S-au schimbat regulile pentru soferii romani: ce faci acum, dupa ce esti amendat
eliminare proces verbaldebirocratizareplata amenzi circulatie
Statul roman continua eforturile de debirocratizare si de scutire a cetatenilor de a plimba diverse hartii pe la institutiile publice. In curand, vom scapa de trimiterea procesului verbal la Politie, in cazul in care am fost amendati.
Presedintele
Klaus Iohannis a promulgat, ieri, modificarea si completarea Legii nr. 203/2018 privind masuri de eficientizare a achitarii amenzilor contraventionale, care prevede, printre altele, ca procesul verbal privind plata acestora sa nu mai fie trimis la Politie.
Actul normativ promulgat prevede ca elementele minime obligatorii de structura si de format ale procesului-verbal de contraventie prevazut la alineatul (1) se stabilesc prin normele de aplicare ale prezentei legi.
Legea stipuleaza ca, prin derogare de la dispozitiile art. 20 alin.(1) din OUG nr. 2/2001, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, pe perioada aplicarii sistemului pilot, daca agentul constatator constata in acelasi timp mai multe contraventii savarsite de aceeasi persoana, pentru amenzile prevazute la alin. (1), incheie un proces-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii distinct de celelalte, avand seria de evidenta unica prevazuta la art. 2 lit. B).
Si primariile scapa de o corvoada
Luna trecuta, in cadrul dezbaterilor din Camera Deputatilor, care a fost for decizional pentru acest act normativ, deputatul UDMR Benedek Zacharie a dat vesti bune in ce priveste eliminarea birocratiei.
Benedek Zacharie, initiatorul legii, a spus ca persoana amendata nu va mai trebui sa trimita procesul verbal la Politie pentru a demonstra ca si-a platit amenda care va merge intr-un cont unic, iar primariile nu vor mai fi grevate de plata amenzilor.
Recent, a intrat in vigoare o alta prevedere legala potrivit careia, soferii si motociclistii care au masini sau motociclete cu evacuare zgomotoasa sunt amendati in conformitate cu articolul 100, aliniatul 1, punctul 7 din OUG 195/2002.
In OUG, se mentioneaza particularitatile aferente conducerii unui autovehicul care, in mers sau stationare, polueaza fonic sau emana noxe peste limita legala admisa. Potrivit Agentiei de Mediu, limita este de 45-55 de decibeli.
Cei care conduc autovehicule care fac zgomot exagerat in trafic pot fi sanctionati cu 4-5 puncte de amenda, adica 580-725 de lei.
Daca agentii de circulatie constata ca este imposibila reducerea zgomotului, pot opri certificatul de inmatriculare al vehiculului care incalca legislatia si numerele de inmatriculare.
In acest caz, recuperarea talonului se poate face doar in urma efectuarii ITP la o filiala a Registrului Auto Roman.