Partenerii nostri
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Ce se intampla daca depasesti 90 zile concediu medical. Drepturi si obligatii
Chitanta neinregistrata in anul 2024: Cum se remediaza situatia
Renuntarea la dividende in favoarea celorlalti asociati: Care este solutia legala sigura si corecta?
Monografii Contabile 2025: Modele grupate pe domenii, gata de folosit
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii