In ciuda scandalurilor in care au fost implicati de-a lungul ultimilor ani, germanii de la Volkswagen dovedesc ca popularitatea lor printre soferi a ramas in continuare la un nivel inalt. Nemtii au raportat inca din prima parte a lunii ianuarie cifra totala de unitati vandute pe parcursul anului precedent. Cifrele arata ca Volkswagen se poate lauda cu nu mai putin de 10.834.000 de unitati vandute.
Cifra de vanzare a producatorului german este in crestere usoara in comparatie cu anul 2017, de doar 0.9%. Insa aceasta crestere este importanta in contextul in care anul recent incheiat s-a dovedit a fi cu probleme la capitolul vanzarilor, cauzate de introducerea noilor standarde de emisii WLTP.
La mai bine de doua saptamani de la raportarea facuta de cei de la Volkswagen, oficialii Aliantei Renault - Nissan - Mitsubishi ies in fata si anunta ca sunt castigatorii anului 2018 din punct de vedere al cifrelor de vanzare. Alianta franco-nipona a inregistrat nu mai putin de 10.756.875 de unitati vandute pe parcursul intregului an 2018. Cresterea inregistrate de Alianta Renault - Nissan este de 1.4 procente. Asa cum se poate observa, daca ne luam doar dupa aceste cifre prezentate pana acum, diferenta dintre Renault - Nissan si Volkswagen este de 77.125 de unitati, in favoarea germanilor.
Alianta Renault - Nissan reclama faptul ca germanii de la Volkswagen includ in cifra totala anuala de vanzari si vanzarile inregistrate de Man si Scania, cele doua branduri de camioane de sub tutela Volkswagen. In 2018, Man a raportat vanzari de 136.500 de unitati, in timp ce cei de la Scania s-au laudat cu o cifra totala de 96.500 de unitati vandute. In aceste conditii, Grupul VAG, care apartine de Volkswagen, a vandut in 2018 233.000 de camioane. Bineinteles, in cazul in care aceste camioane ar fi scazute din cifra totala a Grupului, Alianta Renault - Nissan ar ajunge pe prima pozitie a clasamentului de final de an. De altfel, cei de la Alianta Renault - Nissan se declara lideri globali ai industriei auto la vanzarile de masini pentru pasageri si vehicule comerciale usoare.
Este interesant de stiut ca atat Renault, cat si Mitsubishi au avut in trecut propriile branduri de camioane. In 2001, Renault a vandut divizia de camioane si vehicule militare Renault Trucks catre suedezii de la Volvo. In acelasi timp, cei de la Mitsubishi detin la ora actuala doar 11% dintre actiunile diviziei de camioane Mitsubishi Fuso Truck and Bus Corporation. In 2005, cei de la Mitsubishi au cedat 89% dintre actiunile companiei catre germanii de la Daimler.
In cele din urma, pe ultima treapta a podiumului ii regasim pe cei de la Toyota, acestia inregistrand o cifra de vanzari de 10.594.000 de unitati. Si Toyota a inregistrat o crestere a vanzarilor fata de 2017, de doua procente. Toyota a procedat la fel ca si germanii de la Volkswagen, incluzand in cifra totala de vanzari si rezultatele obtinute de cei de la Hino Motors, unul dintre cei mai mari producatori de camioane din Asia, care face parte din Toyota Motor Corporation.
Ultimele NOUTATI
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Oferte last minute vs. rezervari in avans la bilete de avion - avantaje si dezavantaje
Cu doar 27.000 de euro venituri pe familie in Romania, depasim Cehia si Ungaria la puterea de cumparare
Cum se va calcula noul impozit pe proprietate - de la 1 ianuarie 2026 se schimba regulile si pentru apartamente, dar si pentru case
Partenerii nostri
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Ce se intampla daca depasesti 90 zile concediu medical. Drepturi si obligatii
Chitanta neinregistrata in anul 2024: Cum se remediaza situatia
Renuntarea la dividende in favoarea celorlalti asociati: Care este solutia legala sigura si corecta?
Monografii Contabile 2025: Modele grupate pe domenii, gata de folosit