Interviu cu Paul Olteanu, Trainer si Coach, Fondator People Dynamics: "Romania este ca un tanar proaspat iesit de pe bancile facultatii"

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Interviu cu Paul Olteanu, Trainer si Coach, Fondator People Dynamics: Romania este ca un tanar proaspat iesit de pe bancile facultatii Interviu cu Paul Olteanu, Trainer si Coach, Fondator People Dynamics: "Romania este ca un tanar proaspat iesit de pe bancile facultatii"
de Manager.ro la 20 Mar. 2015 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
paul olteanuafaceriromanianikola teslapeople dynamicscomunicare publicatransformare

Ar merge la un barbecue cu Nikola Tesla, iar la o receptie de inalta tinuta cu JF Kennedy. E din orasul lui Caragiale si, daca-l analizezi in prezentarile pe care le face in fata a sute de oameni, are ceva din elocventa lui Nenea Iancu. Crede ca romanul, in general, vrea bani si recunoastere, dar nu e dispus sa munceasca pentru asta. Din cate am observat in ultimii ani, de cand il cunosc, el este insa dispus. Va invit sa-l descoperiti pe Paul Olteanu.

Manager.ro: Daca ar fi sa te descrii intr-un singur cuvant, care ar fi acela?
Paul Olteanu: Curios.
 
Manager.ro: Unde te-ai nascut, unde ai crescut, unde ai mers la scoala? Ce moment ti-a marcat cel mai mult copilaria si adolescenta?
Paul Olteanu: M-am nascut in Ploiesti si am locuit in "ultimul bloc din oras cum mergi spre munte". Am fost foarte norocos ca blocul cu pricina sa fie la marginea unei liziere lungi de vreo 2-3 km. Amintirile mele din copilarie sunt legate de prietenii de la bloc, de jocuri si alergatura prin padure, de temele facute impreuna cu bunica, de scoala nr. 8 unde ne jucam "Tara, tara vrem ostasi" si "ulii si porumbenii" in recreatie. Cred ca am avut o copilarie vie si fericita, un refugiu mental pentru momentele de agitatie de azi. 
 
Momente marcante din copilarie, cred ca sunt multe, dar o sa numesc doua:
- intalnirea cu voleiul, sport pe care l-am practicat in regim de performanta timp de 8 ani. 
- intalnirea cu trainingul, in clasa a 10a cand am intrat in primul program de educatie non-formala din Romania.
 
Ambele au contribuit major la cine sunt si ce fac astazi.
 
Manager.ro: Cand te-ai angajat prima data? Unde si, mai ales, de ce?
Paul Olteanu: Primul meu job cred ca a fost la firma tatalui meu, prin clasa a 10-a. Era cu precadere pentru bani (200 RON / luna) si faceam de toate: web design, vindeam panouri solare (sau cel putin, incercam) pe Valea Prahovei, faceam testare pe prima aplicatie de monitorizare de flote de vehicule prin satelit (pe care o dezvoltase tata), eram caraus cand era nevoie.  Experienta asta m-a invatat cum se schimba paradigma cand muncesti pentru proprii tai bani. 
 
Primul job care sa nu aiba legatura cu familia a fost intr-a 11-a cand am devenit trainer asistent si apoi intr-a 12-a trainer cu "drepturi depline"  in programul educational Liderii Mileniului Trei. Trebuia sa strang grupe de 8-12 liceeni (colegi de-ai mei practic) si sa livrez traininguri de soft-skills (comunicare, inteligenta emotionala, putere personala, etc). 
 
Pentru mine programul LMT a fost o experienta si o intalnire de destin. A fost primul pas pe un drum lung si interesant care m-a adus, mai bine de 10 ani mai tarziu, la vocatia mea: teachingul si procesele de transformare. 
 
Manager.ro: Ai foarte multa experienta in afaceri. Care sunt, din punctul tau de vedere, cele mai importante 3 reguli pentru a reusi in business?
Paul Olteanu: Nu stiu ce sa spun despre "foarte multa experienta", dar am cateva ganduri ce mi s-au cristalizat in ultimii 10 ani de experiente antreprenoriale si o sa impartasesc 3 dintre ele cu cititorii:
1. Autocunoastere: nimic nu mi se pare mai important pentru un om decat sa stie cine e si despre ce e. Mark Twain spunea frumos cum ca "cele mai importante doua zile din viata unui om sunt cea in care se naste si cea in care isi da seama pentru ce s-a nascut".  In afaceri autocunoasterea ajuta cel putin la un lucru, care dupa mine face toata diferenta: la perseverenta. Daca faci ceva ce iti place, ceva congruent cu tine si cu valorile tale, atunci sansele sa renunti scad semnificativ. 
2. Perseverenta: Legandu-ma de ce spuneam mai sus, cred ca uneori te saturi si de ce iti place. E firesc si explicabil psihologic. Iar astazi, in multe industrii, cred ca diferenta intre ce iese si ce nu, intre cine reuseste si cine nu, e data mai degraba de perseverenta si rezistenta. 
3. Actiune:  Daca faci lucruri, cu perseverenta si in congruenta cu tine, sigur se vor intampla lucruri bune. Sa stai inseamna sa dispari, sa fii uitat si deci sa devi irelevant. Dupa mine, lipsa actiunii inseamna moarte in climatul economic in care defilam zilele astea.
 
Manager.ro: Ce are si ce nu are mediul de afaceri romanesc?
Pe scurt ce cred ca are: oportunitati si potential. Si in contextul asta imi aduc aminte o vorba a domnului Plesu care zicea ca in Romania "totul este de facut". 
 
La fel de pe scurt ce cred ca nu are si ne-ar ajuta mult sa aiba: stabilitate din toate punctele de vedere, dar mai ales legislativa si un sistem educational actualizat, in care scoala sa redevina relevanta pentru publicurile ei tinta: tineri, parinti, profesori si mediul de afaceri.
 
Manager.ro: Ce urasti cel mai mult ca manager in Romania? Ce-ti place cel mai mult?
Paul Olteanu: Ura e un cuvant puternic, dar ma deranjeaza spiritul de "lasa bai ca merge-asa" si faptul prea multi oameni (angajati, antreprenori si clienti deopotriva) lucreaza unde lucreaza pentru ca "n-au gasit alta rima". Cred ca am avea foarte mult de castigat cu totii daca inainte de a lua primul credit, ne-am pune cateva intrebari de genul: Ma simt bine cu ce fac azi? Ma duc cu placere la treaba, oriunde si orice ar fi ea? Ma vad facand asta si peste 2-3 ani cu bucurie?
 
Ce imi place? Tot niste oameni. Cei care au deschidere catre nou si aplecare catre autodezvoltare. Cei care desi "au ajuns sus", nu au uitat sa fie oameni si traiesc zilnic vorba aia cu "ai grija cum te porti cu oamenii in timp ce urci, pentru ca tot cu ei o sa te intalnesti si cand cobori". Imi mai place faptul ca in Romania inca poti sa fii primul la ceva si ca e un teritoriu comercial abundent in niste inca neexploatate.
 
Manager.ro: Ce planuri ai pentru business-ul tau? Pe termen mediu, 3-5 ani si pe termen lung.
Paul Olteanu: Cred ca Dumnezeu rade cand ne facem planuri. Nu am neaparat planuri cat dorinte si perspective pe care le urmaresc. 
Pe termen mediu (3-5 ani) imi doresc sa fac din People Dynamics una din primele companii care iti vin in minte cand ai nevoie de sprijin pe Comunicare Publica si procese de Transformare.
Pe termen lung ma intereseaza sa cresc activitatea si in afara tarii.
 
Iar pe plan personal, distinct de businessuri, ma gandesc la un moment dat si la implicarea in viata politica. De ce? Din pricina asta: link aici.
 
Manager.ro: De ce nu ai emigrat?
Paul Olteanu: Pentru ca nu cred ca succesul, implinirea sunt in alte tari (si in exterior in general), ci mult mai degraba in interior si in filtrele mentale cu care ne uitam la realitate. 
 
Manager.ro: Ai calatorit mult. Care sunt cele mai frumoase 3 locuri in care ai fost? Dar cele mai urate 3 locuri?
Paul Olteanu: Plecand de la raspunsul de mai sus, nu cred ca exista frumusete sau uratenie absolute. 
Personal, ma reintorc des in Cluj, Sibiu si Sighisoara. Iar din afara tarii, am un soft spot pentru Viena, Amsterdam si nordul Italiei. 
 
Locuri urate, nu-mi amintesc:-) Mintea mea a invatat sa reprime ce nu-i place. 
 
Manager.ro: Unde ai fi vrut sa mergi si inca nu ai ajuns? De ce?
Paul Olteanu: In America, Noua Zeelanda si Singapore. Pentru ca nu le-a venit inca momentul (prioritati). 
 
Manager.ro: Daca te trezeste cineva noaptea si te intreaba "Ce carte ti-a placut cel mai mult?" care este raspunsul? La fel pentru film si pentru o melodie.
Paul Olteanu: Sunt proaspat trezit la ora la care raspund la interviu, deci: 
Carte – Dune (mai multe din serie) de Frank Herbert sau Cocosatul de Paul Feval.
Film – Interstellar si The Theory of Everything (sunt cele mai recente ce-mi vin in minte)
Melodie – Oceans de John Butler si With You Were Here de Pink Floyd
 
Manager.ro: Comenteaza: "Eu nu am cerut sa fiu nascut in Romania. Am avut noroc".
Paul Olteanu: Nu ma consider nici norocos si nici ghinionist sa ma fi nascut aici. Cred ca realitatea se formeaza in mintea noastra functie de cum alegem sa ne uitam la ea. 
 
Romania, ca oricare alta, e o tara cu bune si cu rele. Putem sa ne uitam la asta si sa ne dam cu parerea, sau sa punem mana, fiecare unde stie si unde poate si sa o facem mai buna.
 
Sigur ca obosim si ca avem momente in care ne vine sa plecam fara sa ne uitam inapoi. Cine nu le are? Dar cred ca mic cu mic sa face mare si procesele de transformare, fie ca vorbim de indivizi, organizatii sau tari, sunt procese de durata la care trebuie sa ne uitam in consecinta. 
 
Manager.ro: Ce inseamna pentru tine Facebook?
Paul Olteanu: O idee simpla care s-a nimerit sa schimbe lumea.
Un mijloc de comunicare si relationare in business. 
Principalul loc de unde aflu lucruri noi. 
Motiv de scandal in relatii:-). 
 
Manager.ro: Alege intre:
 
Lamborghini sau Land Rover
Land Rover
 
Rusia sau Statele Unite ale Americii
SUA
 
Bucuresti sau Marginimea Sibiului
Bucuresti pentru treaba, Marginimea pentru relaxare. Ambele cand vom avea autostrazi.
 
Paris sau Londra
Marginimea Parisulu:-)  
 
Euro sau Dolar
Dolar, mai ales zilele astea.
 
Aur sau Actiuni
Actiuni 
 
Apple sau Samsung
Apple la design, Samsung la orice altceva.
 
Mamaia sau Delta Dunarii
Gura Portitei:-)
 
Google sau Yahoo
Mai functioneaza Yahoo? 
 
Coldplay sau Mirabela Dauer
Coldplay (ii astept in Romania)
 
Mamaliga sau Sushi
MBS (pentru cunoscatori)
 
Face sens sau Are sens
Face sens sa aiba sens 
 
Singur pe malul marii / Cu prietenii pe malul marii
Cu prietenii peste tot
 
Ziarul financiar sau Cancan
ZF
 
Manager.ro: Ai copii? Daca da, cum ai vrea sa te caracterizeze, intr-un singur cuvant, copiii tai atunci cand vor implini varsta de 18 ani?
Paul Olteanu: Inca nu, dar cand o sa am, as vrea sa fiu pur si simplu Tata (cu T mare preferabil:-)
 
Manager.ro: Care este cel mai mare defect al romanilor? Dar cea mai importanta calitate?
Paul Olteanu: Am trei la defecte: 1. Ca nu ne punem intrebarile potrivite (atat la nivel personal cat si la nivel national); 2. Ca taiatul copacului ca sa luam merele din varf e politica nationala; 3. Ca nu gandim decat pe termen scurt.
 
Cea mai importanta calitate: ca uneori suntem nemultumiti constructiv. 
 
Manager.ro: La ce te gandesti cand esti singur?
De cele mai multe ori la viitor. 
 
Manager.ro: Crezi ca Romania este in criza (economica)? Daca da, cand se va termina?
Paul Olteanu: Cred ca Romania este ca un tanar, proaspat iesit de pe bancile facultatii: crede ca stie multe, dar inca nu poate sa faca nimic; are asteptari de la altii, dar nu prea multe de la sine; vrea bani si recunoastere, dar nu e dispus sa munceasca pentru asta; vrea sa ajunga cat mai sus, dar nu are rabdare sa mearga pe drumul care duce acolo; 
 
Crize (de tot felul) sunt si or sa mai fie. Important mi se pare sa ne dam seama cine suntem, ce ne dorim si ce suntem dispusi sa facem pentru asta. In doua cuvinte: menire sau scop. 
 
Cand ni s-ar clarifica asta si nu am mai trai si construi la intamplare, atunci cred ca am reusi cu adevarat sa iesim din crize.
 
Manager.ro: Esti invitat la o receptie de inalta clasa. Poti aduce cu tine 3 politicieni, din orice perioada si din orice tara. Pe cine ai lua?
Paul Olteanu: JF Kennedy,  Clinton si Obama. (mda, am o pasiune pentru americani din punctul asta de vedere) 
 
Manager.ro: Esti invitat la un barbecue la poalele muntilor. Poti aduce cu tine 3 lideri, din orice perioada si din orice tara. Pe cine ai lua?
Paul Olteanu: Viktor Frankl, Nikola Tesla, Elon Musk
 
Manager.ro: Cum ai descrie, intr-o fraza, succesul?
Paul Olteanu: Sa stii cine esti si sa faci ceva ce aduce valoare, in congruenta cu tine. 
Sau, alternativ la asta: sa inchizi ochii pentru ultima oara zambind.

Nota: Fotografiile sunt din arhiva personala a intervievatului.

Mai multe despre Paul Olteanu gasiti aici.

Ultimele NOUTATI

Mai putini bugetari in Romania! Coalitia pro-europeana vrea cel mai mic Guvern de dupa Revolutie
Ultima ora

Mai putini bugetari in Romania! Coalitia pro-europeana vrea cel mai mic Guvern de dupa Revolutie

today13 Dec. 2024
Ce avem de castigat dupa ce am intrat in Schengen?
Economie

Ce avem de castigat dupa ce am intrat in Schengen?

today13 Dec. 2024
Building Companion: Digitalizarea industriei constructiilor, un pas firesc in evolutia acestui domeniu Peste 84% dintre accesari sunt mobile
Business

Building Companion: Digitalizarea industriei constructiilor, un pas firesc in evolutia acestui domeniu Peste 84% dintre accesari sunt mobile

today13 Dec. 2024
Psihologia investitiilor: Cum sa-ti controlezi emotiile pe o piata volatila
Business

Psihologia investitiilor: Cum sa-ti controlezi emotiile pe o piata volatila

today12 Dec. 2024
Romanii, ahtiati dupa criptomonede. Suma colosala pe care au investit-o iti arata ca oamenii au bani
Financiar-Bancar

Romanii, ahtiati dupa criptomonede. Suma colosala pe care au investit-o iti arata ca oamenii au bani

today12 Dec. 2024
Cum sa analizezi o companie inainte de a investi: Ghidul complet al indicatorilor financiari
Companii

Cum sa analizezi o companie inainte de a investi: Ghidul complet al indicatorilor financiari

today12 Dec. 2024
Modificari Codul fiscal 2025. Lista care-ti da bugetul peste cap
Economie

Modificari Codul fiscal 2025. Lista care-ti da bugetul peste cap

today12 Dec. 2024
Directiva NIS2, explicata. Uniunea Europeana ridica standardele de securitate cibernetica. Reguli noi pentru companii
Protectia datelor cu caracter personal

Directiva NIS2, explicata. Uniunea Europeana ridica standardele de securitate cibernetica. Reguli noi pentru companii

today12 Dec. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Building Companion: Digitalizarea industriei constructiilor, un pas firesc in evolutia acestui domeniu Peste 84% dintre accesari sunt mobile
Business

Building Companion: Digitalizarea industriei constructiilor, un pas firesc in evolutia acestui domeniu Peste 84% dintre accesari sunt mobile

today13 Dec. 2024
Psihologia investitiilor: Cum sa-ti controlezi emotiile pe o piata volatila
Business

Psihologia investitiilor: Cum sa-ti controlezi emotiile pe o piata volatila

today12 Dec. 2024
Romanii, ahtiati dupa criptomonede. Suma colosala pe care au investit-o iti arata ca oamenii au bani
Financiar-Bancar

Romanii, ahtiati dupa criptomonede. Suma colosala pe care au investit-o iti arata ca oamenii au bani

today12 Dec. 2024
Cum sa analizezi o companie inainte de a investi: Ghidul complet al indicatorilor financiari
Companii

Cum sa analizezi o companie inainte de a investi: Ghidul complet al indicatorilor financiari

today12 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x