Companiile din industria auto, din dorinta de a obtine produse tot mai performante, incep sa apeleze tot mai des la solutii tehnologice pentru a imbunatati fiabilitatea si acuratetea proceselor de productie. Printre acestea, detectarea pieselor metalice joaca un rol foarte important. In continuare, poti afla mai multe despre cele 5 solutii tehnologice prin care se pot detecta partile metalice in procesele robotizate din industria auto, pentru a imbunatati calitatea produselor si a reduce costurile.
1. Senzori smart
Exista mai multe categorii de senzori implicati in detectarea pieselor metalice: senzori de proximitate, senzori inductivi si senzori ai curentilor Foucault (curenti Eddy). Sa aflam mai multe despre fiecare:
2. Sisteme de vizualizare automata
Sistemele de vizualizare automata (vederea masina) devine o componenta indispensabila in industria automotive. Vizualizarea automata se foloseste de algoritmi speciali de procesare a imaginilor pentru a analiza datele (vizuale) si pentru a inspecta, cu precizie si eficienta, componentele metalice. Vederea masina este de doua tipuri:
3. Sisteme de inspectie cu raze X
Razele X pot fi folosite pentru a penetra si a examina structura interna a componentelor metalice ale masinii. Prin trecerea unor raze X prin piese, acest sistem poate detecta defectele interne, inclusiv crapaturi, goluri, porozitati si mici piese metalice care pot compromite integritatea lucrarii.
Intensitatea razelor X care trece prin material poate varia in functie de densitate si de grosimea materialului. Mai apoi, analiza variatiilor de intensitate a radiatiilor X genereaza o imagine 2D sau 3D a partilor interne.
4. Solutii pe baza de laser
Tehnologiile pe baza de laser se folosesc de proprietatile unice ale luminii laser de a oferi o imagine precisa si eficienta, pentru controlul calitatii si optimizarea proceselor. Cei mai folositi sunt senzorii de triangulatie laser.
Acestia transmit unda laser direct spre suprafata studiata, dupa care raza este analizata. Studiul sau ajuta la obtinerea unor informatii legate de unghiul de incidenta, care este corelat cu distanta dintre sursa laser si obiect. Metoda este folosita pentru a verifica grosimea tablei metalice, a evalua adancimea elementelor prelucrate, a stabili daca exista componente metalice ajunse accidental si a asigura acuratetea in pozitionarea unor componente. De asemenea, poate detecta imperfectiuni ale suprafetei metalice, abaterile de la specificatiile de proiectare si eventuale probleme de asamblare.
5. Inteligenta artificiala (IA)
Inteligenta artificiala are aplicatii inclusiv in industria producatoare de masini. Astfel, ea poate fi folosita pentru a clasifica in mod automat orice defect descoperit: crapaturi, zgarieturi sau alte imperfectiuni. De asemenea, permite realizarea controlului calitatii in timp real, pentru a asigura ca fiecare piesa care ajunge la etapa de asamblare este de cea mai buna calitate.
Tehnologiile moderne iti pun la dispozitie solutii ingenioase, precise si eficiente, pentru a detecta diferite parti metalice in procesele robotice din industria auto. Fiecare tehnologie vine cu avantajele sale, astfel ca producatorul poate alege solutia sau solutiile care se adapteaza cel mai bine nevoilor sale. Prin incorporarea inovatiilor tehnologice, vei putea imbunatati semnificativ controlul calitatii, pentru a obtine produse mai performante si mai sigure.
Sursa foto: Shutterstock
Ultimele NOUTATI
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Oferte last minute vs. rezervari in avans la bilete de avion - avantaje si dezavantaje
Cu doar 27.000 de euro venituri pe familie in Romania, depasim Cehia si Ungaria la puterea de cumparare
Partenerii nostri
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Ce se intampla daca depasesti 90 zile concediu medical. Drepturi si obligatii
Chitanta neinregistrata in anul 2024: Cum se remediaza situatia
Renuntarea la dividende in favoarea celorlalti asociati: Care este solutia legala sigura si corecta?
Monografii Contabile 2025: Modele grupate pe domenii, gata de folosit
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii