Numar de telefon dedicat persoanelor vulnerabile afectate de pandemie
smurd socialtelefon persoane vulnerabileasistenta socialafonduri asistenta sociala
Vicepremierul Raluca Turcan si Marcel Bolos, ministrul Fondurilor Europene, au inaugurat, recent, la Baia Mare Unitatea Mobila de Asistenta Sociala (UMAS), un viitor "SMURD Social".
Proiectul are o alocare de 18 milioane de euro si va fi implementat de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale in parteneriat cu Asociatia Profesionala Nonguvernamentala de Asistenta Sociala ASSOC.
Call center-ul este doar una dintre cele doua actiuni finantate prin intermediul proiectului, cealalta presupunand acordarea de sprijin material dar si asigurarea de materiale pentru protectie impotriva virusului SARS-COV-2.
Prin acest serviciu, varstnicii aflati in situatii vulnerabile si persoanele cu dizabilitati, aflate in conditii de izolare pot suna la 021/9998 (tarif normal) pentru a solicita sprijin din partea celor 1.000 de asistenti sociali angajati in proiectul cu finantare europeana „Sprijin pentru persoanele vulnerabile in contextul epidemiei COVID-19” finantat prin intermediul Programului Operational Capital Uman 2014-2020.
Call center-ul este operat de Asociatia Profesionala Neguvernamentala de Asistenta Sociala ASSOC ca partener al Ministerului Muncii si Protectiei Sociale si deserveste 100.000 de persoane care pot apela la 021/9998 pentru probleme de la cumpararea medicamentelor necesare, pana la intocmirea unor documente sau a unor dosare necesare interactiunii cu diverse institutii publice.
"Proiectul inaugurat astazi este emblematic pentru zona de asistenta sociala pe care Guvernul intentioneaza sa o sustina in continuare. Initiativa - despre care mi-as dori sa fie debutul unui SMURD social in Romania - face parte dintr-un ansamblu de programe sociale integrate pe care le avem in vedere.
Acest proiect se adauga altor masuri pe care le-am finantat din fonduri europene, in beneficiul persoanelor vulnerabile.
De exemplu, pachete de igiena in valoare de 141,2 milioane de lei, a caror distributie a inceput deja in mai multe judete si va continua in toata tara si pachete cu hrana in valoare de 1 miliard de lei, a caror distribuire va incepe la sfarsitul acestei luni. Alimentele din aceste pachete vor fi din productia nationala, ca o forma de sprijin a producatorilor romani", a declarat Raluca Turcan.
La randul lui, Marcel Bolos, a subliniat importanta interventiilor sustinute din fonduri europene pentru sprijinirea incluziunii sociale.
"Folosesc prilejul oferit de lansarea unui proiect social de importanta nationala pentru a anunta viitorul Program Operational de Incluziune si Demnitate Sociala care va fi implementat in perioada de programare 2021-2027.
Cu o alocare de 3,5 miliarde de euro, este centrat pe persoanele vulnerabile deoarece ei au cea mai mare nevoie de servicii sociale. O alta componenta este dedicata copiilor din familiile care se afla risc de saracie", a declarat Bolos.