Acesti miliardari care vin din tarile emergente
miliardaritarile emergenterusiaafrica
Vin din Rusia, din Europa Centrala, din Orientul Mijlociu, din Asia sau din Africa si si-au facut intrarea in clubul inchis al miliardarilor mondiali. Cei mai multi dintre ei (78%) si-au cladit averea, nu au mostenit-o. Dar ei raman mult mai putin bogati decat omologii lor din tarile dezvoltate, conform unui studiu publicat de Societe Generale Private Banking et Forbes Insights.
Primii 20 cei mai bogati rusi (cei mai importanti din tarile emergente, inaintea chiar si a celor din Orientul Mijlociu) au fiecare o avere de 10,1 miliarde de dolari, in medie, in vreme ce primii 20 cei mai bogati americani au mai mult decat dublu (24,3 miliarde de dolari in medie), ca si primii 20 cei mai bogati europeni (20,1 miliarde de dolari).
Multe din marile averi din tarile dezvoltate au fost mostenite, in timp ce 78% din bogatii din tarile emergente sunt doar la prima generatie. In mod paradoxal, subliniaza Forbes Insights, este mai usor in aceste tari sa devii foarte bogat decat sa faci din intreprinderea ta o multinationala de prim rang. Abia 6% din primele 2000 de grupuri cotate mondial apartin unor miliardari veniti din tari emergente, chiar daca acestia reprezinta 14% din cei mai bogati oameni din lume.
Marotele noilor miliardari: sportul, filantropia, politica
Acesti noi sunt foarte angajati in sport, prin posesia sau finantarea unor echipe, dar se implica si in filantropie (un angajament pentru 35 din cei 250 de superbogati analizati de Forbes). Ei se intereseaza, in egala masura, de politica, mai ales in Rusia, de arta sau de imobiliare.
Fiecare tara are totusi specificul sau. "In Rusia, noii bogati se nasc azi in Urali, in Siberia, in marile orase apropiate de Moscova, sau in regiunea Vladivostok", observa Jean-Gabriel Arqueros, director pentru clientela rusa la Societe Generale Private Banking. Averile care se formeaza acum succed celor rezultate din privatizari sau care au profitat de boom-ul imobiliar. O schimbare se petrece si in Africa. "Cele mai multe din marile averi sunt detinute azi de catre africani, ceea ce nu se intampla acum 20 de ani", subliniaza Jean-Paul Rame, director pentru clientela africana. Antreprenorii se indreapta din ce in ce mai mult spre international. "Ei si-au extins mai intai activitatea in tarile vecine. Acum, lumea devine campul lor de actiune", adauga Rame.
Sursa: Le Figaro