ANALIZA: Cum a descoperit Volkswagen Sfantul Graal al producatorilor auto

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ANALIZA: Cum a descoperit Volkswagen Sfantul Graal al producatorilor auto ANALIZA: Cum a descoperit Volkswagen Sfantul Graal al producatorilor auto
de Manager.ro la 11 Feb. 2013
Urmareste-ne pe Google News
volkswagenaudiporschevanzariplatformaanaliza

Ulrich Hackenberg nu este un personaj foarte cunoscut, dar daca pariul de 70 miliarde dolari al VW, facut in cazul ideii sale, va da roade, acesta va ajunge cel mai probabil in liga unor titani ai istoriei auto, precum Henry Ford, Alfred Soan si Taiichi Ohno.

Inca din zilele lui Henry Ford si ale modelului sau T, producatorii auto au sperat in identificarea unei "masini universale", care sa se vanda ca painea calda, un adevarat Sfant Graal - o masina care sa aiba aceeasi platforma, dar sa poate fi adaptata fiecarei piete din lume.

Volkswagen este urias, a urmat strategia mega-platformei si impactul sau asupra rivalilor este semnificativ.

Tehnicianul auto Hackenberg a nutrit aceasta idee timp de trei decenii, dupa ce directorii companiei l-au ignorat, pana cand cineva a plecat urechea la spusele sale. Acel "cineva" a fost CEO-ul VW, Martin Winterkorn.

Reproiectarea fundamentala a platformelor auto, gandita de Hackenberg, ca un joc urias de Lego industrial, ajuta compania germana sa se situeze in fruntea vanzarilor globale si sa fie cu mult inaintea target-ului impus pentru 2018. VW este cel mai profitabil constructor de automobile din lume.

Strategia nu este lipsita de riscuri. De exemplu, Volkswagen ar putea fi expus unei rechemari masive de automobile, daca o singura componenta incepe sa scartaie.

Vecinii de la Toyota si Ford au privit in tabara VW, inspirandu-se. "Am fi nebuni, sa nu acceptam o asemenea schimbare", a declarat un oficial de la Ford, sub protectia anonimatului.

VW lucreaza la cea mai mare platforma, denumita MQB, care a fost gandita in 2007 si implementata in urmatorii 4 ani, contra unui cost de 70 miliarde dolari, estimeaza Morgan Stanley. Potentialul e urias: VW ar putea economisi 19 miliarde dolari pana in 2019.

Producatorul auto german estimeaza ca in 2012 va obtine un profit record de peste 30 miliarde dolari. Punctele de intersectare ale industriei auto - acolo unde modelele diferite pot pune la comun anumite componente - nu reprezinta o noutate pentru VW. Cei de la Renault si Nissan au ridicat capotele unor Skode, Seat-uri si Audi-uri, pricopsindu-se cu o mare ingrijorare.

"Au aceleasi motoare, acelasi kit de ambreiaj, acelasi sistem de ventilatie - toate componentele sunt identice", a declarat un director din domeniul auto. "Aceasta "convietuire" tehnica nu exista la Renault-Nissan".

Sase ani de dezvoltare

Dupa sase ani de dezvoltare, VW a inceput sa implementeze platforma sa sofisticata, dar flexibila, supranumita MQB (diversiune!), un acronim german pentru "modular transverse matrix". Toata modelele de clasa mica si medie cu tractiune fata, inclusiv cele mai noi generatii VW Golf si Audi A3, impart platforma MQB.

Noua platforma este modulara, flexibila si piesele sale sunt similare celor de la Toyota, General Motors si Ford.

MQB "ar putea reprezenta cea mai importanta inovatie auto din ultimii 25 de ani", spune Michael Robinet, director de management in cadrul IHS Consulting din Northville, Michigan. "Platforma chiar schimba regulile jocului".

In conditiile in care strategia mega-platformei este sustinuta de toate cele 12 branduri ale VW, de la Skoda la Audi si de la Porsche la Lamborghini, VW doreste sa detroneze Toyota in urmatorul an.

VW doreste sa depaseasca, cu ajutorul MQB, pragul de 10 milioane unitati vandute - doua din trei masini - 40 de modele, 6,3 milioane unitati pe an - vor fi construite in jurul platformei MQB.

Niciunul din rivalii VW nu dispune de o asemenea diversitate de branduri, o tehnologie avansata, o flexibilitate geografica sau de banii necesari unui proiect grandios.

Toyota, actualul lider in privinta vanzarilor globale de autoturisme, este extrem de ingrijorat de evolutia fulgeratoare a VW.

"Am ramas in urma", spune un director de la Toyota, care nu a dorit sa isi faca public numele. "Nu am inceput sa realizam schimbarile structurale pe care le face VW".

Flexibilitatea sistemului MQB va permite VW-ului sa creeze anumite masini pentru anumite piete auto. MQB nu este insa singura arma din garajul lui Hackenberg.

Modelele mai mari Audi, VW si Porsche, cu motoare longitudinale, montate in configuratia nord-sud - vor utiliza aceleasi componente (MLB), prezente deja pe un numar mare de masini Audi.

Multe din masinile de lux si de performanta ale grupului vor beneficia de un al treilea set de componente, MSB, destinat bolizilor cu tractiune spate si integrala, precum Porsche 911, Bentley Continental si Lamborghini Gallardo.

Calitati si slabiciuni

Kiturile modulare reprezinta un adevarat arsenal pentru VW. Veniturile grupului vor ajunge in 2013 la 275 miliarde dolari (estimari Bernstein Research).

Dar volumele uriase derivate din platforma MQB ar putea expune grupul la rechemari insemnate de masini (asa cum a patit Toyota). Daca o singura componenta va ceda, situatia va fi foarte grava, pentru VW.

Totodata, expunerea excesiva la o singura piata auto, precum cea din China, contrazice filozofia de extindere a VW.

Pentru a-si asigura echilibrul, VW a investit in operatiunile subrede din America de Nord - investind acolo 4 miliarde dolari; vanzarile in SUA ar putea fi dublate la 1,3 milioane unitati, pana in 2018.

Chiar si asa, VW va ramane modest, pe langa gigantii GM si Ford din SUA, care vand anual 5 milioane de unitati.

VW sustine crestere companiei prin includerea unei noi fabrici Audi in Mexic, extinderea VW in Puebla si intentioneaza sa extinda activitatile la fabrica Chattanooga din Tennessee.

Ultimele NOUTATI

Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Companii

Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea

today08 Mai. 2025
Oficial! Se dau salarii compensatorii pentru acesti angajati din Romania
Ultimele stiri economice

Oficial! Se dau salarii compensatorii pentru acesti angajati din Romania

today08 Mai. 2025
Cum se explica faptul ca diaspora a votat masiv cu suveranistii?
Analize

Cum se explica faptul ca diaspora a votat masiv cu suveranistii?

today08 Mai. 2025
Fondatorul 5 to go readuce la viata un brand legendar din comunism: surpriza care va rescrie istoria
Companii

Fondatorul 5 to go readuce la viata un brand legendar din comunism: surpriza care va rescrie istoria

today08 Mai. 2025
Greu de crezut? Un scaun de birou ergonomic poate face un angajat mai productiv!
Business

Greu de crezut? Un scaun de birou ergonomic poate face un angajat mai productiv!

today07 Mai. 2025
Taxe de autostrada in Ungaria explicate simplu – ce trebuie sa platesti si de ce
Noutati auto 2025 - stiri din domeniul auto

Taxe de autostrada in Ungaria explicate simplu – ce trebuie sa platesti si de ce

today07 Mai. 2025
Sa nu uitam promisiunile lui George Simion!
Analize

Sa nu uitam promisiunile lui George Simion!

today07 Mai. 2025
ANAF sprijina cabinetele medicale individuale si PFI-urile cu un nou program de conformare fiscala
Economie

ANAF sprijina cabinetele medicale individuale si PFI-urile cu un nou program de conformare fiscala

today07 Mai. 2025
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x