INTERVIU MANAGER.RO: Maria Grapini - Codul muncii: "Au ramas multe lucruri interpretabile in cod si articole care se bat cap in cap"

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
INTERVIU MANAGER.RO: Maria Grapini - Codul muncii: Au ramas multe lucruri interpretabile in cod si articole care se bat cap in cap INTERVIU MANAGER.RO: Maria Grapini - Codul muncii: "Au ramas multe lucruri interpretabile in cod si articole care se bat cap in cap"
de Manager.ro la 05 Mai. 2011 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
codul munciiafacerimaria grapini

Maria Grapini a urcat vertiginos in topul oamenilor de afaceri. Dupa intrarea in politica, a ramas Presedintele la cele 3 firme ale sale si este Consulul Onorific al Republicii India in Romania.

1. Simona Straton, Manager.ro: Sunteti politician si femeie de afaceri. Cum se impaca cele doua paliere? Care ar fi firul rosu care le leaga? Dar diferentele?

Maria Grapini: Trebuie sa spun ca lucrurile au fost facute consecutiv, nu concomitent.

Pana in 2006 mi-am construit cu foarte multa munca cariera profesionala, primind recunoasterea de FEMEIE DE AFACERI. Rezultatele din afaceri m-au plasat in topul oamenilor de afaceri, fara controverse si fara dispute privind legalitatea si moralitatea afacerilor. Concomitent m-am implicat in multe ONG, pe unele le-am creat si le conduc si azi ( ex: Asociatia Femeilor Antreprenor din Romania- 1997; Federatia Patronala din Industria Usoara- 1992).


Am fost onorata sa reprezint Romania la capitolul IMM-uri in numeroase ocazii in tara si strainatate, si m-am bucurat sa primesc nenumarate premii si distinctii de la publicatii economice, institutii financiare, ONG sau chiar de la Presedentia Romaniei (2000- Ordinul de Cavaler).

In 2006, cand notorietatea mea ca femeie de afaceri era vizibila, am decis sa intru in politica, nemultumita fiind de cum functioneaza institutiile statului.

Firul rosu care leaga cele doua paliere este experienta in conducere si administrare, iar credibilitatea pentru politica este daca de ceea ce am facut si CUM am facut, nu de ceea ce spun ca voi face.

2. Simona Straton, Manager.ro: Cariera - familie - succes. Ce semne matematice punem intre ele?

Maria Grapini: Cariera- familie- succes! Nici intr-un caz nu putem pune semnul „-„.

Cariera a fost construita cu munca, dedicatie si cunoastere, dar cu suportul familiei, care a jucat rolul de structura de rezistenta a unei case. Succesul este o consecinta a coabitarii dintre intelegerea familiei si munca mea.

3. Simona Straton, Manager.ro: Care credeti ca vor fi principalele efecte ale Codului Muncii in acest an? Care sunt principalele trei modificari ale actului normativ care afecteaza negativ industria usoara? Ce efecte bune ar putea aduce Codul?

Maria Grapini: Codul Muncii, din pacate nu va avea efectele anuntate cu atata zgomot de guvern. Au ramas multe lucruri interpretabile in cod si articole care se bat cap in cap.

Efecte negative pot fi date de faptul ca, dupa parerea mea, pot aparea abuzuri din partea celor care controleaza, deoarece s-a modificat reglementarea care prevedea ca orice organ de control trebuie sa se inscrie in Registrul Unic de Control al firmei, in care specifica obiectivul controlului, si s-a introdus exceptia ca reprezentantii inspectoratelor teritoriale de munca sa se scrie in registru la sfarsitul controlului. Cu alte cuvinte, te poti trezi ca intra in societate privata, fara sa anunte si incepe controlul direct intr-o sectie de productie (incalca dreptul de proprietate).

Mai pot aparea efecte negative de la ambiguitatile legate de suspendarea contractului individual de munca din initiativa salariatului, unde sunt prevederi care ar putea sa te puna in situatia ca isi suspenda concomitent mai multi angajati contractul, fara sa stii, si nu poti sa-ti continui activitatea corespunzator.

Sunt de asemenea interpretabile modalitatile privind responsabilitatea angajatilor fata de patrimoniul pe care il gestioneaza. Intr-un articol se prevede recuperarea pagubelor certe si recunoscute, fara a mai merge in justitie, iar in alt articol se prevede ca nici o suma nu poate fi retinuta din salariu decat prin instanta.

Au ramas proceduri greoaie si birocratice la angajare. Exista obligativitatea sa inregistrezi contractul unui viitor angajat inainte de prima zi de lucru. Specific productiei noastre, poti sa dai proba de lucru pentru operator la masina de cusut la 10 persoane, selectezi 5, le inchei contractul si te trezesti a doua zi ca nu se prezinta decat o persoana la lucru. Atunci trebuie inceputa procedura de dezangajare, care necesita timp si persoane care sa faca acest lucru.

Concret, aici eu am propus sa se incheie contractul in prima zi cand angajatul se prezinta la lucru, pentru a evita munca inutila si un cost suplimentar pentru angajator.

Ce efecte bune ar putea avea?

S-ar putea ca marirea pedepselor sa diminueze munca la negru, dar acest lucru se va intampla doar daca ministerul muncii chiar vrea sa faca controale acolo unde se practica munca la negru si nu va vrea sa „pescuiasca” mici greseli la firme care nu sunt inregimentate politic.

Exista o flexibilizare privind perioada de proba si exista posibilitatea evaluarii personalului dupa obiective si criterii convenite in contract, la angajare.

4. Simona Straton, Manager.ro: Ce masuri economice ar trebui sa ia Romania pentru a incuraja relansarea economica? Vorbeati recent despre niste "masuri soc".
 
Maria Grapini: S-a intarziat excesiv de mult cu luarea masurilor pentru ca au „murit” multe companii care ar fi putut fi viabile, daca erau luate la timp masuri (ca in alte tari).

Dupa parerea mea, trebuie sa se activeze pe trei paliere concomitent.

Trebuie actionat cu un alt mod de control, pentru eliminarea evaziunii fiscale de orice fel, prin importuri nefiscalizate, vandute in piata interna, care omoara producatorii romani.

Apoi trebuie revizuita toata filozofia fiscala, care acum este pur contabila. Daca se introduc cateva masuri care sa asigure increderea investitorilor si predictibilitatea costului de productie, putem sa obtinem o crestere economica.

De exemplu, ar trebui 3 ani sa se scuteasca toti producatorii de impozit pe profit, pentru a se inzdraveni, a se capitaliza. Apoi, daca s-ar scuti dividendele de impozit, timp de 3 ani, in conditia investirii in afacere, am putea revigora investitiile. Daca s-ar spune: „pentru tinerii pana in 28 de ani care lucreaza part time si persoanele de peste 50 de ani, nu se platesc taxe si impozite pe salariu”, s-ar putea creste rata de ocupare.

Un lucru cerut de mediul de afaceri este legat de regimul TVA: ori se aplica plata la incasare, a TVA, dar cu obligatia agentului economic de a nu deduce facturile de achizitie neachitate, ori se introduce din acest an Directiva Europeana privind plata obligatorie, la 30 de zile, a facturii.

O alta masura necesara, si care poate avea efect benefic si pentru buget, este deducerea din impozitul pe venit a persoanei fizice a TVA de la lucrarile de constructie a casei (aici este o mare evaziune, lucrandu-se la negru in cea mai mare masura).

Nu pot sa nu spun de nevoia de cercetare- inovare pentru cresterea competitivitatii produselor. Aici este nevoie de tratarea cercetarii aplicative, ca investitie si sa fie cheltuiala dedusa din impozitul pe profit.

Sunt multe masuri economice, ma bucur pentru faptul ca le-am inclus in programul de guvernare USL, dar este nevoie urgenta de o Viziune noua, o strategie pe minim 5 ani, care sa readuca increderea investitorilor ca merita sa investeasca.

Doar asa vor fi bani la buget pentru politici sociale, pentru educatie, sanatate, cultura.

5. Simona Straton, Manager.ro: Cum va evolua industria de textile in 2011, fata de 2010? Va scadea numarul de angajati in industria usoara in 2011?

Maria Grapini: Din pacate, chiar prognoza oficiala recent prezentata de Comisia Nationala de Prognoza, arata ca, industria usoara in 2011 nu reuseste sa ajunga la nivelul celei din 2008. Este posibil sa scadem si in acest an, dupa ce s-au pierdut circa 100.000 de angajati in 2 ani.

Paradoxal, exista cerere la export, dar firmele sunt blocate, nu au lichiditati si unele nu gasesc forta de munca calificata.

6. Simona Straton, Manager.ro: Proiecte imediate pe care doriti sa le implementati si care credeti ca au sanse ridicate de reusita. Care sunt principalele piete de export pentru textilele romanesti si care sunt cele mai cautate produse?

Maria Grapini: Proiectul imediat in afaceri este cel legat de un proiect de retehnologizare scris, pe axa 1- competitivitate si castigat din decembrie 2010, pe fonduri europene, dar care este blocat deoarece nu am ajuns sa fim chemati sa semnam  Contractul cu Autoritatea de Management. Principala piata de export este UE (peste 75%), cu export in 16 tari, din care 15 sunt in UE.

Sunt cautate tricotajele, incaltamintea si confectii femei.

7. Simona Straton, Manager.ro: Cum arata o zi obisnuita din viata dvs.?

Maria Grapini: Este grea! Dimineata incep la ora 7. Citesc si raspund la mesaje, verific corespondenta scrisa, am multe intalniri programate (pe ore!) in fiecare zi, pe proiecte sociale, politice. Cele de afaceri le-am delegat echipelor executive. Eu mi-am inchis cartea de munca la intrarea in politica si am ramas Presedintele C.A. la cele 3 firme ale mele, ma ocup mai mult de strategii. Sunt si Consulul Onorific al Republicii India in Romania si am si actiuni in acest domeniu.

Foarte mult timp consum cu sustinerea de conferinte (voluntar) la studenti, asociatii, sindicate, patronate. Acum sunt partener in 6 proiecte europene, intre care „Reteaua Ambasadorilor Antreprenoriatului Feminin din Romania”, fiind desemnata Ambasadoarea Antreprenoriatului Feminin, si merg in tara in diverse locuri pentru a impartasi experienta mea. In calitate de Presedinta a Asociatiei Femeilor Antreprenor din Romania, am infiintat o fundatie „Speranta pentru Voi” prin care am inceput un proiect de constructie a unui camin pentru persoane in varsta.

Multe actiuni in media (aparitii TV, radio, presa scrisa).

In calitate de Presedinta de patronat la nivel national, am multe actiuni pentru promovarea industriei textile romanesti. (intalniri cu delegatii straine, seminarii, intalniri cu ministerele, etc).

8. Simona Straton, Manager.ro: Exista un motto dupa care va ghidati?

Maria Grapini: Motto-ul meu l-am facut public pe blog si este preluat din ceea ce a spus Titu Maiorescu:

„Autoritatea morala a unui om politic nu se pastreaza decat printr-un singur mijloc. In viata privata sa fii intotdeauna corect, in viata publica sa fii intotdeauna dezinteresat!

Principiile mele sunt: dreptate, obiectivitate, profesionalism, respect, echitate, credinta.

Ultimele NOUTATI

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri
Business

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri

today29 Mar. 2024
Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager
Companii

Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager

today29 Mar. 2024
Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice
Life Style

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice

today29 Mar. 2024
Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii

today29 Mar. 2024
Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice

today29 Mar. 2024
Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)
Business

Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)

today29 Mar. 2024
3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice
Life Style

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice

today29 Mar. 2024
Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii

today29 Mar. 2024
Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice

today29 Mar. 2024
Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)
Business

Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)

today29 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x