Criza provocata de pandemia de coronavirus care a lovit intreaga lume in acest an a afectat semnificativ si domeniul auto, cifrele de vanzari de pe aceasta piata inregistrand scaderi majore in prima jumatate de an la nivel global. Lucrurile nu stau mai bine din acest punct de vedere nici in Romania, piata auto din tara noastra fiind puternic afectata de restrictiile impuse de autoritati in vederea limitarii raspandirii epidemiei de coronavirus. Luna septembrie a adus pentru piata auto din Romania o cifra de vanzari de aproape 11.000 de unitati, in crestere puternica fata de aceeasi luna a anului trecut.
Cresterea raportata la luna septembrie a anului 2019 nu trebuie sa ne pacaleasca insa, aceasta luna reprezentand un caz special din punct de vedere al vanzarilor, la acea vreme fiind raportate numai 6.000 de unitati vandute. Vanzarile din luna septembrie din acest an sunt, spre exemplu, mai mici decat vanzarile din luna iulie, atunci cand romanii achizitionau aproape 13.000 de unitati, in scadere cu 44% in raport cu aceeasi luna iulie a anului 2019. De asemenea, in august, romanii au cumparat putin peste 11.000 de unitati, in scadere cu 52% insa fata de luna similara a anului precedent.
Conform datelor puse la dispozitie de specialistii din cadrul Asociatiei Constructorilor de Automobile din Romania si Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, dupa primele noua luni ale anului, pe piata auto din tara noastra au fost raportate peste 84.500 de unitati vandute. In comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent, cifra de vanzari din 2020 a scazut puternic, cu aproape 32 de procente. Chiar daca cifrele de vanzari din ultimele trei luni ale anului vor creste, anul 2020 va ramane unul destul de slab pentru piata auto romaneasca.
Asa cum era de asteptat, producatorul auto de la Mioveni ramane in topul preferintelor soferilor romani si in acest an de criza, dupa primele noua luni ale anului fiind vandute aproximativ 26.000 de unitati Dacia. Chiar si asa insa, cifrele de vanzari ale celor de la Dacia sunt mult mai slabe decat cele inregistrate in 2019, vanzarile de acum scazand cu aproximativ 30 de procente.
Pe locul secund in topul brand-urilor auto preferate de soferii romani se afla Skoda, constructorului cu sediul in Mlada Boleslav trimitand in Romania peste 6.600 de autoturisme in primele noua luni ale acestui an. Ultima treapta a podiumului este ocupata in cele din urma de cei de la Volkswagen, in tara noastra fiind inmatriculate 6.585 de unitati ale producatorului german. Francezii de la Renault au reusit, de asemenea, sa treaca de pragul de 6.500 de unitati vandute in Romania in primele noua luni ale anului. Ultima clasata din Top 5 este Hyundai, producatorul nipon raportand putin peste 5.100 de unitati inmatriculate in tara noastra in acest an.
Chiar si in conditiile unui an de criza, in care prioritatile in materie de cheltuire a banilor s-au schimbat semnificativ, soferii romani s-au dovedit a fi extrem de interesati de achizitionarea unui automobil la mana a doua. Conform datelor Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, romanii au inmatriculat in luna septembrie un numar de 54.509 de unitati second-hand, in crestere cu peste 52 de procente fata de aceeasi perioada a anului precedent. Dupa primele noua luni ale anului, in tara noastra au fost inmatriculate aproape 296.000 de unitati second-hand, in scadere totusi cu 10% in raport cu aceeasi perioada a anului 2019.
Ultimele NOUTATI
Motive mai putin evidente pentru care instanta de judecata poate anula o concediere disciplinara
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Falsul in declaratii: Ce spune legea si cum te poate afecta
Ghidul alegatorului din strainatate pentru Alegerile Prezidentiale 2025
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Te-ar putea interesa si