Nu doar la noi e greu! Franta intra in criza: zile libere anulate, taxe suplimentare si concedieri in administratie
franta criza
In timp ce multi romani se plang de instabilitatea economica si de masurile de austeritate interne, este esential sa intelegem ca problemele nu sunt locale. Franta, una dintre cele mai dezvoltate economii europene, traverseaza la randul ei o perioada dificila, marcata de taieri bugetare masive, concedieri in sectorul public si reforme fiscale dure.
Premierul francez Francois Bayrou a anuntat recent un pachet de masuri radicale, cu scopul de a reduce deficitul bugetar si de a economisi aproximativ 43,8 miliarde de euro pana in 2026. Printre cele mai discutate decizii se numara eliminarea a doua
zile libere nationale, printre care Lunea Pastelui si 8 Mai. Argumentul oficial? Aceste zile ar afecta productivitatea, iar unele nici macar nu mai au o relevanta religioasa reala.
In paralel, Guvernul a confirmat inghetarea cheltuielilor publice pentru anul 2026 la nivelul celor din 2025, cu exceptia domeniilor esentiale precum apararea si plata datoriei. Se estimeaza o reducere de cel putin 3.000 de posturi in sectorul public, iar unele agentii vor fi complet desfiintate. In plus, o noua regula prevede ca doar unul din trei functionari care ies la pensie va fi inlocuit, ceea ce va insemna o restrangere semnificativa a aparatului administrativ.
Fisc mai dur si taxe suplimentare pentru bogati
Pentru a sustine efortul bugetar, Bayrou a propus introducerea unei "contributii de solidaritate" pentru cei mai bogati francezi. Aceasta taxa va viza veniturile ridicate si averile neproductive, fiind o masura menita sa corecteze inechitatile si sa reduca optimizarea fiscala abuziva.
Tot in zona fiscalitatii, se intentioneaza modificarea deducerilor pentru pensionari, transformand reducerea actuala de 10% intr-o cota fixa. Astfel, cei cu pensii mai mari vor contribui mai mult la bugetul statului.
Prestarile sociale si pensiile, blocate un an intreg
Pentru anul 2026, toate prestatiile sociale, inclusiv pensiile, vor fi inghetate la nivelul din 2025. Guvernul estimeaza ca doar aceasta masura va duce la o economie de 7 miliarde de euro. Cu alte cuvinte, in ciuda inflatiei si a cresterii costului vietii, pensionarii si beneficiarii de ajutoare sociale vor primi aceeasi suma ca in anul anterior.
In plus, este in pregatire un nou proiect de lege pentru combaterea fraudei sociale si fiscale, cu scopul de a inchide "gaurile" din sistem si a preveni abuzurile.
Reforma sistemului de sanatate si o noua alocatie sociala unificata
Planul de austeritate loveste si sistemul de sanatate. Pragul anual pentru rambursarea medicamentelor va fi dublat la 100 de euro, iar lista bolilor cronice eligibile pentru tratamente gratuite va fi revizuita. Unele medicamente vor fi eliminate de pe lista celor compensate, daca nu sunt direct legate de afectiuni medicale clare.
Pe partea de ajutoare sociale, premierul a anuntat si un proiect de lege pentru crearea unei "alocatii sociale unificate", care sa combine mai multe beneficii actuale (venitul minim, prima de activitate etc.) intr-un singur ajutor, mai simplu de gestionat si accesat.
Franta se afla intr-un moment de rascruce, iar masurile anuntate de Guvern arata ca nici marile economii nu sunt imune la presiunile financiare globale. Reformele dure, taierile bugetare si taxarea suplimentara a celor bogati sunt semnale clare ca se doreste o resetare fiscala si administrativa profunda. Pentru romani, acest context international poate servi drept lectie: criza nu are granite, iar austeritatea nu e doar o problema "de acasa".
Sursa foto: freepik.com