In America a patruns atat de profund in cultura locala, incat se consuma in toate comunitatile, iar pentru cea evreiasca a devenit mancarea traditionala de Craciun. Mancarea chinezeasca este indragita si de romani, mai ales de tinerii activi, dornici sa incerce noi gusturi si arome. Dupa 1990 s-au deschis multe restaurante cu specific chinezesc, mai intai in Bucuresti, apoi si in provincie. Locuitorii din orasele dezvoltate au acum numeroase optiuni in ce priveste preparatele chinezesti, astfel ca organizarea unei seri cu gust chinezesc alaturi de prieteni este o alternativa savuroasa la cinele traditionale.
Carnea de pui este un ingredient de baza in bucataria asiatica, inclusiv in cea chinezeasca. Urechile de lemn sunt un grup de ciuperci care cresc pe trunchiurile vii sau in descompunere ale arborilor din China si zona Pacificului. Au forma de palnie si au o culoare brun-roscata, ideala pentru imbunatatirea vizuala a multor preparate. Textura lor este elastica si gustul, desi fad, este potrivit pentru evidentierea savorii carnii. Pulpa de pui cu urechi de lemn se gateste in wok si se serveste de obicei cu orez. Exista si variante cu muguri de bambus si alte vegetale.
Acest preparat este tonic si nutritiv, datorita continutului mare de proteine si ghimbirului folosit. Carnea de vita este prezenta in multe preparate chinezesti, dar alaturi de ciupercile Shiitake este de-a dreptul delicioasa. Carnea, impreuna cu usturoiul, mugurii de bambus si ghimbirul, se pune in wok si se gateste in sos de soia timp de 20 de minute, rezultatul fiind un amestec de arome irezistibil. O portie de vita cu bambus si ciuperci Shiitake este perfecta cand carnea de vita este taiata subtire si nu este gatita excesiv. Preparatul se serveste simplu sau alaturi de taitei de orez sau brocoli.
Pentru vegetarieni si vegani bucataria chinezeasca este o sursa de delicii. Branza de soia cu legume in sos satisface gusturile acestora, dar si pe cele ale consumatorului obisnuit. Branza de soia este un substitut al branzei obisnuite, obtinut din piureul de soia. Aspectul si textura sa sunt identice cu ale produsului lactat, iar in combinatie cu legumele gatite in wok si cu sosurile chinezesti aromate este foarte gustoasa.
Carnea de rata este grasa, nutritiva si in combinatie cu anumite ingrediente devine o delicatesa. Pentru acest preparat se foloseste de obicei pulpa intreaga, care se gateste mai intai pe foc, apoi la cuptor. Inainte de gatire carnea se freaca cu portocale si cu mirodenii. Se mai utilizeaza usturoi, felii de portocala, ghimbir si susan, ceea ce face ca friptura sa capete o multime de arome, mai fine sau mai puternice, dar perfect armonizate. Servirea se face cu orez si sos de soia, dar se potriveste si cu sos de rosii indulcit. Rata cu orez si portocale merita incercata macar o data, pentru ca este un preparat de exceptie.
Sichuan este regiunea din China cunoscuta pentru abundenta de legume, fructe si mirodenii. Pui Sichuan este o reteta traditionala din aceasta zona, care reflecta caracterul ei. Puiul este gatit cu legume si legat cu un sos din soia, zahar, otet si sare. Este un preparat picant datorita ghimbirului si ardeilor iuti, de aceea se potriveste perfect cu berea pregatita pentru seara cu prietenii.
Mancarea chinezeasca este gustoasa si usoara. Daca esti iubitor de mancare chinezeasca si esti din Cluj, nu ezita sa comanzi preparatele pe care ti le-am prezentat.
Ultimele NOUTATI
Publicitatea din Romania, aproape de 850 milioane euro in 2025. Digitalul castiga teren
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Oferte last minute vs. rezervari in avans la bilete de avion - avantaje si dezavantaje
Partenerii nostri
Elemente noi care se introduc OBLIGATORIU in REGES ONLINE. Atentie la prevederile legale!
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Amortizare apartament fara justificare economica: Ce a decis ANAF intr-un caz concret
Masuri fiscale aplicabile din 1 august 2025 si 1 ianuarie 2026: Ce pregateste Guvernul Bolojan
Inventarierea elementelor de trezorerie: Concepte, etape si exemple practice
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii