Analistii economici vorbesc din ce in ce mai des despre posibilitatea ca o noua criza economica de proportii sa loveasca intreaga lume in anii urmatori. Traversam deja o perioada destul de delicata din punct de vedere economic, criza provocata de pandemia de coronavirus si razboiul inceput de Rusia in Ucraina spunandu-si cuvantul si in ceea ce priveste finantele.
Tinand cont de tot acest context economic dificil, ce facem in criza financiara? Uite cateva sfaturi de care ar fi bine sa tii cont pentru a te pregati asa cum se cuvine de un posibil colaps economic!
Nu iti vei putea tine niciodata finantele sub control daca nu stii exact cati bani incasezi si de cati ai nevoie in fiecare luna pentru a iti asigura traiul de zi cu zi. Incepe, asadar, prin a iti face un buget personal pentru a stii exact cum stai din punct de vedere financiar. S-ar putea sa ajungi la concluzia ca ai cheltuieli mai mari decat incasarile, ceea ce inseamna ca trebuie sa faci niste schimbari.
Fie ca vorbim despre simple conturi bancare sau conturi de economii sau despre depozite la termen sau alte investitii pe termen scurt de tipul titlurilor de stat, important este sa iti pastrezi economiile in lichiditati pe timpul unei crize economice. Spre deosebire de actiuni, ETF-uri, crypto sau alte investitii asemanatoare, valoarea conturilor in numerar nu fluctueaza in functie de evolutia pietei.
Nu mai amana plata facturilor, nu te va ajuta la nimic in timpul unei situatii de criza, ba chiar din contra. In timp, vei ajunge in situatia ca la sumele deja existente sa se adauge altele, in cele din urma ajungand sa fii obligat sa platesti o suma foarte mare pe care cel mai probabil nu o vei avea. In cazul in care cheltuielile sunt prea mari, fa o analiza si vezi care sunt serviciile la care poti renunta pentru a iti minimiza cheltuielile.
Stim, nu este foarte usor de pus in practica, insa incearca macar sa scapi de cardurile de cumparaturi pe care le ai sau de creditele mai mici care se afla inca in derulare. Traim vremuri dificile, asa ca nu se stie niciodata ce situatii neprevazute pot aparea. Iti poti pierde locul de munca, te poti imbolnavi, situatii in care iti va fi foarte greu sa iti mai platesti datoriile catre banci!
Asa cum spuneam si in randurile anterioare, ne aflam intr-o perioada delicata din punct de vedere financiar, asa ca incearca sa fii precaut atunci cand vine vorba despre finante. Renunta la cheltuielile care nu sunt cu adevarat necesare si incearca sa economisesti mai mult.
Ultimele NOUTATI
Publicitatea din Romania, aproape de 850 milioane euro in 2025. Digitalul castiga teren
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Oferte last minute vs. rezervari in avans la bilete de avion - avantaje si dezavantaje
Partenerii nostri
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Ce se intampla daca depasesti 90 zile concediu medical. Drepturi si obligatii
Inventarierea elementelor de trezorerie: Concepte, etape si exemple practice
Chitanta neinregistrata in anul 2024: Cum se remediaza situatia
Renuntarea la dividende in favoarea celorlalti asociati: Care este solutia legala sigura si corecta?
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii