Nerespectarea orelor de liniste la bloc iti poate aduce amenzi considerabile de pana la cateva mii de lei, legea fiind foarte clara in aceasta privinta. Mai exact, orele de odihna, respectiv orele de liniste, sunt prevazute in Legea nr. 61/1991 privind sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice.
Potrivit legislatiei, orele de liniste la bloc in 2022 sunt cele cuprinse in intervalele orare 22.00 - 08.00 si 13.00 - 14.00. Potrivit Legii pe care tocmai am pomenit-o, “tulburarea linistii locatarilor de catre orice persoana prin producerea de zgomote, larma sau prin folosirea oricarui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare in localurile sau in sediile persoanelor juridice, in locuintele persoanelor fizice sau in oricare alt loc din imobile cu destinatia de locuinte ori situat in imediata vecinatate a acestora este interzisa” . Legea mai prevede si faptul ca zgomotele puternice si galagia nu sunt admise deloc in comunitatile de locuinte, indiferent de ora despre care vorbim.
Pe langa aceste intervale orare stabilite prin lege, Adunarea Generala a Asociatiei de Proprietari a unui bloc poate stabili si alte ore de liniste, in functie de cerintele celor care locuiesc permanant in acel imobil. Programul stabilit astfel trebuie afisat la vedere, pentru a putea fi luat la cunostinta de toti locatarii blocului.
Amenzile pentru cei care nu respecta aceste ore de liniste in bloc se pot dovedi a fi substantiale, cei care fac galagie putandu-se alege cu amenzi care pot ajunge pana la 1.500 de lei. Mai mult decat atat, persoanele care vor tulbura in mod repetat linistea publica si isi vor deranja vecinii in mod constant in orele de liniste se pot alege cu amenzi si mai mari, care pot ajunge pana la 6.000 de lei. In plus, aceste persoane ar putea ajunge chiar sa presteze munca in folosul comunitatii.
Pentru zgomotele puternice si larma in blocurile de locuinte, chiar si in afara orelor reglementate in mod special, amenda este cuprinsa intre 200 si 1.000 de lei. Organizarea de petreceri cu caracter privat si utilizarea de aparatura muzicala la intensitate de natura a tulbura linistea locuitorilor este sanctionata cu amenzi cuprinse intre 2.000 si 3.000 de lei.
Ultimele NOUTATI
Locurile de munca vor fi eliminate de AI pana in 2045? Futurologii avertizeaza ca vor fi doar trei meserii care vor supravietui
Nu doar la noi e greu! Franta intra in criza: zile libere anulate, taxe suplimentare si concedieri in administratie
Se anunta haos pe piata imobiliara! Cine nu actioneaza rapid, ramane fara locuinta
Mersul pe bicicleta, mai benefic pentru sanatatea creierului fata de mersul pe jos
Gala Premiilor Euromoney 2025. UniCredit Bank a fost desemnata Cea mai buna banca in Romania
Partenerii nostri
Masurile aduse de noile prevederi GDPR in cadrul departamentului de salarizare
Nulitatea unei clauze din contractul colectiv - prevederi legale si renegocierea CCM
Patronatul Antreprenorilor Contabili din Romania: 'ANAF cere informatii fara temei legal!'
Diferente e-TVA si solutii la notificarile ANAF: Cum eviti amenzile de pana la 10.000 lei
Cursuri online achizitionate de la furnizori internationali: Care este tratamentul fiscal?
Te-ar putea interesa si