3 strategii eficiente pentru a vinde un apartament
vanzare apartamentvanzariapartamente
Procesul de vanzare al unui apartament este asemanator unui joc de sah, in care proprietarul isi construieste o tactica de baza pentru a incheia tranzactia intr-un timp cat mai scurt si de a obtine suma dorita pentru imobil. De-a lungul mutarilor sale, vanzatorul intalneste o multime de provocari - pe unele dintre ele le poate rezolva, in timp ce altele nu depind de el.
Spre exemplu, amplasarea apartamentului influenteaza, in primul rand, pretul final pentru vanzare, stabilit de cererea si oferta care exista in zona. Mai mult, cartierul are o pondere importanta, urmat de facilitatile din apropierea sa, locurile de joaca pentru copii, unitatile de invatamant, distanta parcursa catre serviciu si accesul la mijloacele de transport in comun.
Astfel, vanzatorului ii revine sarcina dificila de a atrage cat mai multi potentiali cumparatori, valorificand punctele forte ale casei. Mai departe, vom prezenta cateva strategii utile care pot fi adaptate in functie de orice situatie.
Colaborarea cu un agent imobiliar
Planificarea fiecarui detaliu care tine de vanzarea unei locuinte este, fara indoiala, un proces stresant si complicat din multe puncte de vedere. Implicarea vanzatorului conteaza foarte mult pentru a gasi cat mai repede un cumparator interesat, iar acest lucru inseamna dedicarea timpului personal.
In acest context, alegerea unui agent imobiliar este o alegere inspirata, deoarece se va ocupa de tot ce tine de promovarea si comunicarea cu posibilii clienti. Avantajul clar dat de aceasta colaborare consta in experienta vasta pe care un agent a castigat-o de-a lungul timpului.
Spre exemplu, el cunoaste deja costurile percepute pentru
apartamente de vanzare Bucuresti sau in imprejurimi, cum sa conceapa un anunt cat mai atractiv, pe ce platforme sociale sa publice anuntul de vanzare si cum sa faca un set de poze pentru prezentarea cat mai clara a casei. Totodata, se va ocupa si de organizarea vizionarii apartamentului, oferind consiliere si consultanta clientului in plan legal.
Pregatirea casei pentru vanzare
Indiferent ca este vorba despre un apartament sau o garsoniera, detaliile fac diferenta intre o tranzactie incheiata cu succes si un refuz categoric. In domeniul imobiliar, prima impresie are o pondere majora pentru vanzarea unui imobil, asadar, totul incepe prin curatarea temeinica a spatiului, amenajare si renovarea micilor imperfectiuni.
Cunoscuta sub numele de „home staging”, aceasta tehnica are ca scop pregatirea locuintei, punand in valoare fiecare incapere, iar la final, creeaza un cadru primitor, placut si confortabil. Prin urmare, toate obiectele personale care au o legatura directa cu proprietarul, precum fotografiile de familie, se pun deoparte.
O locuinta amenajata intr-un stil minimalist aduce impresia unor camere mai mari, mai luminoase si mai spatioase. Astfel, se pot pastra cateva obiecte de mobilier necesare (o canapea, o masuta de cafea, un fotoliu), un covor curat, perdele simple si cateva plante decorative.
Atunci cand intra pentru prima data in apartament, un potential cumparator trebuie sa aiba senzatia ca a gasit, in sfarsit, locul ideal pe care il poate numi acasa. O panza goala, asupra careia isi poate imagina viitorul alaturi de cei dragi.
Stabilirea pretului corect
Chiar daca serviciile unei agentii imobiliare acopera stabilirea unui cost mediu pentru apartament, in functie de tranzactiile anterioare realizate in zona respectiva, un vanzator bine informat isi poate face propria cautare. Prin intermediul site-urilor de profil, se pot gasi informatii cu privire la preturile cerute in functie de cartier, tipul locuintei si numarul camerelor.
In acest mod, vanzatorul va evita supraaprecierea casei, o greseala care poate intarzia cu mult timp gasirea unor clienti interesati. Din contra, consultand mai multe resurse online si discutand cu agentul imobiliar, vanzatorul va stabili un pret corect, chiar un pic sub pretul pietei, pentru a crea un mediu de vanzare competitiv.
Vanzarea unui apartament este o experienta inedita, presarata cu multe decizii de luat si provocari de trecut. Cu toate acestea, daca un proprietar isi pregateste cu atentie locuinta, cere parerea unor persoane avizate in domeniu si stabileste un pret corect, poate incheia acest capitol cu succes.
Sursa foto: Shutterstock