De unde putem face economii fara sacrificii: iata cum ti se scurg banii din buzunar, fara sa-ti dai seama
economisireeconomiieducatie financiara
In perioada de criza inflationista, cand tot ce consumam este mai scump, iar salariile noastre raman aproape neschimbate, e important sa obtinem un control cat mai mare asupra bugetului nostru, pentru a ne fi cat mai usor sa travesam aceste momente marcate de scumpiri, ce pun mare presiune pe bugetele fiecarei familii!
Prima miscare pe care trebuie sa o faci nu este sa tai de pe lista anumite bunuri sau servicii de care ai nevoie, ci sa analizezi aspectele de care te-ai putea lipsi cu brio sau care iti consuma periodic bani fara sa-ti ofere ceva in notabil in schimb.
Iata cateva exemple de "scurgeri" de bani care afecteaza cei mai multi dintre oamenii obisnuiti:
1. Comisioanele bancare
Operatiune bancare sunt la ordinea zilei, facand parte din viata celor mai multi dintre noi, indiferent ca suntem salariati, antreprenori, freelanceri sau pensionari. Indiferent de activitatea ta profesionala, efectueze mai multe sau mai putine operatiuni, cum ar fi transferurile, retragerile de numerar etc.
Din nefericire, multe dintre acestea sunt taxate de banci, iar in unele cazuri procentele ajung sa faca o gaura semnificativa in buget, daca le adunam pe o perioada de o luna sau chiar un an.
Verifica ce comisioane bancare iti percepe banca ta si ai putea fi surprins unde ajung cateva zeci sau sute de lei in mod constant!
2. Abonamente inutile
Esti genul de persoana care are setat in contul bancar ca "plata automata" pentru abonamentul la sala de fitness sau la un program online de nutritie, ori la vreo platforma de streaming, dar ajungi sa folosesti serviciile o data la 3 luni? Atunci e cazul sa iti faci un "inventar" al abonamentelor pe care le ai active in acest moment si sa le inchizi pe cele pe care nu le folosesti. Cand te vei hotara cu adevarat sa le folosesti, le vei redeschide cu siguranta cu doar cateva click-uri, nu e nevoie sa platesti lunar pentru ele!
3. Risipa alimentara
Fara indoiala ca ti se intampla sa ti se altereze anumite produse alimentare prin frigider. Le arunci imediat si crezi ca ai rezolvat problema, nu? Ei bine, de fiecare data cand arunci un aliment la cosul de gunoi, arunci de fapt niste bani pe fereastra, fiindca ai platit acel produs, cu siguranta nu ti-a picat din cer, cand erai in piata.
Prin urmare, cumpara doar atat cat se consuma la tine in casa si gandeste-te ca, in cel mai "rau" caz, vei mai face putina miscare pana la magazin sa cumperi cele necesare, daca nu iti va ajunge stocul existent deja.
4. "O tura cu masina"
Daca zilnic obisnuiesti sa te plimbi cu masina prin oras, doar ca sa te relaxezi sau sa vezi ce mai e nou pe strazi, prin cartiere etc, s-ar putea ca pe parcursul unei luni de zile sa consumi un rezervor sau macar jumatate de rezervor. Vorbim despre cateva sute bune de lei pe care le-ai putea folosi in scopuri mai nobile.
De altfel, plimbarea o poti face si pe jos. Cu siguranta te vei bucura mai mult de peisaj si vei face si miscare.
Foto: freepik.com