Acumulatorul auto are aceleasi functii pe care le are inima in corpul uman. E lesne de inteles ca fara a avea o baterie functionala nu vei putea porni motorul, deci nu te vei putea deplasa cu masina. Acest aspect devine frustrant mai ales in sezonul rece, cand bateriile auto se descarca cel mai des, mai ales din cauza temperaturilor prea mici. Iata care sunt acestea!
Daca ti se pare ca bateria auto nu mai face fata consumatorilor de energie din interiorul masinii, ar fi bine, inainte sa dai vina pe conditiile meteo, sa verifici anul de fabricatie al acumulatorului, dar si cel in care l-ai montat pentru prima data pe masina. Daca au trecut de atunci 4-5 ani, bateria este deja invechita, deci nu mai are mult timp pana cand sa te lase in pana de curent. Sunt foarte importante mai multe criterii care ar putea scurta durata de viata a bateriei de pe masina ta, cum ar fi mediul, temperaturile, ciclul de porniri sau durata pe care o petreci la volan. Daca acumulatorul are peste 4 ani si se apropie iarna, ar fi bine sa te astepti la cheltuiala cu o noua baterie.
Daca ai fost plecat pentru o perioada din oras sau din tara ori pur si simplu nu te-ai folosit de masina, iar aceasta nu mai porneste la prima cheie este din cauza ca anumiti consumatori necesita curent chiar si atunci cand masina functioneaza, cum ar fi alarma sau camera de bord. Daca a trecut mult timp de ultima data cand ai pornit motorul, asteapta-te la o surpriza neplacuta, si anume ca masina sa nu porneasca. Cu cat o vei folosi mai des, cu atat acumulatorul va avea timp sa se reincarce, deci te vei bucura de functionalitatea lui pentru un timp indelungat. Daca nu ai o reala nevoie de ea, macar porneste masina cel putin o data la doua saptamani.
Principalul motiv pentru care bateria masinii te lasa este acela ca o folosesti doar pe distante scurte. Reactiile chimice care au loc in interiorul bateriei o vor degrada, cu cat starea descarcarii e mai mare. Bornele acumulatorului se vor coroda, asadar curentul nu va mai putea trece si bateria nu se va putea reincarca in timpul mersului. O curatare regulata cu o bucata de glaspapir sau cu o perie de sarma ar fi recomandata, daca vrei sa prelungesti durata de viata a bateriei tale.
Evita sa folosesti prea multi consumatori de curent in timpul mersului, daca nu ai in plan sa achizitionezi prea curand un acumulator auto nou. Iar ca masura de precautie, tine mereu in portbagaj un set de cabluri de curent, pentru situatiile in care va trebui sa ceri ajutorul unui alt sofer, in cazul in care tu ramai in pana de curent.
Ultimele NOUTATI
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Oferte last minute vs. rezervari in avans la bilete de avion - avantaje si dezavantaje
Cu doar 27.000 de euro venituri pe familie in Romania, depasim Cehia si Ungaria la puterea de cumparare
Partenerii nostri
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Ce se intampla daca depasesti 90 zile concediu medical. Drepturi si obligatii
Chitanta neinregistrata in anul 2024: Cum se remediaza situatia
Renuntarea la dividende in favoarea celorlalti asociati: Care este solutia legala sigura si corecta?
Monografii Contabile 2025: Modele grupate pe domenii, gata de folosit
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii