In Codul Rutier nu este specificata nicio regula care nu ar permite utilizarea carligului de remorcare in afara tractarii unui alt vehicul, insa interpretari pot aparea atunci cand vine vorba de obstructionarea numarului de inmatriculare. Articolul 148 din Cod mentioneaza faptul ca:
Se interzice conducatorului de autovehicul sau de tramvai:
12. sa aiba aplicate folii sau tratamente chimice pe dispozitivele de iluminare ori semnalizare luminoasa, care diminueaza eficacitatea acestora, precum si pe placutele cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare, care impiedica citirea numarului de inmatriculare sau de inregistrare.
Ordonanta de Urgenta 99/2002 mai spune vine si completeaza cu:
16. conducerea unui vehicul ale carui placute cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare sunt deteriorate, murdare ori acoperite cu gheata sau zapada de natura a impiedica identificarea numarului de inmatriculare sau de inregistrare;
17. conducerea unui vehicul pe ale carui placute cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare sunt aplicate folii sau alte dispozitive care nu permit citirea numarului de inmatriculare ori placutele nu corespund standardelor in vigoare.
Asadar, daca folosesti un carlig de remorcare ce acopera o parte din numarul de inmatriculare, iti recomandam sa nu circuli cu acest accesoriu decat daca tragi dupa tine o remorca sau o rulota, ca sa nu risti o amenda serioasa.
Ne intoarcem putin la Articolul 148 din Codul Rutier, care precizeaza, la punctul 6, ca nu este permis transportul „in si pe autoturism obiecte a caror lungime sau latime depaseste, impreuna cu incarcatura, dimensiunile acestuia”.
Registrul Auto Roman mentioneaza faptul ca „un accesoriu precum carligul de remorcare trebuie sa fie omologat de catre RAR pentru a fi instalat” si ca „un fier/otel care are forma de carlig de remorcare, care nu este omologat de catre RAR, reprezinta o incarcatura”, asadar nu are voie sa depaseasca lungimea autoturismului tau. Cu alte cuvinte, comandarea unui carlig pentru Dacia, Audi, Mercedes, Volkswagen sau orice alta marca de masina conduci trebuie facuta doar de la surse care iti pot garanta faptul ca accesoriile auto sunt omologate RAR si EU, asa cum este cazul site-ului AutoGedal.ro. Tot de la ei mai poti comanda si scuturi de motor auto sau suporturi pentru biciclete ori cutii de portbagaj care se prind tot pe carligul de remorcare.
Asadar, poti comanda un carlig de remorcare in Cluj, Iasi, Bucuresti sau oriunde in tara si il poti folosi fara griji atata timp cat acest accesoriu nu obstructioneaza in niciun fel vizibilitatea numarului de inmatriculare si primesti garantia vanzatorului ca este omologat RAR. Poti verifica veridicitatea omologarii prin simpla observare a unor stantari specifice prezente pe fiecare carlig in parte cu insemnul EU sau EEA, plus alte cateva detalii tehnice, precum sarcina maxima de remorcare admisa.
Ultimele NOUTATI
Majoritatea tarilor UE critica reforma propusa de presedinta CE. Miza: 400 de miliarde de euro! Ce presupune revizuirea finantarii regionale
7 din 10 tineri folosesc TikTok, dar doar 3 din 10 au cont pe LinkedIn – tinerii romani prefera distractia online in locul retelelor profesionale
Ce se intampla cu TVA pentru HoReCa la 1 octombrie. Vicepremierul Barna impune o conditie pentru TVA de 11%
Analiza Pwc. Rezolvam pe moment criza bugetara, dar iesim din cercul vicios al cheltuielilor marite care atrag cresteri de taxe?
Revolutie in sanatate: Guvernul vrea mai multi contribuabili si taie scutirile la CASS. Cine nu va mai fi asigurat?
Secretul din spatele podelelor care rezista 25 de ani fara sa se deterioreze
Partenerii nostri
Declaratia 216: Cine are obligatia si pana cand se depune in 2025
TOP 3 prioritati pentru contabili in luna iulie 2025 [INFOGRAFIC]
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Ce se intampla cu TVA pentru HoReCa la 1 octombrie. Vicepremierul Barna impune o conditie pentru TVA de 11%
Analiza Pwc. Rezolvam pe moment criza bugetara, dar iesim din cercul vicios al cheltuielilor marite care atrag cresteri de taxe?