Piata auto din Romania a fost afectata semnificativ de criza provocata de pandemia de coronavirus care a lovit tara noastra in aceasta primavara, datele furnizate de APIA la inceputul acestei saptamani stand drept dovada in acest sens. Conform analizei realizate de Asociatia Producatorilor si Importatorilor Auto din Romania, piata auto din tara noastra a inregistrat un declin de peste 34% dupa primele sapte luni ale anului, in comparatie cu perioada similara a anului precedent. Lunile urmatoare vor aduce o oarecare revenire a pietei auto interne, insa, cel mai probabil, rezultatele finale pe 2020 nu vor arata foarte bine.
Daca ne aruncam o privire asupra analizei sectoriale realizate de cei de la APIA, care include atat autoturismele, cat si autovehiculele comerciale, vom vedea ca Dacia a vandut cele mai multe modele in primele sapte luni ale acestui an, raportand o cifra de vanzari de 20.252 de unitati. La mare distanta se regasesc germanii de la Volkswagen, acestia raportand o cifra de vanzari de 5.779 de unitati. Pe ultima treapta a podiumului ii regasim pe cei de la Renault, constructorul francez indicand o cifra de vanzari de 5.667 de unitati. Pe urmatoarele trei locuri ale clasamentului regasim Skoda (5.000 de unitati vandute), Ford (4.905 unitati), respectiv Hyundai (4.064 de unitati).
Mergem mai departe si vorbim exclusiv despre categoria autoturismelor, piata auto din tara noastra raportand un declin de 34.2% in raport cu aceeasi perioada a anului precedent. Si in acest caz vorbim tot despre cei de la Dacia pe primul loc, producatorul de la Mioveni raportand o cifra de vanzari de 18.950 de unitati, in scadere cu 33.8% fata de aceeasi luna a anului anterior. Totodata, cota de piata a constructorului roman la un nivel de 30.7%, ceea ce nu este deloc rau in conditiile actuale.
Pe locul secund in regasim pe cehii de la Skoda, producatorul cu sediul la Mlada Boleslav raportand o cifra de vanzari de 5.000 de unitati, in scadere cu 34.6% fata de aceeasi perioada a anului 2019. Pe ultima treapta a podiumului se claseaza Volkswagen producatorul german inregistrand o cifra de vanzari de 4.880 de unitati in primele sapte luni ale anului, in scadere cu 24.5% fata de 2019. Top 5 este completat de francezii de la Renault, cu o cifra de vanzari de 4.678 de unitati (in scadere cu 44.3% fata de 2019), respectiv Hyundai, cu o cifra de vanzari de 4.064 de unitati (in scadere usoara de 8.9% fata de 2019).
Daca vrem sa vorbim insa despre modele, trebuie sa spunem ca cel mai inmatriculat model in primele sapte luni ale anului a fost Dacia Logan, model vandut in 8.353 de unitati in aceasta perioada, cu 46.6% mai putin in raport cu anul anterior. Dacia Duster ocupa locul secund in acest top, fiind vandut in 4.731 de unitati. In cele din urma, Dacia Sandero este al treilea cel mai bine vandut model pe piata auto din Romania in primele sapte luni ale acestui an, cu 4.576 de unitati. Top 5 al celor mai bine vandute modele este completat de Renault Clio, respectiv Skoda Octavia.
Statisticile ne mai arata ca soferii romani prefera in continuare masinile echipate cu unitati de motorizare pe benzina, acestea avand o pondere de 65.6% din totalul masinilor vandute in primele sapte luni ale anului. Masinile electrice si hibride se bucura de un succes din ce in ce mai mare si in Romania, 3.6% din masinile vandute in primele sapte luni anului facand parte din acest segment al pietei auto mondiale.
Ultimele NOUTATI
Se amana unele amenzi pentru RO e-Transport, pana la finalul anului - vezi lista amenzilor de care scapa transportatorii
Patronii romani fac afaceri dupa ureche. Doar 2 din 10 antreprenori romani au cultura antreprenoriala solida!
Studiu: Utilizarea AI la locul de munca creeaza riscuri complexe pentru organizatii
Plus Auto Marketplace redefineste increderea in achizitiile auto: selectie riguroasa, atat pentru masinile noi, cat si pentru cele rulate
Marturii din mijlocul penei de curent din Peninsula Iberica. Cum am trecut prin BLACKOUT
Partenerii nostri
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Efectuarea orelor suplimentare - procedura si explicatiile specialistilor
Munca in folosul comunitatii, prestata de catre un salariat. Cum va fi figura in pontaj?
e-Transport: Amenzile pentru lipsa monitorizarii GPS au fost amanate pana la 31 decembrie 2025
Digitalizarea in HoReCa: de la hartii la softuri inteligente
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Organizarea eficienta a documentelor in mediul juridic modern
Te-ar putea interesa si