Numarul accidentelor rutiere in Romania provoaca tot mai multa ingrijorare, pe masura ce cifrele anuale arata o tendinta ascendenta in acest sens. In acest context, tara noastra a castigat trista notorietate ca avand unele dintre cele mai periculoase si neprietenoase drumuri din Europa. Aceasta situatie alarmanta aduce cu sine o nevoie acuta de schimbare, iar reevaluarea Codului Rutier devine un pas esential in abordarea acestei crize.
In timp ce traficul rutier creste si infrastructura ramane in mare parte invechita si necorespunzatoare pentru cerintele actuale, numarul accidentelor rutiere a crescut semnificativ, avand consecinte tragice asupra vietilor oamenilor si economiei. Schimbarea Codului Rutier este un subiect dezbatut intens, deoarece multi considera ca legislatia actuala nu reuseste sa descurajeze suficient de eficient comportamentul riscant al soferilor.
Necesitatea pedepselor mai aspre pentru cei care incalca regulile de circulatie devine tot mai evidenta. Acest lucru ar putea avea un dublu impact: pe de o parte, ar putea descuraja comportamentul neglijent sau periculos in trafic, iar pe de alta parte, ar putea contribui la educarea soferilor cu privire la responsabilitatea pe care o au in a mentine siguranta rutiera. Oamenii din intreaga tara cer adesea masuri mai ferme impotriva celor care conduc sub influenta alcoolului sau a altor substante interzise sau care depasesc viteza legala, pentru a reduce riscul de accidente mortale.
Schimbarea Codului Rutier nu este doar despre pedepse mai aspre, ci si despre implementarea unor reguli mai clare si mai bine definite. O mai mare supraveghere a drumurilor si sanctiuni aplicate cu consecventa ar putea contribui semnificativ la reducerea accidentelor rutiere si a pierderilor umane si materiale asociate acestora. Mai mult, investitiile in infrastructura rutiera moderna si in educatia rutiera pot ajuta la crearea unui mediu de circulatie mai sigur si mai eficient.
Senatorul Robert Cazanciuc a adus in discutie recent o initiativa legislativa care propune modificarea Codului Rutier. Potrivit acesteia, soferii care fac accident din care rezulta decesul unor persoane nu vor mai putea redobandi permisul de conducere pentru o perioada de 5 ani, interval de 10 ori mai mare fata de textul legii in vigoare. Proiectul a fost deja adoptat in Senat in aceasta primavara, aflandu-se acum in dezbatere la Camera Deputatilor.
„5 ani fara permis auto. De 10 ori mai mare perioada, fata de textul in vigoare, in care soferii care ucid pe sosele nu pot redobandi permisul de conducere, dupa implinirea pedepsei la care sunt condamnati. Este propunerea mea de modificare a Codului Rutier, adoptata de Senat in martie (Legea de aprobare a OUG 11/2023) si aflata la dezbatere finala in Camera Deputatilor”, a transmis senatorul social-democrat printr-o postare pe Facebook.
“Nu intentionez restrangerea unor drepturi, ci reducerea numarului de morti pe drumurile publice. Si nu pentru a da bine intr-o statistica si asa neagra a Europei, in care Romania isi mentine, al saselea an la rand, locul 1 la numarul de decese in accidentele rutiere. Si nici pentru ca opinia publica este indignata de tragediile ce se petrec pe sosele”, a mai tinut sa precizeze politicianul.
Sursa foto: pixabay.com
Ultimele NOUTATI
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Oficial! Se dau salarii compensatorii pentru acesti angajati din Romania
Fondatorul 5 to go readuce la viata un brand legendar din comunism: surpriza care va rescrie istoria
Greu de crezut? Un scaun de birou ergonomic poate face un angajat mai productiv!
Partenerii nostri
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Accesul in REGES ONLINE pentru angajatori. Aspecte esentiale, explicate pas cu pas
Obligatii fiscale pentru medici: Ghid ANAF privind impozitul pe venit si contributiile sociale
PatrimVen: Ce este, cum functioneaza si cine are acces la datele tale
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea
Te-ar putea interesa si