WWF vrea sa salveze 700.000 de hectare de paduri valoroase din Romania
salvare paduriprotectie paduriecologieprotectie mediuwwf romania
WWF a lansat campania "Impreuna salvam padurile valoroase ale Romaniei", pentru ca peste 700.000 de hectare de padure sa fie protejate impotriva taierilor iresponsabile.
Prin campania "Impreuna salvam padurile valoroase ale Romaniei", oricine poate salva padurile trimitand un SMS cu textul PANDA, la numarul 8844.
Potrivit WWF, cu fiecare sms trimis pentru a dona 2 euro pe luna vor fi salvati 50 de metri patrati de padure de taierile iresponsabile.
Primele 100 de hectare de padure cu valoare ridicata de conservare astfel protejate vor reprezenta vor deschide drumul catre salvarea tuturor padurilor.
Din totalul de 7 milioane de hectare de padure ale Romaniei, cel putin 10% sunt extrem de valoroase, deoarece adapostesc specii grav amenintate cu disparitia si au un rol critic in protejarea comunitatilor locale. Sunt peste 700.000 de hectare de padure pe care specialistii le numesc paduri cu valoare ridicata de conservare.
"Dintre acestea, WWF a identificat pana acum peste 32.500 hectare, dar ne dorim sa facem mult mai mult. Pentru rezultate mari e nevoie de noi toti. Daca 20.000 de oameni se implica, vom reusi sa protejam concret prima zona. Vom evalua in zonele noastre de proiect 100 de hectare de padure unde vom identifica valorile ridicate de conservare si vom implementa procedurile si formalitatile necesare pentru ocrotire", a declarat Radu Melu, coordonatorul national al departamentului Paduri la WWF Romania.
Dupa identificarea valorilor acestei paduri, pentru ca ele sa fie protejate pe termen lung, se vor interzice orice fel de lucrari care le-ar putea afecta. In plus, expertii WWF se vor asigura, contribuind cu resurse si cunostinte tehnice, ca localnicii vor beneficia in continuare de serviciile oferite de padurile valoroase.
"Vom aplica acelasi model pentru a salva si restul padurilor cu valoare ridicata, prin identificarea satelitara a padurilor care reprezinta ecosisteme rare, mergand in teren sa validam aceste zone si asigurandu-ne ca se aplica toate procedurile necesare", a concluzionat Radu Melu.