Cum sa te ruinezi financiar
Abunda internetul de sfaturi despre cum sa devii un om prosper si cum sa-ti inmultesti agoniseala, insa in putine cazuri suntem informati, concret, despre cum putem sa ajungem faliti.
Iata, asadar, care sunt greselile financiare care te pot ingropa si-ti pot anihila orice sansa de dezvoltare, atat timp cat nu renunti la ele si perseverezi in astfel de comportamente:
1. Cumperi lucruri pe care nu ti le permiti
Carduri de credit, imprumuturi de la banci, IFN-uri, prieteni si rude, ca sa faci achizitii costisitoare, cum ar fi o masina noua, apartura electronica de ultima generatie, renovarea locuintei sau haine de marca. Iti pare cunoscut scenariul? Ei bine, tine minte ca te ingropi financiar atunci cand te imprumuti pentru a cumpara lucruri ce nu-ti aduc plus valoare, ci doar sunt consumatoare de resurse. Altfel ar sta lucrurile sa accesezi finantare din diverse surse pentru a urma niste cursuri de perfectionare profesionala, de exemplu.
2. Nu tii evidenta banilor cheltuiti
Cand sunt, e bine, cand se termina esti surprins si suparat. Cam asa se desfasoara relatia ta cu banii? Ei bine, e gresit. Trebuie sa planifici, sa urmaresti si sa anticipezi ce faci cu banii tai. Trebuie intotdeauna sa stii care sunt categoriile de cheltuieli care iti consuma cele mai multe resurse banesti si sa incerci sa le gestionezi cat mai eficient posibil.
3. Ignorarea planificarii financiare pe termen lung
Fara un plan financiar pe termen lung, este usor sa te pierzi in gestionarea finantelor tale. Planificarea pentru cheltuieli viitoare, economii si investitii poate putea controlul asupra situatiilor tale financiare.
4. Specularea excesiva
A specula pe pietele financiare fara cunostinte adecvate si fara o abordare bazata pe analiza poate duce la pierderi semnificative.
5. Asumarea riscurilor mari fara acoperire
Investitiile in active speculative sau fara o diversificare adecvata si fara a cunoaste concret toate riscurile pot sa te duca intr-o situatie dificil de gestionat. Poti ajunge cu usurinta sa-ti pierzi toate economiile, pariind pe un asa-zis instrument financiar miraculos, care ti promite randamente si profituri nemaivazute, peste noapte. Oferta ideala de acest tip nu prea exista in realitate.
6. Neglijarea asigurarilor
Neachizitionarea asigurarilor potrivite (de sanatate, locuinta, auto etc.) poate duce la costuri mari in cazul unor evenimente neprevazute. Fii cu un pas inaintea evenimentelor nefericite care se pot intampla oricand in viata ta si opteaza pentru polite de asigurare care sa-ti puna la adapost bunurile.
Foto: unsplash.com