Interviu cu Marius Dontu, CEO, Schultz Consulting / Managing Partner Schultz Knowledge London: "Mai bine cu inteleptul la pierdere decat cu prostul la castig"

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Interviu cu Marius Dontu, CEO, Schultz Consulting / Managing Partner Schultz Knowledge London: Mai bine cu inteleptul la pierdere decat cu prostul la castig Interviu cu Marius Dontu, CEO, Schultz Consulting / Managing Partner Schultz Knowledge London: "Mai bine cu inteleptul la pierdere decat cu prostul la castig"
de Manager.ro la 05 Mar. 2015 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
marius dontuschultz consultingafaceriromania

Il cheama Marius Dontu, dar prietenii ii spun Schultz. Asa se numesc, de fapt, si firmele lui. Il cunosc din 1996 cand, pentru aproape un an, am lucrat impreuna. Prima intalnire cu el a fost ca un taifun, practic, nu am realizat ce m-a lovit. Asa au fost si celelalte intalniri. Omul este o... explozie de energie si optimism. Peste ani, m-am inscris la un training despre leadership. Am ramas cu gura gascata cand am vazut ca Schultz imi este trainer. Cursul a fost, intr-un cuvant, fabulos. Asa cum este si interviul urmator, pe care va invit sa-l cititi. Pentru ca nu sunt multi oameni care are merge la un barbecue cu Napoleon, Stefan cel Mare si Regina Elizabeth a-II-a Marii Britanii.

Manager.ro: Daca ar fi sa te descrii intr-un singur cuvant, care ar fi acela?
Marius Dontu: Om de caracter.
 
Manager.ro: Unde te-ai nascut, unde ai crescut, unde ai mers la liceu/facultate? Ce moment ti-a marcat cel mai mult copilaria si adolescenta?
Marius Dontu: Sunt un bucovinean. Desi parintii mei locuiau in Suceava la acea data, eu m-am nascut in Dorohoi, judetul Botosani, deoarece acestia au plecat sa-si petreaca revelionul la Dorohoi. Gradinita, scoala si liceul le-am absolvit in Suceava. Prima facultate a fost de inginerie TCM (Tehnologia Constructiilor de Masini) pe care am inceput-o la Universitatea Stefan cel Mare din Suceava. In anul 3 de facultate, in 1990, am plecat in Franta intr-o delegatie studenteasca. Dupa ce m-am intors am realizat ca ce invatam de fapt este total depasit si ca trebuie sa ma reorientez , asa ca m-am retras si m-am inscris si absolvit Facultatea de Drept la Bucuresti. Copilaria a fost marcata de ”gasca din cartier” si de sport. Am practicat atletism, hochei  si fotbal ca junior la Constructorul Suceava si CSM Suceava.
Primul moment care m-a marcat a fost in clasa a 12 a cand am avut de ales sa continuu sa ma antrenez ca sa ma fac fotbalist sau sa incep meditatiile ca sa devin “intelectual”. Am ales sa merg la facultate unde am intrat “din prima”. Si acum ma gandesc daca nu era mai bine sa fi fost fotbalist.
Un alt momentul care m-a marcat in tinerete a fost caderea regimului Ceausescu din decembrie 1989. Am fost ales in conducerea organizatiei studentesti si am plecat imediat intr-o vizita de studii in Franta. Atunci am pornit pe calea leadershipului.
 
Manager.ro: Cand te-ai angajat prima data? Unde si, mai ales, de ce?
Marius Dontu: Prima data am lucrat 2 saptamani, pe la 15 ani in vacanta la o ferma trimis de mama. Ambalam compoturi in borcane si castraveti murati in butoaie. A fost o experienta interesanta pentru ca atunci am invatat ce inseamna valoarea muncii si independenta financiara. Ma trezeam la 5 dimineata si ma intorceam acasa la 7 seara, mancam si ma culcam. Dupa aceea, in timpul studentiei, la prima facultate am lucrat la un punct termic unde dadeam caldura si apa calda unui cartier din Suceava.
 
Manager.ro: Ai pasit de tanar pe taramul afacerilor. Care sunt, din punctul tau de vedere, cele mai importante 3 reguli pentru a reusi in business?
Marius Dontu: Eu nu am pornit de tanar afacerile, ci acum 10 ani. Am dorit sa pornesc o afacere in 1990, dar nu am reusit sa-mi conving parintii. Vroiam sa fac comert cu produse din Turcia si Polonia. Aveam la CEC 5000 de lei drept zestre pentru nunta, dar mama nu m-a lasat sa-i investesc. Mai am si acum carnetul de CEC de 5000 de lei, care nu mai valoreaza nimic. Cand m-am insurat, 5000 lei din 1990 valorau 50 de bani.
 
Cele mai importante reguli in afaceri sunt:
1. Mai bine cu inteleptul la pierdere decat cu prostul la castig
2. Nu da cioara din mana pe vrabia din parc
3. Ce tie nu-ti place altuia nu-i face
 
Manager.ro: Ce are si ce nu are mediul de afaceri romanesc?
Marius Dontu: Mediul de afaceri romanesc are oameni inteligenti si curajosi, are resurse si multe oportunitati. Mediul de afaceri romanesc nu are un sistem educational corelat la nevoile de dezvoltare, care sa ofere resurse umane adaptate pentru anumite activitati, nu are o legislatie coerenta pentru a putea fi predictibil in piata. Cei mai mari dusmani al mediului de afaceri romanesc sunt: birocratia, atitudinea fata de munca (lasa ca merge si asa, numai fraierii muncesc etc) si atitudinea fata de proprietate. Fiscalitatea este exagerat de mare si fara logica, iar legile sunt facute pornind de la premisa ca esti hot, urmand ca tu sa strangi tot felul de hartii ca sa demonstrezi ca nu e asa. Asta naste birocratie, iar birocratia naste coruptie. Din pacate in Romania sunt zone in care cuvintele “smen”, “spaga”, “teapa”, “smecherie” si “combinatie” sunt valori care stau la baza desfasurarii afacerilor.
 
Manager.ro: Ce urasti cel mai mult ca om de afaceri in Romania? Ce-ti place cel mai mult?
Marius Dontu: Cel mai mult urasc fatarnicia.
Imi place foarte mult ca oamenii sa-si respecte cuvantului dat.
 
Manager.ro: Ce planuri ai pentru business-ul tau
Marius Dontu: Pe termen mediu, 3-5 ani si pe termen lung. Pe termen mediu vreau sa finalizez relocarea unei parti din afaceri la Londra, si sa ma extind in Germania.
 
Manager.ro: De ce nu ai emigrat?
Marius Dontu: Din naivitate. Am crezut ca, dupa decembrie 1989, putem construi o altfel de societate. Evident ca m-am inselat. 
De un an am deshis firma in Londra si majoritatea timpului locuiesc acolo. Eu nu spun ca am emigrat, ci ca imi exercit dreptul la libera circulatie ca cetatean european.  
 
Manager.ro: Ai calatorit mult. Care sunt cele mai frumoase 3 locuri in care ai fost? Dar cele mai urate 3 locuri?
Marius Dontu: Cele mai frumoase locuri:
Edinburgh – Scotia
Paris - Franta
Insula Madeira – Portugalia
 
Cele mai urate locuri:
Fiecare loc are ceva interesant.
 
Manager.ro: Unde ai fi vrut sa mergi si inca nu ai ajuns? De ce?
Marius Dontu: India si Japonia, n-am avut timp, dar imi fac cat de curand.
 
Manager.ro: Daca te trezeste cineva noaptea si te intreaba "Ce carte ti-a placut cel mai mult?" care este raspunsul? La fel pentru film si pentru o melodie.
Marius Dontu: Carte: Un veac de singuratate Gabriel Garcia Marquez, premiul Nobel in 1994
Film: Breathless cu Richard Gere
Melodie: Lady in red - Chris de Burgh
 
Manager.ro: Comenteaza: "Eu nu am cerut sa fiu nascut in Romania. Am avut noroc".
Marius Dontu: E un slogan care propaga patriotismul romanesc.
Romania este o tara frumoasa cu multe resurse naturale. Sunt locuri extraordinare, in special in Bucovina, unde ma incarc cu energie.
Pot spune ca avantajul meu competitiv ca roman, fata de altii, este acela ca am trait experiente in 2 sisteme: cel comunist si cel capitalist. Privesc lumea din jur dintr-o alta perspectiva.
 
Manager.ro: Ce inseamna pentru tine Facebook?
Marius Dontu: Un mediu educational si un spatiu de exprimare.
 
Manager.ro: Alege intre:
 
Lamborghini sau Land Rover
Land Rover
 
Rusia sau Statele Unite ale Americii
SUA
 
Bucuresti sau Marginimea Sibiului
Bucuresti
 
Paris sau Londra
Londra
 
Euro sau Dolar
Euro
 
Aur sau Actiuni
Actiuni
 
Apple sau Samsung
Orice, dar nu Samsung
 
Mamaia sau Delta Dunarii
Mamaia
 
Google sau Yahoo
Google
 
Coldplay sau Mirabela Dauer
Coldplay - Viva la vida 
 
Mamaliga sau Sushi
Sushi
 
Face sens sau Are sens
Are sens
 
Singur pe malul marii / Cu prietenii pe malul marii
Cu prietenii pe malul marii
 
Ziarul financiar sau Cancan
ZF
 
Manager.ro: Ai copii? Daca da, cum ai vrea sa te caracterizeze, intr-un singur cuvant, copiii tai atunci cand vor implini varsta de 18 ani?
Marius Dontu: Am doi copii, fata si baiat, iar cuvintele pe care vreau sa le aud despre mine sunt: cool, awesome.
 
Manager.ro: Care este cel mai mare defect al romanilor? Dar cea mai importanta calitate?
Marius Dontu: Defect: Apreciaza mai mult ambalajul decat produsul, o preferinta pentru forme in dauna fondului. Asta se vede si la modul in care se imbraca foarte multi. Pun accent mai mult pe haine si accesorii "de firma"  decat pe felul in care gandesti. Calitati: ospitalitatea, inteligenta.
 
Manager.ro: La ce te gandesti cand esti singur?
Marius Dontu: La ce mai am de facut.
 
Manager.ro: Crezi ca Romania este in criza (economica)? Daca da, cand se va termina?
Marius Dontu: Romania este in criza de leaderi, modele si valori. Asta se schimba in foarte multi ani.
 
Manager.ro: Esti invitat la o receptie de inalta clasa. Poti aduce cu tine 3 politicieni, din orice perioada si din orice tara. Pe cine ai lua?
Marius Dontu: Pentru petrecere i-as lua pe Bill Clinton, Silvio Berlusconi si Francois Mitterrand. Cu Mitterrand chiar am fost la un dineu in 1990 la Paris.
 
Manager.ro: Esti invitat la un barbecue la poalele muntilor. Poti aduce cu tine 3 lideri, din orice perioada si din orice tara. Pe cine ai lua?
Marius Dontu: Napoleon, Stefan cel Mare, Regina Elizabeth a II a Marii Britanii.
 
Manager.ro: Cum ai descrie, intr-o fraza, succesul?
Marius Dontu: Pentru mine succesul inseamna sa fiu impreuna cu oameni mai valorosi decat mine.

Nota: Fotografiile sunt din arhiva personala a intervievatului.
Mai multe informatii despre activitatea lui Marius Dontu gasiti aici.
 

Ultimele NOUTATI

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi
Sanatate

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi

today25 Apr. 2024
Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori
Casa si gradina

Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori

today25 Apr. 2024
5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024
Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)
Business

Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)

today25 Apr. 2024
Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA
Companii

Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA

today25 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie...

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x