Condensul aparut pe geamurile termopan, o problema frecvent intalnita in locuinte, este adesea enervant, in special in sezonul rece. Aspectul acesta neplacut apare cand apa se aduna pe partea interioara a geamului, iar in anumite cazuri poate picura sau chiar ingheta.
De ce se intampla acest lucru si cum poate fi evitat convensul? Raspunsul este destul de simplu. Principalul motiv care duce la aparitia condensului consta in diferenta de temperatura dintre interiorul si exteriorul casei tale. Geamurile termopan sunt concepute pentru a oferi izolatie termica, avand straturi multiple de sticla si un spatiu etans intre ele umplut cu un gaz special.
Diferenta de temperatura pe care o mentionam in randurile anterioare conduce la formarea condensului. Atunci cand temperatura din interiorul locuintei este ridicata si umiditatea este crescuta, iar temperatura exterioara este mai scazuta, se produce aceasta acumulare de apa pe suprafata interioara a geamului. Cauza principala o reprezinta umiditatea excesiva din interior. Acest fenomen poate fi observat mai ales dimineata sau in timpul serilor reci.
De ce este important sa intelegem acest fenomen? Pe langa faptul ca poate fi deranjant si inestetic, condensul constant poate duce la aparitia mucegaiului sau poate deteriora feroneria si garniturile geamului. Lucruri cu care mai mult ca sigur nu vrei sa ai de a face!
Pentru a reduce formarea condensului, mentinerea unei temperaturi constante si moderate in interior este esentiala. De asemenea, asigura-te ca locuinta este bine ventilata pentru a reduce umiditatea excesiva. Folosirea dispozitivelor de incalzire care regleaza umiditatea si deschiderea periodica a ferestrelor pentru aerisire pot contribui la reducerea formarii condensului pe geamuri. In plus, asigura-te ca geamurile termopan sunt de buna calitate si etanse, astfel incat sa nu permita scurgerile de aer rece.
Un dezumidificator se poate dovedi extrem de util in cazul in care te confrunti cu problema condensului. Un asemenea dispozitiv impiedica aparitia mucegaiului si a mirosurilor neplacute, imbunatatind totodata calitatea aerului din locuinta. In plus, aparatul ajuta la pastrarea unui mediu uscat si sanatos in interior. Iar consumul de energie nu este deloc ridicat, asa ca nu ai de ce sa iti faci griji nici in aceasta privinta.
Citeste si: Lucruri la care sa fii atent cand cumperi un apartament nou
Sursa foto: pexels.com
Partenerii nostri
Numirea unui salariat ca vicepresedinte. Contractul individual de munca se suspenda?
CNPP - cati pensionari beneficiaza de pensie de serviciu? Conditii necesare
Rezervele: ce reprezinta, functiunea contului 106 si exemplu practic
[Ghid ANAF] Amnistie fiscala 2024: Cine beneficiaza, ce facilitati se acorda si pasi de urmat
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?
Te-ar putea interesa si