Romanii sunt cei mai interesati est-europeni sa cumpere masini electrice
masini electrice romaniaautomobile electricestatii incarcare romania
Romanii sunt printre cei mai deschisi europeni la ideea de a achizitiona autovehicule electrice, releva un studiu realizat de E.ON si Kantar EMNID.
Conform sondajului, 36% dintre cei care sunt in cautarea unei masini noi, intentionau sa cumpere una electrica. Cu acelasi procent se lauda si italienii, insa intr-un context total diferit.
La fel ca majoritatea est-europenilor, romanii sunt destul de sceptici cand sunt intrebati despre cum vad potentiala suprematie a vehiculelor electrice pe sosele.
Astfel, 22% dintre cei chestionati spun ca este exclus ca tara noastra sa ajunga vreodata la performanta de a avea un parc auto format in majoritate din vehicule electrice. Alti 25% previzioneaza ca vehiculele electrice ar putea depasi numarul vehiculelor cu motor conventional abia peste 20 de ani.
De fapt, in Europa de Est, sunt cele mai negative proiectii privind viitoarea "era a mobilitatii". De exemplu, doar 15% dintre cehi considera ca masina electrica ar putea deveni "regina soselelor", in urmatorii 10 ani.
Cei mai sceptici se declara ungurii, cu doar 14% dintre respondenti, convinsi fiind ca schimbarea se va face in cel mult un deceniu.
In Romania, unul dintre principalele motive descurajante pentru cei care nu s-au lasat convinsi inca sa investeasca in masini electrice ar fi numarul scazut de statii de incarcare. La polul opus, fani inraiti ai industriei auto si mari iubitori de nou in domeniu, cand vine vorba de masini electrice, germanii se dezmint.
Desi nu se pot plange de lipsa statiilor de incarcare, majoritatea dau vina ba pe pret, ba pe autonomia redusa asigurata de baterie.
Prin urmare, Germania se poate lauda cu cel mai mare numar de sceptici cu privire la "noua era a mobilitatii". O treime dintre germani nu cred ca vehiculele electrice le vor surclasa vreodata numeric pe cele care consuma benzina sau diesel.
Desi, in ultimii ani, in Germania, s-au facut progrese uimitoare, atat la capitolul infrastructura, cat si referitoare la varietatea de modele de masini electrice si la pretul de vanzare al acestora, doar 16% dintre cei interesati sa cumpere o noua masina, vor achizitiona un autoturism electric.
Potrivit E.ON, exista studii care sustin ca, in zonele Terrei cu mai multe zile insorite pe an, oamenii sunt mai optimisti.
In cazul mobilitatii electrice, teoria se confirma. Astfel, 43% dintre turci s-au declarat convinsi ca masinile electrice vor ajunge sa domine soselele in maximum 10 ani. Italienii vad si ei partea plina a paharului, 37% subscriind la parerea celor din Turcia.
Rezultatele fac parte din studiul Traind in Europa, realizat, in prima luna a acestui an, in cadrul caruia E.ON si Kantar EMNID au chestionat circa 10.000 de persoane din Danemarca, Franta, Germania, Italia, Marea Britanie, Republica Ceha, Romania, Suedia, Turcia si Ungaria.